Seful CCR: Nimeni nu scapa nepedepsit. Nici in Anglia nu se fac interceptari (Video)

Joi, 10 Martie 2016, ora 10:26
5970 citiri
Seful CCR: Nimeni nu scapa nepedepsit. Nici in Anglia nu se fac interceptari (Video)
Foto: Antena 3 TV

Presedintele CCR, Augustin Zegrean, da asigurari ca nicio persoana vinovata de fapte penale nu va ramane nepedepsita ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale potrivit careia SRI nu mai poate face interceptari in dosare penale.

"Puteti fi siguri ca nimeni din cei care au facut fapte penale nu va scapa in urma acestei decizii. Nimeni nu va ramane nepedepsit - nici cei care au fost deja definitiv condamnati, nici cei care urmeaza de acum inainte sa fie condamnati. Numai in dosarul care s-a pronuntat decizia se poate face revizuire, restul nu mai poate sa faca. Ce a fost pana la data deciziei ramane bun facut. De la aceasta decizie, nu se schimba lumea. Urmarirea penala se va face de catre procurori si inspectia judiciara. Noi nu am facut nimic dezastruos. Am inlaturat doua-trei cuvinte: 'si alte organe ale statului'. Acum am aflat si noi cine face interceptari", a declarat Augustin Zegrean.

Infractorii pot rasufla usurati: SRI nu mai are voie sa faca interceptari - motivarea CCR

Seful CCR a dat ca exemplu Marea Britanie, afirmand ca nici acolo nu se accepta interceptari ca mijloace de proba in instanta si, cu toate acestea, exista persoane urmarite penal.

"Urmarirea penala s-a facut si cand nu existau interceptari, urmarirea penala se va face intotdeauna si cred ca legea trebuie sa spuna cine poata sa o faca. Sa stiti ca in Anglia nu se fac interceptari si acolo exista oameni urmariti penal. Daca o inregistrare nu este sustinuta de probe, nu poate nimeni sa fie condamnat", a precizat Zegrean.

El a declarat ca joi Curtea Constitutionala va publica o decizie care se refera la situatiile in care o decizie a instantei poate fi revizuita.

"O sa intelegeti de acolo in ce situatii poate fi invocata revizuirea. Cu siguranta va spun ce va spuneam si la inceput - nimeni nu poate scapa ca urmare a acestei decizii", a subliniat.

Intrebat ce parere are despre criticile aduse acestei decizii, presedintele CCR a spus ca se cruceste cand aude atatea opinii.

"Am auzit si eu foarte multe opinii, ma crucesc", a incheiat Augustin Zegrean.

Kovesi, despre decizia CCR: Lupta anticoruptie va fi incetinita

Curtea Constitutionala a publicat, miercuri, motivarea deciziei luate in data de 16 februarie cu privire la neconstitutionalitatea articolului din Codul de Procedura Penala in baza caruia SRI facea interceptari in dosare penale.

Kovesi, despre decizia CCR: Lupta anticoruptie va fi incetinita. Deja a fost invocata exceptia in unele dosare DNA

CCR a transmis ca SRI nu poate face interceptari in dosare penale, deoarece nu este organ de urmarire penala. Decizia se aplica si dosarelor care sunt in curs de solutionare. In schimb, dosarele care au fost deja solutionate nu mai sunt supuse acestei hotarari.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca decizia CCR creeaza "o reala problema" institutiei pe care o conduce, precizand ca "anumite persoane care sunt implicate in dosare DNA au invocat aceasta exceptie".

Laura Codruta Kovesi a dat, insa, asigurari ca lupta anticoruptie va continua, dar durata solutionarii cauzelor va creste.

"Aceasta decizie ne creeaza o reala problema. Am facut o evaluare imediat dupa ce a aparut minuta, in 16 februarie, si am inceput sa ne pregatim pentru cand motivarea va fi publicata in Monitorul Oficial", a dezvaluit sefa DNA, precizand ca un prim efect al deciziei CCR este legat de "modalitatea in care vom pune in aplicare mandatele de supraveghere".

Laura Codruta Kovesi a explicat ca, pana acum, procurorii puteau apela pentru a face interceptari si la Politie sau la alte organe specializate, cum ar fi SRI, DIPI (Departamentului de Informatii si Protectie Interna), Directia de operatiuni speciale sau alte structuri ale MAI.

"DNA folosea resursa umana si anumite sisteme tehnice ale altor institutii", a adaugat procurorul sef al DNA, dar dupa decizia CCR acest lucru nu mai e posibil.

Reactii de la DNA, DIICOT si Politia Romana

Dupa aparitia motivarii, conducerile DNA, DIICOT si Politiei Romane au anuntat ca au solicitat oficial Ministerului Justitiei suplimentarea personalului si a bugetului.

DNA cere 130 de lucratori in plus si peste 10 milioane de euro dupa decizia CCR privind interceptarile

DIICOT pluseaza: Cere 200 de angajati si 20 de milioane de euro, dupa decizia CCR pe interceptari

In schimb, Ministerul Public a anuntat ca a identificat impreuna cu Ministerul de Interne solutii pentru rezolvarea problemei create de CCR, insa nu a dezvaluit care sunt acestea.

Reactia Ministerului Public dupa decizia CCR privind interceptarile facute de SRI

Zilele trecute, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a spus ca va promova o ordonanta de urgenta care sa prevada ca infrastructura pentru interceptari poate fi utilizata de politisti si procurori, adaugand: "singura solutie e sa folosim infrastructura asigurandu-ne ca personalul e abilitat de a face cercetare penala".

Solutia ministrului Justitiei pentru continuarea interceptarilor

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#CCR interceptari SRI, #Augustin Zegrean CCR interceptari , #sri