Ședință de Guvern după inundații. Citu: ”S-a intervenit în 34 de localităti din 14 județe” VIDEO

Marti, 20 Iulie 2021, ora 18:41
1526 citiri
Ședință de Guvern după inundații. Citu: ”S-a intervenit în 34 de localităti din 14 județe” VIDEO
Florin Cițu este premierul României

Premierul Florin Cîţu a precizat, la videoconferinţa de marţi cu prefecţii de la Palatul Victoria, referitor la regiunile afectate de inundaţii că sunt efecte în 34 de localităţi din 14 judeţe „şi se intervine pentru evacuarea apei în 11 case, 7 anexe gospodăreşti, 56 de curţi, 70 de beciuri şi subsoluri, 3 sedii ale unor operatori economici, 3 sedii ale unor instituţii publice”.

”Am convocat această videoconferinţă pentru a mă asigura că avem soluţii pentru persoanele care sunt afectate de inundaţii. Vreau să mă asigur că ştim exact ce avem nevoie în plan local ca nimeni să nu sufere în perioada următoare.

Şi domnul ministru Bode este de faţă şi este şi domnul Arafat pentru a mă asigura că deciziile vor fi implementate cât mai rapid. Noi am mai auzit asta şi când mai discutam despre inundaţii, de fiecare dată că totul este sub control, dar aş vrea să cântăriţi foarte bine când spuneţi acest lucru, când spuneţi că totul este sub control, să ne asigurăm că aşa este, pentru că am informaţii care vin, pe de o parte de la primari, pe de altă parte de la oamenii noştri şi atunci vreau să le clarificăm. Ceea ce este în presă, dacă nu e adevărat, să combatem media, dar informaţiile trebuie să fie foarte clare şi de aceea aş vrea să clarificăm aceste lucruri”, a declarat Florin Cîţu, marţi la Guvern.

El a vorbit şi despre situaţia care i-a fost prezentată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

„DSU mi-a trimis deja o situaţie. S-au înregistrat efecte în 34 de localităţi din 14 judeţe – Alba, Argeş, Botoşani, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Hunedoara, Olt, Prahova, Sibiu şi Timiş. S-a intervenit şi se intervine pentru evacuarea apei în 11 case, 7 anexe gospodăreşti, 56 de curţi, 70 de beciuri şi subsoluri, 3 sedii ale unor operatori economici, 3 sedii ale unor instituţii publice. Vom trece fiecare judeţ în revistă şi vom vedea care sunt exact nevoile pentru fiecare unitate administrativ-teritorială. În acelaşi timp aş vrea să ne spuneţi dacă mai există situaţii de maximă urgenţă, dacă mai sunt persoane izolate, în pericol, dacă mai avem trafic rutier sau feroviar întrerupt”, a completat premierul.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a luat luni decizia scoaterii din rezervele de stat a unor bunuri de strictă necesitate şi alocarea lor către unităţilor administrativ-teritoriale Ocoliş, Câmpeni, Sohodol şi Roşia Montana din judeţul Alba, zone afectate de inundaţiile de săptămâna precedentă. Premierul Florin Cîţu a precizat că „vor urma şi ajutoarele financiare pentru fiecare gospodărie avariată”.

Bode: 81 de persoane evacuate

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a precizat apa a fost scoasă din peste 190 de case. 81 de persoane din judeţele Alba şi Prahova au fost evacuate şi s-au înregistrat două decese, unul în Satu Mare şi unul în Iaşi.

”Am asistat în ultimele zile la o intensificare şi extindere a fenomenelor meteo extreme, provocate de ploile abundente, care a afectat mai bine de jumătate din ţară, vorbim de 30 de judeţe, acestea aflându-se sub avertizări (...) Dinamica fenomenelor este în continuă evluţie şi reclamă reacţii rapide, eficiente, resurse corect dimensinate şi o mobilizare exemplară”, a declarat Lucian Bode, la videoconferinţa cu prefecţii.

Acesta a afirmat că ”protejarea vieţii oamenilor şi a bunurilor acestora reprezintă prioritatea noastră în astfel de situaţii”.

