Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Seful CCR, despre atributiile SRI: Nu poti sa pui la pisica clopotei si s-o trimiti sa prinda soareci

Marti, 15 Martie 2016, ora 23:16
3933 citiri
Seful CCR, despre atributiile SRI: Nu poti sa pui la pisica clopotei si s-o trimiti sa prinda soareci
Foto: Arhiva Antena3 Tv

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat, marti, ca prin noile atributii ale SRI dupa OUG privind interceptarile institutia nu a primit competente sporite pe siguranta nationala, ci s-a "spus lucrurilor pe nume" cu privire la activitatea SRI.

Intrebat, intr-un interviu acordat TVR, daca SRI are acum competente largite, Augustin Zegrean a negat, informeaza News.ro.

"Mai degraba as spune ca s-au spus lucrurilor pe nume. Sigur ca sunt anumite activitati specifice pe care ei le fac. Nu poti sa pui la pisica clopotei si s-o trimiti sa prinda soareci si nu cred ca asta se doreste", a explicat presedintele CCR.

Seful CCR: Nimeni nu scapa nepedepsit. Nici in Anglia nu se fac interceptari (Video)

Reactia SRI dupa decizia CCR: Are un impact cert asupra securitatii nationale (Video)

Zegrean a adaugat ca este posibil ca legea SRI sa aiba nevoie de modificari, avand in vedere ca a fost initiata in 1992, iar de atunci lucrurile s-au schimbat, inclusiv din punct de vedere tehnic.

Acesta a precizat ca, din perspectiva sigurantei nationale, activitatea SRI nu este afectata, insa nu a dorit sa se pronunte asupra competentelor Seriviciului privind coruptia. Zegrean a afirmat insa ca oamenii acuzati de coruptie nu vor scapa de Justitie in urma deciziei Curtii, pentru ca dosarele DNA nu se bazeaza doar pe interceptari.

Presedintele CCR a mai spus ca va depinde de fiecare judecator in parte daca va accepta probele instrumentate prin SRI in dosarele aflate pe rol in acest moment.

Augustin Zegrean a dat explicatii si cu privire la decizia CCR pe interceptari, afirmand ca nu este rolul Curtii sa indice si solutiile legislative, acesta fiind atributul Parlamentului si al Guvernului.

Cum vor fi facute interceptarile dupa decizia CCR. Proiectul Ordonantei de Urgenta

"Noi nu punem in loc. Se spune in lumea asta a constitutionalistilor ca judecatorul constitutional are doar guma de sters, nu si creion de scris. Noi putem sa declaram un text neconstitutional. Nu noi suntem cei care trebuie sa punem alt text in locul lui", a spus Zegrean.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat ca, prin Ordonanta de Urgenta privind interceptarile, adoptata de Guvern, organele SRI vor putea fi desemnate organe de cercetare penala in cazuri de securitate nationala si terorism in domeniul interceptarilor.

"Am mai modificat un articol in Legea 14/1992, si anume articolul care prevede si care ar ramane asa: 'organele SRI nu pot efectua acte de cercetare penala, nu pot lua masura retinerii sau arestarii preventive si nici dispune de spatii proprii de arest'.

Dar, in considerarea modificarii despre care am vorbit la Codul de Procedura Penala, am spus ca, prin exceptie de la aceasta regula, organele SRI pot fi desemnate ca organe de cercetare penala speciale, in sensul prevazut expres de Codul de Procedura Penala, si anume Art. 55 alin. 5 si 6, pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica conform prevederilor aceluias Cod", a adaugat Pruna, precizand ca ceea ce a facut a fost sa se asigure continuitatea in ceea ce priveste mandatele de siguranta nationala care privesc strict Titlul 10 din Codul Penal si infractiunea de terorism.

Pruna a explicat si care va fi rolul SRI in cazul interceptarilor, prin functionarea Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor.

"A fost necesar sa modificam Legea 14/1992 privind organizarea si functionarea SRI si am clarificat, am modificat Articolul 8, in sensul de a spune ca, pentru relatia cu furnizorii de comunicatii electronice destinate publicului, infrastructura aceasta speciala, care este cunoscuta sub numele de Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor, este desemnata cu rolul de a obtine, prelucra si stoca informatii in domeniul securitatii nationale", a spus Pruna, la finalul sedintei de Guvern.

Astfel, la cererea organelor de urmarire penala, in sensul Codului de Procedura Penala, Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor asigura accesul nemijlocit si distinct al acestor organe la sistemele tehnice in scopul executarii supravegherii tehnice prevazute de Codul de Procedura Penala.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Augustin Zegrean SRI interceptari, #CCR interceptari SRI , #sri