Serban Nicolae, la audierea sefilor Jandarmeriei: Sa aveti o persoana din familie victima, sa vedem daca mai sunteti ingrijorat de dezinformare!

Marti, 25 Septembrie 2018, ora 13:08
7669 citiri
Serban Nicolae, la audierea sefilor Jandarmeriei: Sa aveti o persoana din familie victima, sa vedem daca mai sunteti ingrijorat de dezinformare!
Foto: Arhiva Ziare.com

Seful dispozitivului de jandarmi care a actionat in Piata Victoriei in 10 august si actualul inspector general al Jandarmeriei Romane, maior Laurentiu Cazan si colonelul Ionut-Catalin Sindile, au fost audiati, marti, in Comisia de Aparare din Senat, in cazul violentelor din 10 august de la protestul diasporei.

Secretizarea documentelor

Senatorii PNL au intrebat de ce au fost secretizate documentele si rapoartele de la interventia din 10 august, daca s-a intervenit legal, cine a facut planul de actiune si de ce s-a cerut suplimentarea cu forte de jandarmi din tara.

Ca si in cazul audierii prefectului Speranta Cliseru, senatorii PSD au intervenit si nu i-au lasat pe cei doi sa aduca explicatii.

Social-democratii sustin ca Sindile si Cazan nu pot raspunde la asemenea intrebari pentru ca datele sunt secretizate si oricum e deja in curs ancheta Parchetului General.

PNL a intrebat totusi daca, la final, in cazul in care presa iese afara din sala, sefii Jandarmeriei pot raspunde intrebarilor legate de informatii secretizate. Serban Nicolae a raspuns ca nu si a enumerat o lista de intrebari importante ce nu pot fi puse, cum ar fi cele legate de folosirea gazelor lacrimogene, a spray-urilor pe parcursul zilei, de organizarea operatiunii.

A raspuns, totusi, si Sindile care a sustinut ca in nicio situatie secretizarea nu a fost facuta pentru a ascunde adevarul, ci pentru ca legea a obligat la acest "minim nivel de secretizare" si ca a respectat intru totul juramantul depus ca jandarm.

Senatorul PSD Serban Nicolae a intervenit, insa fara vreo legatura cu subiectul audierii. El a povestit minute in sir ca participarea parlamentarilor Opozitiei la mitinguri pe care el le numeste ilegale inseamna ca acestia si-au incalcat juramantul depus in Parlament.

Modificarea Legii Jandarmeriei

Senatorul PNL Nicoleta Pauliuc a adresat intrebari privind modificarile dorite a fis aduse Legii Jandarmeriei, care ar permite jandarmilor sa faca actiuni de cercetare penala, ceea ce ar insemna sa-si ancheteze propriile victime. Sindile a fost intrebat si ce isi reproseaza referitor la interventia din 10 august.

"Sunt actiuni pe care doar Jandarmeria e competenta sa le execute. Va dati seama ca nu vrem sa anchetam omoruri. Ma refer la un meci de fotbal, de exemplu. Politia nu are atributii in cadrul stadionului.

Orice fapta care aduce atingere unor norme de conventie sociala, singurii care pot constata sunt jandarmii si atunci e normal. Si vorbim de o petarda care pune in pericol integritatea unei persoane.

Nu e normal sa trimit un jandarm sa faca un proces verbal pe care poate il greseste si politistul trebuie sa vina iar sa o ia de la capat.

Daca vorbim de o adunare publica. La un miting in fata Prefecturii, de exemplu, se pot comite fapte antisociale, daca manifestantii pot intra intr-o cladire si atunci nu organul care legal indeplineste acea infractiune in flagrant poate sa constate? Am crezut ca e normalitatea ceea ce sustinem noi, daca nu, nu-i nimic, sunt mai multe atributii la Politia Romana", a fost raspunsul dat de colonelul Ionut-Catalin Sindile.

Laurentiu Cazan s-a aratat deranjat de faptul ca de la episodul OUG13 incoace in fata Guvernului "doua trei persoaneje, oameni certati cu aceste legi" protesteaza continuu. "Cine ar trebui sa intervina sa nu mai avem aceasta imagine in fata Guvernului Romaniei?", intreaba el retoric.

Dupa acest moment, social-democratii au insistat cu interpretarea legii astfel incat Piata Victoriei sa fie declarata zona interzisa pentru proteste, insa Cazan a evitat sa le aprobe interpretarea.

