Sentinte in dosarul Colectiv: Piedone - 8 ani jumatate de inchisoare, patronii clubului - cate 11 ani si 8 luni, iar doi capitani ISU - 9 ani si 2 luni

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 16 Decembrie 2019, ora 13:14
30361 citiri
Sentinte in dosarul Colectiv: Piedone - 8 ani jumatate de inchisoare, patronii clubului - cate 11 ani si 8 luni, iar doi capitani ISU - 9 ani si 2 luni
Foto: Arhiva Ziare.com

Tribunalul Bucuresti a decis condamnarea fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, la 8 ani si 6 luni de inchisoare in cazul Colectiv.

In acelasi dosar, patronii clubului Colectiv, Anastasescu George Alin, Gancea Paul-Catalin si Costin Mincu, au primit fiecare cate o pedeapsa de 11 ani si 8 luni inchisoare.

Aurelia Iofciu, sef al Serviciului autorizari comerciale din Sectorul 4 - 7 ani de inchisoare.

Luminita Ganea, consilier superior in cadrul Serviciului autorizari comerciale din Sectorul 4 - 7 ani de inchisoare.

Sandra Motoc, referent superior in cadrul Serviciului autorizari comerciale din Sectorul 4 - 3 ani de inchisoare sub supraveghere si obligatia de a presta munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 90 de zile lucratoare, in cadrul ADP Sector 4 si Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Sector 4 Bucuresti.

Daniela Nita, administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile din clubul Colectiv - 12 ani si 8 luni de inchisoare.

Cristian Nita, actionar in cadrul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile din clubul Colectiv - 3 ani si 6 luni de inchisoare.

Viorel Zaharia, pirotehnist - 9 ani si 8 luni de inchisoare.

Marian Moise, pirotehnist - 10 ani de inchisoare.

Antonina Radu, capitan ISU - 9 ani si 2 luni inchisoare.

George Matei Petrica, capitan ISU (in rezerva) - 9 ani si 2 luni inchisoare.

Clubul Colectiv: 470 zile amenda, cu o suma corespunzatoare de 5.000 lei pentru ziua amenda.

Societatea Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile din clubulColectiv, 470 zile amenda, cu o suma corespunzatoare de 5.000 lei pentru ziua amenda.

Daune de 50 de milioane de euro

Inculpatii si societatile implicate in acest caz, dar si partile responsabile civilmente Unitatea Administrativ Teritoriala-Subdiviziunea Administrativ Teritoriala Sector 4 (in solidar cu inculpatii Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia, Ganea Luminita Larisa), Inspectoratul Pentru Situatii De Urgenta "Dealu Spirii" Bucuresti-Ilfov (in solidar cu inculpatii Radu Antonina si Matei George-Petrica) trebuie sa plateasca daune morale in valoare de 50 milioane de euro catre ranitii si urmasii victimelor din Colectiv.

De asemenea, acestia trebuie sa plateasca aproximativ 8 milioane de euro costurile ingrijirilor medicale si pentru transportul ranitilor in diferite unitati medicale.

Cea mai mare suma este de 28.090.578,83 lei - din care 11.340.578,83 lei reprezinta plati catre clinicile din strainatate si plati directe catre victime si suma de 16.784.000 lei reprezinta suplimentarea finantarii spitalelor din Romania care deruleaza programul AP-ATI in cadrul carora sunt tratati pacientii critici de la accidentul Colectiv - catre Ministerul Sanatatii.

Lista intreaga a celor care urmeaza sa primeasca daune morale in minuta instantei.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Initial, instanta stabilise ca termen pentru a se pronunta in dosar data de 9 decembrie, insa a decis sa amane luarea unei decizii cu inca o saptamana.

Dosarul a fost trimis in instanta in aprilie 2016, initial la Judecatoria Sectorului 4, procesul fiind apoi mutat la Tribunalul Bucuresti. La dosarul principal au fost atasate alte doua intocmite de DNA.

Doi ani, procesul a fost blocat pe chestiuni de procedura, iar judecatorul desemnat initial sa se ocupe de acest caz a iesit la pensie, fiind inlocuit in octombrie 2018 de Mihai Balanescu. Noul judecator a promis ca va grabi solutionarea dosarului si a reusit intr-un an sa audieze sute de martori si victime.

Vezi si Piedone, in dosarul Colectiv: Daca in club erau si copiii mei, as fi spus la fel, ca nu am gresit

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#sentinta proces colectiv , #Colectiv