Șefii IGSU care au ținut „la sertar” filmul intervenției din Clubul Colectiv au fost avansați în grad

Duminica, 28 Noiembrie 2021, ora 08:34
5241 citiri
Șefii IGSU care au ținut „la sertar” filmul intervenției din Clubul Colectiv au fost avansați în grad
Imagini ținute ascunse timp de 4 ani surprind intervenția pompierilor din data de 30.10.2015 din Clubul Colectiv. FOTO: Captură video / Libertatea

Pompierii „de birou” din conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) – printre care și un șef care a ținut la sertar ani de zile imagini de la intervenția din Clubul Colectiv – au fost înaintați în grad de președintele Klaus Iohannis.

Printre cei promivați se află și colonelul Cristian Radu, adjunct al inspectorului general, care a ajuns general de brigadă cu o stea, potrivit Libertatea. Cristian Radu este ofițerul din conducerea IGSU care a spus că, dacă Parchetul a cerut imaginile de la Colectiv și instituția nu le-a dat, „înseamnă că am greșit” – dar nu consideră că ar trebui să răspundă pentru asta.

Alți ofițeri de rang înalt promovați de președintele Klaus Iohannis:

  • Dan-Paul Iamandi, inspectorul general al IGSU, până acum general-maior, cu două stele, devine general-locotenent cu 3 stele;
  • Miron Chichișan, al doilea adjunct al inspectorului general, până acum colonel, acum general de brigadă – o stea;
  • Benone Duduc, al treilea adjunct al inspectorului general, până acum colonel, devine general de brigadă – o stea.
  • Călin Ioan Handrea, din colonel în general de brigadă.
  • Sorin Caba, din colonel în general de brigadă.

Toți acești ofițeri erau în conducerea IGSU când sursa citată a dat publicității imagini ascunse timp de 4 ani de la intervenția pompierilor în Clubul Colectiv, în noaptea de 30 octombrie 2015. Înregistrarea ar fi fost furnizată jurnaliştilor de către un ofiţer de pompieri, care afirmă că imaginile au fost văzute de un mic grup de ofiţeri superiori de la IGSU şi nu au fost date Corpului de control al Guvernului Cioloş, dar nici procurorilor care realizau ancheta în dosarul „Colectiv”.

Ce se vede în imaginile ținute ascunse vreme de 4 ani

Filmarea din Colectiv, pe secvențe:

  • Minutul 00:00 – Sosește primul echipaj de intervenție. Pompierul filmează din fața intrării în fosta fabrică „Pionierul”, în imagini se văd o maşină de pompieri, o ambulanță albă și una de la SMURD. O victimă zace inertă pe caldarâm, cu mâinile pe piept.
  • Min. 01:23 – Se văd trupuri lăsate în agonie, amestecate cu mai multe cadavre. Echipajele de salvatori îi ignoră complet pe cei care au nevoie de ajutor, iar în imagini se vede un du-te-vino continuu, cu pompieri, poliţişti și jandarmi.
  • Min. 02:50 – Apar și primii pompieri care transportă o victimă arsă, pe care o țin de mâini şi de picioare.
  • Min. 05:15 – Pe o targă (prima din filmare) se vede o victim aproape carbonizată. În rest, mulți oameni sunt cărați, după cum reiese din imagini, pe paleţi şi duşi la ambulanţe.
  • Min. 06:50 – Pompierii încep să ajute la transportarea victimelor, tot pe paleţi, spre ambulanţe.
  • Min. 07:35 – Se aude o reacție de necomentat a colonelului Orlando Șchiopu, adjunctul inspectorului-șef ISU: „Lasă-i în p..a mea!”
  • Min. 10:00 – Un ofițer superior le dă indicaţii pompierilor adunaţi în jurul lui. Pare prima organizare după un plan al salvatorilor de la ISU. Apare și tărgile pentru evacuarea victimelor decedate.
  • Min. 11:24 – Sosesc la fața locului Cristian Piedone şi Gabriel Oprea;
  • Min. 15:30 – Se aude vocea unui polițist care numără victimele decedate: „23 confirmaţi, mai e încă unul în pasaj”.

Iohannis dezaprobă recrutarea militară obligatorie: ”Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară”
Iohannis dezaprobă recrutarea militară obligatorie: ”Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară”
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, 23 aprilie, că nu va avansa recrutarea militară obligatorie şi a subliniat că pentru cariera militară ar trebui să se facă mai multă...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#colectiv incendiu, #igsu, #avansare, #Iohannis , #Colectiv