"Nu am nicio temere, consider ca sunt nevinovat"

Senatorul PNL Iulia Scantei a amintit de protestatarii pasnici care au vrut sa plece din Piata Victoriei, insa au fost blocati de jandarmi calare sau de cei cu caini: "A fost o eroare sau asta ati dorit, sa tineti acei oameni sub ploaia de gaze?".

Niciunul dintre sefii Jandarmeriei nu a apucat sa raspunda la intrebare, intrucat senatorul PSD Serban Nicolae a luat, din nou, cuvantul si a inceput o cearta cu Scantei. Senatoarea acuza ca nu sunt declasificate documente pentru avocati, astfel incat ancheta sa nu fie ingreunata.

Intrebat de senatorul PSD Tit Brailoiu daca simte "o stare de temere in aceasta situatie", Cazan a replicat: "La momentul de fata, vorbesc in numele meu, nu am nicio temere, consider ca sunt nevinovat. Pentru misiunile viitoare va asigur ca Jandarmeria va actiona conform cu legea".

Povestea cu jandarmerita "invalida"

Cei doi au fost intrebati de ce purtatorii de cuvant au dezinformat in cazul femeii jandarm ranite si ce masuri s-au luat impotriva lor.

"Au transmis informatii false si au creat stare de temere in randul populatiei", a precizat sentorul USR Edward Dirca.

"Daca vorbim de dezinformarea opiniei publice, nu stiu in ce masura a reusit sa faca asta purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane. El ia niste date primare din teren si, fie ca a fost o presiune mediatica, adica a trebuit sa dea ceva. Am facut o analiza interna cine ce a gresit", a raspuns Sindile.

In mod previzibil, senatorii PSD au schimbat subiectul si l-au intrebat pe Sindile daca el este informat de catre Parchetul General cu privire la persoanele care au lovit jandarmi.

A intervenit insa senatorul USR, care a cerut ca si Cazan sa spuna de ce au dezinformat purtatorii de cuvant ai Jandarmeriei. Totusi, acesta nu a primit niciun raspuns, intrucat presedintele comisiei, social-democratul Tit Brailoiu, ii spune ca a trecut randul lui si da cuvantul colegului sau Gabriel Les (PSD).

La randul sau, Gabriel Les nu a adresat nicio intrebare celor doi, in schimb, a evocat "protestatarii care au facut agresiuni": "Lansam acuzatii la institutiile statului, dar n-a intrebat nimeni de protestatarii care au facut agresiuni. Au fost in piata cu rangi, cu borduri, cu pietre".

Dupa acest moment, a luat cuvantul Serban Nicolae din nou, care a preferat sa vorbeasca despre atitudinea violenta a protestatarului Sandu Matei, cel caruia Darius Valcov i-a publicat datele medicale, in loc sa adreseze intrebari lui Sindile sau Cazan.

Desi senatorul USR Dirca a protestat ca nu a obtinut niciun raspuns privind desinformarile venite din partea Jandarmeriei, Serban Nicolae i-a dat o replica incalificabila: "Sa aveti o persoana din familie victima, sa vedem daca mai sunteti asa ingrijorat de dezinformare!".

Intr-un final, Cazan a raspuns: "Acela a fost primul diagnostic acordat la fata locului. Ma bucur foarte mult ca nu s-a confirmat acel diagnostic si ca aceea a fost o stire falsa. Si jandarmii sunt cetateni, si ei au drepturi. Purtatorul de cuvant nu e un robot".

Audierile privind protestul diasporei

Marti, Comisia de Aparare din Senat face audieri in cazul violentelor din 10 august, de la protestul diasporei, dupa mai multe tentative blocate de social-democrati.

A mai fost audiata Speranta Cliseru, prefectul Capitalei. De la 11:30 a inceput audierea lui Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne.

Iata aici cum se desfasoara audierile LIVE

Vezi si ce declaratii a facut Cliseru in timpul audierii sale - O parodie de audiere in Senat: Prefectul Cliseru nu e lasat de pesedisti sa vorbeasca despre ordinul de interventie din 10 august

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#audiere Cazan Sindile violente 10 august, #audieri violente 10 august, #audieri sefi jandarmerie protest diaspora , #protest Diaspora