Sedinta CSAT pe tragedia aviatica din Apuseni: Ministrul Transporturilor, chemat sa dea explicatii

Duminica, 02 Februarie 2014, ora 15:24
3412 citiri
Sedinta CSAT pe tragedia aviatica din Apuseni: Ministrul Transporturilor, chemat sa dea explicatii

Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a fost chemat la sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

CSAT se reuneste duminica, de la ora 16.00, pentru a discuta despre cauzele accidentului aviatic produs in Muntii Apuseni in data de 20 ianuarie, dar si despre modul in care au actionat autoritatile.

Sedinta CSAT a fost convocata "ca urmare a solicitarii a cinci membri ai CSAT primita in data de 24 ianuarie", se precizeaza intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Sedinta CSAT pentru accidentul aviatic din Apuseni. Miza: demiterea sefului STS

Este vorba despre cinci membri ai Guvernului, a explicat premierul Ponta.

"Au semnat ministrii Chitoiu, Gabriel Oprea, Corlatean, Andrei Gerea si cu mine, ministrul Apararii, Dusa. (...) Noi am cerut un singur lucru: in CSAT, pe ordinea de zi, sa fie un raport al STS, care nu se afla sub niciun fel sub autoritatea Guvernului, privind modul in care au actionat in cazul accidentului (aviatic - n.red.) de luni si, mai direct, un lucru pe care acum il stim cu siguranta, faptul ca identificarea locului telefonului de la care vorbeau supravietuitorii s-a facut in mod gresit. Informatiile STS au trimis echipele ISU de salvatori la o distanta destul de mare", a afirmat premierul Ponta.

Sase ministri cer CSAT sa analizeze greselile STS in cazul accidentului aviatic

Pe ordinea de zi a sedintei CSAT figureaza doar doua puncte. Mai intai premierul Ponta va prezenta "raportul privind gestionarea de catre autoritatile administratiei publice cu responsabilitati in domeniul situatiilor de urgenta, conform legislatiei in vigoare, a evenimentului de aviatie din data de 20.01.2014 in care a fost implicata aeronava BN-2, inregistrata YR-BRP".

La punctul doi, directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale, Marcel Opris, va prezenta, de asemenea, un raport privind "activitatile desfasurate conform legilor, metodologiilor si procedurilor interinstitutionale existente in legatura cu evenimentul aviatic".

Pilotul Adrian Iovan si studenta la medicina militara Aura Ion si-au pierdut viata in urma unui accident aviatic produs luni, 20 ianuarie, in Muntii Apuseni, in jurul orei 16.00. La bord se aflau doi piloti si o echipa formata din cinci cadre medicale, care se deplasa de la Bucuresti la Oradea pentru a prelua un ficat necesar efectuarii unui transplant la Spitalul Fundeni.

Avionul a aterizat fortat, dar toti pasagerii au ramas in viata, chiar daca unii dintre ei au suferit rani foarte grave. Medicul Radu Zamfir a sunat la 112 si a tinut telefonic legatura cu autoritatile. Din pacate, institutiile responsabile cu localizarea epavei si salvarea supravietuitorilor s-au miscat foarte greu.

Victimele au fost gasite dupa 7 ore de cautari, de cativa padurari din zona. Pilotul Adrian Iovan a murit dupa circa o ora si jumatate de la aterizare, iar studenta Aura Ion a decedat la miezul noptii.

Vicepremierul Gabriel Oprea a coordonat o ancheta care a durat doua zile si s-a finalizat cu un raport prezentat premierului. Concluziile raportului au dus la mai multe demiteri si demisii, printre cei care au platit cu functia pentru cele doua vieti pierdute numarandu-se seful ROMATSA, seful ISU, dar si ministrul de Interne, Radu Stroe.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Ramona Manescu CSAT, #sedinta CSAT accident avion , #Accident avion Apuseni