”Vă cer să fiţi implicaţi total în gestionarea situaţiei (...) având în vedere că pericolul nu a trecut. Avem pentru următoarele 24 de ore averizări de vreme severă”, a mai declarat Bode.

Acsta a cerut prefecţilor să ia toate măsurile pentru a asigura spaţii de cazare în eventualitatea în care se vor impune evacuări de persoane.

”Solidaitatea în aceste clipe este o datorie faţă de toţi care au avut de suferit”, a mai airmat Bode.

Acesta anunţă că, din 15 iulie, ora 07.00 până în 20 iulie, ora 16.00, s-au înregistrat efecte ale vremii îm 80 de localităţi din 20 de judeţeţe.

S-a intervenit pentru evacuarea apei din 192 de case.

”În acest moment suntevacuate 81 de persoane din localitatea Roşia Montană din Alba şi din localitatea Breaza, Prahova. Din păcate am avut şi 2 decese, în Satu Mare şi în Iaşi”, a mai anunţat Bode.

Potrivit acestuia, la momentul acesta sunt intervenţii în desfăşurare în mai multe judeţe, traficul este oprit pe un drum judeţea şi restricţionat pe 2 drumuri naţionale în judeţul Alba.

Arafat, despre mesajele RoAlert venite prea târziu: ”Timpul la dispoziţia noastră este scurt”

De asemenea, șeful DSU, Raed Arafat, a explicat de ce avertizările RO-Alert de vreme severă ajung uneori în timpul producerii acestora: ”Este fenomen nowcasting şi se află foarte scurt de el de către ANM”.

”Având în vedere că este mai mult vorba despre fenomene de tip nowcasting, evident că nu putem prevedea şi să trimitem din timp mai multe echipe, însă, oriunde este nevoie s-a recurs la ridicarea niveluluide alertă şi IGSU este pregptit să intervină din judeţele care nu sunt impactate cu personal şi utilaje”, a declarat, marţi, Raed Arafat, n videoconferinţa cu prefecţii.

Acsta afirmă că tate echipajele rămân pregătite.

”Rămânem prgătiţi şi insist asupra trimiterii mesajelor RO-Alert (...) din timp. Aş dori să explic, că au fost întrebări de ce mesajele RO-Alert ajung foarte scurt înaintea fenomenului sau chiar în timpul acestuia. Asta este pentru că este fenomen nowcasting şi se află foarte scurt de el de către ANM. ANM-ul, când ne informează că au aflat de fenomenm noi imefiat trimitem mesajul. Fiind fenomen nowcasting timpul la dispoziţia noastră este scurt”, a mai precizat Raed Arafat.

În cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei, Maramureşului şi a zonei montane, până miercuri, la ora 3.00, vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 35...50 l/mp şi izolat peste 60...80 l/mp.

Meteorologii au emis cod portocaliu, cea maimare parte a restuluiţării fiind sub cod galben.

Dezastrul lăsat în urmă de ploile abundente

Ploile au făcut prăpăd în multe zone. Ploile torențiale au produs inundații în aproape 30 de localități din întreaga țară.

Peste o sută de gospodării au fost inundate și mai multe persoane au fost evacuate preventiv.

”În ultimele 24 de ore, aversele torențiale au produs inundații în 29 de localități din 12 județe (AB, BV, CS, DB, DJ, HD, IS, MM, MS, NT, PH și TM).

În cursul zilei de ieri și pe timpul nopții, pompierii au acționat în sprijinul cetățenilor și autorităților locale pentru evacuarea apei din 29 case, 107 curți, 21 beciuri/subsoluri, 3 operatori economici, precum și pentru degajarea mai multor arbori căzuți pe carosabil.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, s-au înregistrat avarii în 22 localități din județele Mureș și Neamț, însumând un număr de aproape 7.000 de consumatori finali nealimentați. Pentru remediere deficiențelor au acționat echipe ale furnizorului de electricitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#inunda ii, #sedinta de guvern, #Florin Citu , #inundatii