Serviciul Roman de Informatii, despre sirul de atentate islamiste: "Orice stat din Europa poate reprezenta o tinta pentru teroristi"

Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 17:56
4120 citiri
Serviciul Roman de Informatii, despre sirul de atentate islamiste: "Orice stat din Europa poate reprezenta o tinta pentru teroristi"
FOTO/SRI

Serviciul Roman de Informatii sustine ca nivelul de alerta terorista ramane la nivelul de Albastru-Precaut, insa subliniaza ca ultimele atentate din Europa sunt opera unor "actori singuratici", persoane ce nu au legaturi sau contacte cu retelele extremiste cunoscute, motiv pentru care aceste persoane sunt greu de onitorizat sau identificat de catre serviciile de informatii.

Comunicatul integral al SRI

"Terorism in vremea pandemiei

Atentatele teroriste comise recent in Europa, in Franta (Paris, Nisa, Avignon) in luna octombrie si Austria (Viena), la 02.11.2020, confirma actualitatea amenintarii teroriste la adresa Europei, chiar si in conditiile in care continentul se confrunta cu o criza sanitara profunda, pe un trend ascendent.

Terorismul isi mentine pattern-ul din ultimii ani: atentate de mica amploare, cu arme ce pot fi usor procurate (arme albe sau de foc), organizate de persoane individuale ce au o afiliatie ideologica jihadista, dar nu si legaturi dovedite cu organizatii teroriste. Spre deosebire de cele mai multe dintre atentatele din ultima perioada, cel de la Viena ne reaminteste, chiar daca la o scara mai mica, de atacurile din Paris (Bataclan) - 13.11.2015 si de problema accesului teroristilor la arme de foc, intr-o Europa unde politicile nationale in domeniul controlului armelor sunt foarte stricte.

Caricaturile, pretextul lupilor singuratici

Teme sensibile, precum caricaturile la adresa profetului Mahomed, s-au dovedit inca o data declansatorul (trigger-ul) unei serii de atentate, dar motivatia reala a acestora este una de factura jihadist - terorista, avand la baza ideologia jihadului global, in care Occidentul / crestinismul sunt considerati inamici ai lumii musulmane.

Cel mai adesea, atentatorii sunt persoane care nu au legaturi clare cu organizatii teroriste, dar isi exprima adeziunea fata de structuri care promoveaza si sustin ideologia jihadista. In cazul atentatorului de la Viena, autoritatile austriece l-au stopat pe acesta din demersul sau de a se alatura jihadului condus de Daesh in Siria, condamnandu-l in 2019 la inchisoare pentru intentiile sale de deplasare in scopuri teroriste.

In general, asemenea persoane, definite in mediile de specialitate drept "lone actors", sunt foarte greu de identificat de catre structurile de securitate si intelligence, in lipsa unor legaturi concrete cu o organizatie terorista si a indiciilor ca ar putea pune la cale un atentat terorist. Teroristii stiu foarte bine sa speculeze evolutiile tehnologice pentru a-si disemina prin Internet ideologia, a comunica prin aplicatii criptate fara teama ca vor fi interceptati, a-si procura in mediul online sau prin intermediul unor structuri de criminalitate organizata cele necesare comiterii unui atentat terorist.

Radicalizarea, neclintita de pandemie

Procesul de radicalizare, prin care persoane aparent normale, recent venite pe teritoriul european sau cetateni europeni de a doua sau chiar a treia generatie, sunt transformate in potentiali teroristi, este unul foarte dificil de detectat si contracarat. Radicalizarea este declansata si intretinuta printr-o propaganda sistematica, generata initial de Daesh sau Al Qaeda, dar rostogolita ulterior in cascada prin mecanisme precum "like" sau "share" pe social media. Aceasta propaganda, care a facut initial apel la sustinerea jihadului prin deplasarea in regiunea Siria - Irak pentru a lupta in califatul islamic, are ca principal mesaj in zilele noastre apelul insistent la adeptii sai ca sa comita atentate oriunde s-ar afla si cu orice mijloace aflate la indemana: autovehicule, arme albe sau de foc, incendieri etc.

Intr-un spatiu (Europa) al liberei circulatii si libertatilor individuale, teroristii profita de aceste avantaje pentru a comite atentate teroriste. Chiar si in conditiile limitarii libertatii de miscare pe fondul pandemiei Covid-19, exista in continuare suficiente instrumente de comunicare si deplasare astfel incat chiar si tari precum Romania, care nu s-au confruntat in trecutul recent cu atentate teroriste, sa nu se poata considera la adapost de asemenea riscuri. Atentatul de la Viena, comis intr-o tara central-europeana, ferita de asemenea de atentate teroriste semnificative in istoria recenta, este un avertisment ca orice stat din Europa poate reprezenta o tinta pentru teroristi.

Romania, Albastru-Precaut

In Romania nivelul de alerta terorista ramane Albastru-Precaut, iar Serviciul Roman de Informatii coopereaza permanent atat cu partenerii institutionali interni din cadrul Sistemului National de Prevenire si Combatere a Terorismului (SNPCT), cat si cu cei externi, pentru a preveni materializarea oricaror amenintari teroriste pe teritoriul national. De asemenea, pentru a sprijini informarea populatiei, pe site-ul www.sri.ro, la sectiunea "Ce poti face tu", sunt postate ghiduri de autoprotectie si sfaturi pentru semnalarea unor situatii cu potential terorist.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un deficit tot mai mare – TradeVille
Un deficit tot mai mare – TradeVille
Piața Rezidențială Din București Îngrijorează Analiștii Piața construcțiilor rezidențiale din București a înregistrat un declin îngrijorător, de 41%, in primele doua luni ale anului,...
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
#SRI, #atentate teroriste, #sfaturi, #analiza, #eveniment, #Viena, #Paris , #sri