Seful SRI arata ca protocolul secret cu Parchetul General a fost impus chiar de legea de organizare si functionare a serviciului

Marti, 28 August 2018, ora 21:08
6856 citiri
Seful SRI arata ca protocolul secret cu Parchetul General a fost impus chiar de legea de organizare si functionare a serviciului
Foto: Hepta.ro

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a oferit explicatii privind protocoalele dintre institutia pe care o conduce si Parchetul General sau alte institutii, intr-o scrisoare deschisa pe care a transmis-o in primul rand liderilor politici.

"Pe fondul dezbaterii publice pe tema protocoalelor de colaborare, simt nevoia sa reafirm cateva lucruri. Ce sunt aceste protocoale, despre care se vorbeste atat de mult? Asa cum am mai explicat, si in ultima declaratie publica, dar si in februarie 2017, la comisia de control a SRI, aceste protocoale au fost mult timp instrumentul traditional de punere in aplicare a legii, un instrument care a ajuns sa fie folosit pentru foarte multe domenii.

Constatand ca putem sa punem in aplicare legea direct si fara acest instrument, fara sa afectam metodologia de lucru si fara sa subminam in vreun fel asigurarea securitatii nationale, am dispus un audit intern referitor la toate aceste protocoale de colaborare cu alte institutii. Am hotarat imediat, inca din februarie 2017, denuntarea tuturor protocoalor care nu sunt impuse explicit de lege sau hotarari ale CSAT. Acest gest demonstreaza buna-credinta a institutiei pe care o conduc cu privire la activitatea sa", se arata in scrisoarea transmisa de directorul SRI.

Hellvig transmite ca in prezent nu mai exista in vigoare niciun protocol care sa poata fi asociat cu infaptuirea Justitiei in Romania.

"Saptamana trecuta au aparut in spatiul public informatii despre doua protocoale, semnate in timpul mandatului meu, despre care s-a speculat fie ca ar fi ilegale, fie ca se refera la activitati prin care Serviciul se implica in activitatea judiciara. O privire atenta, atat asupra cadrului legal, cat si asupra continutului acestor acte, arata ca nu se poate pune problema nici de ilegalitati, nici de interferente in zona de Justitie.

Ambele documente de cooperare au fost semnate in decembrie 2016. De ce atunci? Pentru ca activitatea SRI sa fie pusa in acord cu deciziile Curtii Constitutionale (inclusiv decizia nr. 51/2016), prin OUG 6/ 2016 s-a prevazut ca stabilirea conditiilor concrete de acces la sistemele tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor ale organelor judiciare se realizeaza prin protocoale de colaborare incheiate de SRI cu ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, precum si cu alte institutii in cadrul carora isi desfasoara activitatea, in conditiile art.57 alin.2 din Codul de Procedura Penala, organe de cercetare penala speciale", arata directorul Serviciului Roman de Informatii.

In scrisoare se vorbeste despre primul protocol din 2016, cel neclasificat, care reglementeaza accesul organelor de urmarire penala la infrastructura tehnica a SRI. Intelegerea este si acum in vigoare, dar nu presupune nicio forma de implicare a SRI in activitatea Parchetelor, spune directorul Serviciului.

"Al doilea protocol, cel clasificat, reglementa modalitatea prin care SRI coopera cu Ministerul Public, exclusiv pe infractiunile privind securitatea nationala (prevazuta in titlul 10 din Codul de pr. penala) si infractiunile de terorism. Ca sa fim foarte clari, acest protocol clasificat a fost impus de legea de organizare si functionare a SRI.

OUG 6/2016 ne-a impus sa semnam protocoale cu institutiile statului pentru exercitarea atributiilor noastre. Organele de cercetare penala speciale efecteaza acte de urmarire penala numai in conditiile art.55 alin. 5 si 6 din Codul de Produra Penala. SRI poate face, potrivit legii, cercetare penala speciala doar in cazul infractiunilor la adresa securitatii nationale si infractiunilor de terorism, prevazute la titlul X din Codul Penal, din dispozitia procurorului DIICOT, exclusiv prin punerea in aplicare a mandatelor de supraveghere tehnica, aspect de la sine inteles, intrucat chiar nu putem folosi echipele de filaj ale politiei in activitati de contraspionaj sau contraterorism.

eci in acest caz nu e vorba despre interferente asupra actului de justitie, ci doar de colaborare in domenii strict delimitate, usor de verificat, esentiale pentru securitatea nationala. Fac aceasta precizare pentru ca au existat speculatii legat de intentiile din spatele acestui document", mai spune Hellvig.

"Ca director al SRI, voi clarifica public astfel de aspecte de cate ori va fi nevoie, inclusiv in acdrul Comisiei de Control a SRI. Nu am nimic de ascuns si voi continua procesul de declasificare a tuturor actelor referitoare la colaborarea din trecut referitoare la administrarea justitiei"

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Hellving protocol SRI , #sri