Seful CNAS: Medicilor de familie nu li s-a cerut sa se transforme in informaticieni

Vineri, 25 Februarie 2011, ora 20:59
1541 citiri
Seful CNAS: Medicilor de familie nu li s-a cerut sa se transforme in informaticieni
Foto: Adevarul

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, a declarat, vineri, ca prin masurile implementate pentru informatizarea sistemului nu li s-a cerut medicilor de familie sa se transforme in informaticieni.

"Singurul lucru pe care sunt obligati medicii de familie sa il faca este sa cumpere un cititor de carduri, care nu costa mai mult de 100 de euro. (...) Au de

completat sapte campuri cu datele pacientilor. (...) Aceste date vor fi completate o sigura data.

Nu vrem sa impovaram munca medicilor de familie cu aceste aplicatii, ci ne dorim sa transparetizam sistemul, astfel incat cei care sunt tentati sa fraudeze sistemul sa poata fi identificati", a mai spus Duta, dupa intalnirea dintre medicii de familie,

reprezentantii CNAS si cei ai Ministerului Sanatatii.

Potrivit presedintelui CNAS, restul problemelor reclamate de medicii de familie "sunt minore si pot fi rezolvate".

"Negocierile s-au blocat din cauza medicilor de familie, care refuza sa recunoasca repartitia fondurilor pe principiile enuntate. (...) Suntem dispusi sa reconsideram aceasta regula si sa putem sa dam si retete normale, suntem dispusi sa revizuim. (...) Medicii de familie nu sunt obligati sa respecte acel buget orientativ.

E o incercare a CNAS, sa vedem daca anumiti medici prescriu tratamente in mod nejustificat, vrem sa facem o medie de consum si sa vedem cine nu se incadreaza aici, dar nu sunt obligati sa respecte bugetul", mai afirmat Duta.

Medicii de familie au decis de curand sa solicite organismelor de control abilitate sa verifice modul in care Ministerul Sanatatii (MS) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) au gestionat banii contribuabililor. Hotararea a fost luata la sedinta comuna a Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), Consiliului director al Federatiei Nationale a Patronatelor de Medicina Familiei (FNPMF) si Comisiei de medicina familiei a Colegiului Medicilor din Romania (CMF-CMR).

Medicii au mai hotarat sa atace in instanta toate actele normative "ce incalca legislatia in vigoare si drepturile fundamentale ale pacientilor si medicilor, precum si sesizarea Uniunii Europene privind gravele incalcari ale directivelor europene", dupa cum anunta reprezentantii medicilor de familie.

Reprezentantii medicilor de familie spun ca, incepand cu 30 decembrie 2010, MS si CNAS au elaborat o adevarata avalansa de acte normative, unele deja publicate, altele inca in proiect, acte care demonstreaza fara dubiu dezavantajarea evidenta a celor pe care ii vizeaza in primul rand - pacientii si dispretul fata de medici, adesea in contradictie cu Constitutia tarii, cu legile si directivele europene, lipsa oricarei legaturi cu activitatea din cabinete, lipsa oricarei consultari cu cei direct implicati - medicii si societatea civila.

Nemultumirile medicilor vizeaza, printre altele, contractul-cadru pe doi ani, care, in opinia lor, nesocoteste principiul consolidarii bazei pentru a intari intregul sistem, decapiteaza liberalismul profesiei medicale si afecteaza drepturile pacientilor si incearca subjugarea birocratica a medicilor din asistenta primara, promovand falsa dezbinare si deprofesionalizarea.

Medicii de familie critica si actele normative privind informatizarea, care "arunca povara finantarii Programului de Informatizare asupra medicilor care, pe langa falimentarea evidenta, vor fi din nou deprofesionalizati, fiind obligati sa presteze servicii (de editare a cardurilor) care nu au legatura cu pregatirea profesionala specifica, cu contractul lor si care, mai ales, dezavantajeaza grav pacientii".

Ei sunt nemultumiti si de "impunerea muncii fortate prin instituirea obligativitatii permanentei, fara asigurarea unei finantari decente si a conditiilor legale de functionare a centrelor de permanenta (sediu, utilitati, plata personalului angajat, paza, truse de materiale sanitare, conditii normale de desfasurare a activitatii medicale, plata la timp a garzilor)".

Mai mult, spun medicii, se impune folosirea ambulantelor de catre medicii de familie, "cu sau fara sofer, dupa caz". In mod ilegal, sustin ei, se precizeaza ca, daca medicii nu doresc un al doilea contract pentru permanenta, vor fi penalizati cu 10% in primul contract, cel de asistenta medicala primara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#presedinte CNAS medici familie, #informatizare sistem , #spitale