Seful DNA Ploiesti spune ca nu a falsificat probe si acuza un santaj asupra procurorilor de aproximativ doua luni

Luni, 12 Februarie 2018, ora 15:10
8301 citiri
Seful DNA Ploiesti spune ca nu a falsificat probe si acuza un santaj asupra procurorilor de aproximativ doua luni
Foto: captura video Facebook/DigiFM

Procurorul sef DNA Ploiesti, Lucian Onea, a declarat luni ca institutia a respectat intotdeauna legea si o sa o respecte in continuare, precizand ca pe inregistrarile lui Vlad Cosma, difuzate de Antena3, este posibil sa fie vocea lui.

Vlad Cosma a difuzat duminica mai multe inregistrari in care discuta cu fostul procuror DNA Mircea Negulescu si cu procurorul sef DNA Ploiesti, Lucian Onea, cu privire la fabricarea si plantarea de probe intr-un dosar DNA.

Lucian Onea a declarat ca "niciodata nu au fost falsificate probe in dosare", sustinand ca Vlad Cosma si apropiatii acestuia exercita "de aproximativ doua luni" un santaj asupra procurorilor pentru a influenta instanta in procesul de coruptie in care e judecat.

"In toate cauzele pe care le instrumentam la DNA Ploiesti am respectat intotdeauna legea si o sa o respectam in continuare. Nu au existat metode ilegale de investigare si nici intelegeri ilicite sau neloiale cu inculpatii. Sa fie foarte clar. S-a respectat intotdeauna legea si niciodata nu au fost falsificate probe in dosare", a spus Onea in cadrul unei conferinte de presa.

"Sunt sustineri facute de inculpati in dosarele in care sunt cercetati. Nu este prima oara cand se intampla, au mai existat sustineri, dar am avut controale de la CSM si Inspectia Judiciara si s-a constatat ca s-a respectat legea de fiecare data. Nu au fost falsificate probe, niciuna", a precizat procurorul sef DNA Ploiesti.

Onea a subliniat ca este de datoria procurorilor sa stabileasca adevarul.

El a vorbit si despre un santaj asupra procurorilor exercitat de Vlad Cosma si apropiatii sai, scopul fiind influentarea instantei in procesul de coruptie in care este judecat.

"Este o situatie care dureaza de doua luni. Exista un dosar inregistrat in noiembrie 2017. Am fost avertizati de persoane din anturajul familiei Cosma ca va urma un atac in media, ceea ce s-a si intamplat. Noi am urmat calea legala si nu am cedat presiunilor si nu vom ceda niciodata (...) Tot ceea ce s-a prezentat la televizor este o varianta denaturata, personala, facuta de inculpatul Vlad Cosma, care spera ca pana la termenul din 19 februarie sa influenteze organele judiciare", a declarat Lucian Onea.

In incheierea conferintei, procurorul sef a mentionat ca nu isi va da demisia, desi au fost vehiculate zvonuri pe acest subiect.

"Indiferent de metodele folosite de intimidari sau santaj, nu o sa cedam presiunilor. Nici eu, nici colegii, chiar daca presiunile sunt din ce in ce mai agresive si vor sa ne compromita sau sa ne demobilizeze. Lucram in echipa si vom fi din ce in ce mai mobilizati".

Dupa conferinta, procurorul a raspuns catorva intrebari adresate de jurnalisti.

Intrebat daca in inregistrarile difuzate de Antena3 este vocea lui, Onea a raspuns ca e posibil.

"Posibil sa fie vocea mea, e posibil. Nu stiu sa va spun. Se vor face verificari. Sunt inregistrari prezentate in mod trunchiat. O sa fie efectuate controale. Am solicitat azi Inspectiei Judiciare sa faca verificari pentru ca reputatia noastra e pusa in joc".

Intrebat daca Vlad Cosma e in tara, Lucian Onea a replicat ca nu stie, insa a precizat ca acesta e citat intr-un dosar, marti, si "vom vedea daca se prezinta". Onea a sustinut ca nu s-a intalnit niciodata cu Vlad sau Andreea Cosma in afara serviciului si nici nu a vorbit vreodata cu vreunul dintre ei la telefon sau pe whatsapp.

El a mai spus ca vorbeste in fiecare zi cu Laura Codruta Kovesi.

La insistentele reporterilor, daca a vorbit cu Kovesi referitor la inregistrarile lui Cosma, acesta a declarat ca "nu pot sa va raspund la aceasta intrebare. Uneori vorbesc zilnic, fiind sefa mea ierarhica. Sunt probleme care trebuie sa fie rezolvate. Aceste lucruri nu va privesc pe dumneavoastra".

Intrebat daca ii este frica de o eventuala arestare, procurorul sef al DNA a raspuns "niciodata".

"Dezvaluirile" de la Antena 3 despre DNA

Antena3 a difuzat, duminica seara, inregistrari furnizate de Vlad Cosma din care rezulta ca i s-ar fi cerut sa planteze probe pentru un dosar vizandu-i pe Sebastian Ghita si Victor Ponta.

DNA a reactionat luni dimineata si a aratat ca fostul deputat PSD, Vlad Cosma, inculpat intr-un dosar de trafic de influenta, a prezentat denaturat situatia dintr-un dosar penal aflat in curs de urmarire penala, folosindu-se de colaje ale unor inregistrari pe care le-a realizat personal.

Iata replica oficiala a DNA: Este deschis un dosar de santaj. Stenograme: "E si Voiculescu bagat... si Ghita... in treaba asta"

DNA a publicat doua stenograme ale unor interceptari dintre persoane apropiate familiei Cosma si anchetatori. Acestea sunt dintr-un dosar penal avand ca obiect, intre alte infractiuni, si infractiunea de santaj.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Lucian Onea reactie inregistrari Cosma, #procuror sef DNA Ploiesti reactie inregistrari, #inregistrari Antena3 Vlad Cosma , #DNA