Seful ANI: Vrem imbunatatirea legislatiei privind incompatibilitatile si conflictele de interese

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 14:22
1939 citiri
Seful ANI: Vrem imbunatatirea legislatiei privind incompatibilitatile si conflictele de interese
Foto: Hotnews

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, dupa sedinta Biroului Permanent, ca reprezentantii tuturor grupurilor parlamentare au cazut de acord cu membrii Comisiei Juridice si cu cei ai ANI privind modificarea legislatiei in privinta incompatibilitatilor si elaborarea unei legislatii vizand conflictele de interese.

"Toate grupurile parlamentare au avut discutii fructuoase cu membrii ANI si ii multumesc domnului Georgescu pentru amabilitatea pe care a avut-o", a spus Zgonea, adaugand ca Parlamentul va lucra, in acest sens, cu Agentia, cu Ministerul Justitiei si cu diverse ONG-uri, in vederea unei transparente cat mai mari a procedurii.

Liderul deputatilor a mai spus ca Agentia Nationala de Integritate a sesizat deja organele competente si foarte multe proceduri sunt in siguranta.

Valeriu Zgonea a subliniat in repetate randuri ca, in aceasta problema, ultimul cuvant nu le apartine nici lui, nici Agentiei, ci doar instantei.

"Cei care candideaza ca parlamentari trebuie sa stie foarte clar ce sunt conflictul de interese si situatia de incompatibilitate", a explicat presedintele Camerei, adaugand ca membrii administratiilor locale lucreaza cu fonduri europene, "unde exista un anumit grad ridicat de coruptie".

Comisia Juridica va stabili o echipa care se va ocupa de modificarile legislative.

"Pentru noi, astazi, Agentia a facut un pas in sensul de a nu mai fi criticata si verificata", este de parere Zgonea, adaugand ca dialogul de astazi a fost apreciat de Comisia Juridica si de membrii tuturor grupurilor parlamentare.

Intrebat daca, odata cu intrarea in vigoare a modificarilor legislative, va fi in pericol sa piarda sefia Camerei, Valeriu Zgonea a replicat ca el nu s-a nascut presedinte.

"Spre deosebire de alti colegi ai mei, eu nu m-am nascut presedinte. Pot sa-mi fac foarte bine datoria de parlamentar si din alta functie", a explicat el.

Presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, a declarat ca, in cursul sedintei, au fost identificate multe probleme in cadrul legislatiei conflictului de interese si ca aceasta "si-a atins limita".

"Este un fenomen de masa, care trebuie corectat rapid, pentru ca alta solutie nu exista", este de parere Georgescu.

El a repetat spusele lui Zgonea, potrivit carora va fi constituit un grup de lucru la nivel de subcomisie la Camera Deputatilor, care, impreuna cu Ministerul Justitiei si ONG-urile "cu expertiza" (cu pregatire - n .r) in acest fenomen.

"ANI nu a facut decat sa aplice legea. Din punctul asta de vedere, lucrurile sunt clare", a subliniat Horia Georgescu.

Presedintele Agentiei a declarat ca saluta decizia Parlamentului in cazul lui Sergiu Andon si ca asteapta rezultate in cazul senatorului PNL Mircea Diaconu.

Noua decizii in legatura cu ANI pe rolul Curtii de Apel Bucuresti

Presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, declarase inaintea sedintei Biroului Permanent al Camerei Deputatilor ca vor lua in curand o decizie pentru imbunatatirea legislatiei privind incompatibilitatile.

"Sunt diverse elemente, vom vedea o solutie in scurt timp, legislatia trebuie imbunatatita pentru ca si-a atins limitele", a spus el.

Georgescu a mai aratat ca, in prezent, pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, se afla 9 decizii, dintre care 5 in favoarea ANI, iar 4 potrivnice. Daca aceste patru se vor mentine in defavoarea Agentiei, "se va ajunge la Inalta Curte".

Horia Georgescu a incheiat, spunand ca sprijina imbunatatirea legislatiei privind incompatibilitatile si conflictele de interese.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, declarase anterior ca miercuri, dupa sedinta Biroului Permanent de la ora 13.00, conducerea Camerei urma sa aiba o intalnire cu membrii Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

"Vom avea o intalnire cu membrii Agentiei Nationale de Integritate pentru a discuta sesizarile pe care o parte dintre membrii Comisiei Juridice le-au avut referitoare la interpretarile pe care le-au dat (referitoare la sesizarile ANI cu privire la unii dintre deputati).

Sper sa gasim si acolo o solutie, sa completam aceste neintelegeri cu privire la interpretarea textului", a declarat Zgonea, marti, la Palatul Parlamentului, dupa intalnirea membrilor Biroului Permanent cu presedintii de comisii de la Camera Deputatilor.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Agentia Nationala Integritate, #Horia Georgescu ANI, #incompatibilitati conflicte interese , #conflict
Comentarii
Poza shakira2van
shakira2van
rank 5
"legislatia trebuie imbunatatita pentru ca si-a atins limitele"