Senatul a decis reprezentantii societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii

Luni, 04 Septembrie 2017, ora 21:403745 citiri
Senatul a decis reprezentantii societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii

Plenul Senatului i-a ales luni, prin vot secret cu buletine, pe Victor Alistar si pe Romeu Chelariu ca membri in Consiliul Superior al Magistraturii din partea societatii civile.

Victor Alistar a primit 78 de voturi pentru si 43 impotriva, iar Romeu Chelariu - 85 de voturi pentru si 36 impotriva.

Din cei 12 candidati inscrisi, care au indeplinit conditiile legale si au fost votati de plenul Senatului, doar Alistar si Chelariu au intrunit votul majoritatii senatorilor prezenti.

Cei 12 candidati au fost: Victor Alistar, Razvan Codru Vrabie, Romeu Chelariu, Florin Negoita, Virgil Melnic, Radu Cornel Andreica, Elena Iulia Stefanescu, Radu Ioan Motica, Antonie Popescu, Florin Sandu, Artin Sarchizian, Aurelian Catalin Traistaru.

Din CSM fac parte doi reprezentanti ai societatii civile, plenul Senatului validand prin vot membrii acestui for pe baza unui raport intocmit de Comisia juridica.

Victor Alistar a fost propus pentru functia de membru al CSM de Transparency International Romania si sustinut de Asociatia Magistratilor din Romania, iar Romeu Chelariu a fost propus si sustinut pentru CSM de Fundatia "Camera de Arbitraj si Mediere".

Potrivit legii, pot fi membri din partea societatii civile in CSM specialisti in drept, cu o vechime de cel putin sapte ani in activitatea juridica, ce se bucura de inalta reputatie profesionala si morala si nu sunt membri ai vreunui partid politic.

CSM este format din 19 persoane, dintre care trei sunt membri de drept - ministrul Justitiei, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si procurorul general.

Procedura de alegere a doi reprezentanti ai societatii civile in CSM a fost reluata de Senat pe 13 martie, dupa ce senatorii nu au ales niciun candidat in sedinta plenului din 7 martie. Noua din cele 12 persoane inscrise in noiembrie 2016 si-au depus din nou candidatura in primavara acestui an.

Decizia de alegere a reprezentantilor societatii civile, mult amanata, vine in contextul scandalului de saptamana trecuta din CSM, cand patru magistrati au boicotat sedinta in care urma sa se decida soarta conducerii Inspectiei Judiciare.