Seful Departamentului de Psihologie al Universitatii Sibiu: Avem tot mai multe solicitari din partea cadrelor medicale epuizate

Marti, 22 Septembrie 2020, ora 15:45
2418 citiri
Seful Departamentului de Psihologie al Universitatii Sibiu: Avem tot mai multe solicitari din partea cadrelor medicale epuizate
Foto: Pixabay.com

Tot mai multe persoane apeleaza la ajutorul medicilor psihiatri si al psihologilor, din cauza pandemiei de coronavirus. Seful Departamentului de Psihologie al Universitatii Sibiu spune ca sunt tot mai multe solicitari din partea cadrelor medicale din unitatile unde sunt tratati pacientii cu noul coronavirus si care fac tot mai greu fata stresului si oboselii, potrivit specialistilor.

"Adresabilitatea este crescuta. Pot sa va spun ca inclusiv cu ajutorul Consiliului Judetean am infiintat o linie de telefon, Telverde, a Spitalului de Psihiatrie, pentru gestionarea situatiilor de criza, care functioneaza inca de la inceputul pandemiei. Este o linie de voluntariat, Spitalul de Psihiatrie face si voluntariat.

Starea de anxietate este crescuta si partea de reactii depresive in momentul actual", a declarat directorul medical al Spitalului de Psihiatrie din Sibiu, medicul Ciprian Bacila, marti, intr-o conferinta de presa.

Ingrijorator este ca tot mai multe cadre medicale care trateaza bolnavii cu COVID-19 ajung in cabinetele psihologilor, din cauza epuizarii psihice, nu doar fizice.

"Ceea ce este cert si cred ca toata lumea poate confirma, toti specialistii in domeniul sanatatii mentale, este ca intr-adevar in aceasta perioada adresabilitatea a crescut atat in sistemul public, cat si in cel privat.

Dati-mi voie sa fac o trimitere la sistemul privat, unde clar adresabilitatea a crescut. Este vorba despre multe solicitari din partea atat a parintilor, deci pentru copiii lor, adolescenti foarte multi, cu foarte multe probleme, cat si adulti.

Anxietate, depresie, tulburari de adaptare - am aceste informatii ca sunt si categoric tot ceea ce a insemnat inainte o vulnerabilitate, s-a transformat intr-un teren extrem, extrem de fragil si propice dezvoltarii unor tulburari ulterioare.

Stresul este cu adevarat o mare consecinta a ceea ce a fost si, nu in ultimul rand, tot mai multe solicitari, noi, psihologii, avem din partea cadrelor medicale. Cadre medicale care sunt epuizate dupa efortul de saptamani, de luni.

Si aceasta cred ca este, nu i-as spune o problema, ci o realitate asupra careia ar trebui sa ne aplecam serios de tot", a precizat directorul Departamentului de Psihologie din cadrul Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu, psiholog psihoterapeut Mihaela Bucuta.

Decanul Facultatii de Medicina din Sibiu, vindecat de COVID-19, povesteste cat de grava este boala: "Nu este o gluma, creeaza probleme dificile"

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#medici epuizati, #coronavirus, #evaluare psihiatrica, #evaluare psihologica , #coronavirus