UPDATE Sedinta Comitetului Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta. Se redeschid restaurantele si trei scoli trec in scenariul galben

Joi, 15 Octombrie 2020, ora 16:44
5497 citiri
UPDATE Sedinta Comitetului Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta. Se redeschid restaurantele si trei scoli trec in scenariul galben
Nelu Tataru este ministrul Sanatatii FOTO Ministerul Sanatatii

Comitetul Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta (CMBSU) s-a reunit in sedinta joi, 15 octombrie 2020, la Institutia Prefectului - Municipiul Bucuresti.

UPDATE 16.40 Comitetul Municipal pentru Situatii de Urgenta a decis redeschiderea, in conditiile legii, a restaurantelor, cinematografelor si teatrelor din Capitala, conform Digi 24.

Acestea vor functiona la 30% din capacitate, conform noii hotarari adoptate ieri de Guvern

De asemenea, trei scoli ies din scenariul rosu si intra in cel hibrid.

CMBSU s-a intrunit joi, de la ora 15.30, iar pe ordinea de zi a sedintei figureaza o solicitare ca 15 unitati de invatamant din Capitala sa fie trecute in scenariul rosu, iar trei in scenariul galben, au declarat surse ale institutiei pentru News.ro.

De asemenea, exista un punct pe agenda discutiilor privind incetarea aplicarii deciziilor CMBSU prin care a fost interzisa activitatea in baruri, cluburi, discoteci, si cea a operatorilor licentiati in jocuri de noroc, inclusiv cazinouri, precum si purtarea mastii in proximitatea scolilor, pe o raza de 50 de metri.

Contextul este dat de decizia Comitetului National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) privind prelungirea starii de alerta, care include alte prevederi aplicabile la nivel national, au adaugat sursele mentionate. Comitetul Municipal va analiza si o adresa a Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restauranteloe din Romania (HORA) prin care solicita sa fie invitati la sedinte.

Astfel, Comitetul Municipal pentru Situatii de Urgenta va analiza situatiile expune in adresa Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti inregistrata la Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti si anume trecerea a 15 unitati de invatamant in scenariul rosu si a 3 in cel galben, au adaugat sursele citate.

Exista un punct pe ordinea de zi a intrunirii prin care aplicabilitatea hotararilor CMBSU din perioada 6 si 8 octombrie sa inceteze, in contextul in care Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a luat alte decizii in hotararea prin care a fost prelungita starea de alerta in Romania, incepand cu ziua de joi, 15 octombrie, pentru o perioada de 30 de zile, au mai precizat sursele mentionate.

Astfel, este vorba despre incetarea aplicabilitatii hotararii Comitetului Municipal pentru Situatii de Urgenta care prevede ca activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati in baruri, cluburi si discoteci, nu este permisa in Bucuresti. O alta decizie a CMBSU arata ca "activitatea operatorilor economici licentiati in domeniul jocurilor de noroc inclusiv cazinouri, cu exceptia pariurilor si loteriilor unde se elibereaza bilet, cu respectarea regulilor de distantare si a masurilor de siguranta sanitara, nu este permisa in municipiul Bucuresti".

De asemenea, CMBSU mai stabilise ca "in intervalul orar 07:45- 21:15, de luni pana vineri, in toate spatiile publice deschise aflate pe o raza de 50 metri, calculata de la portile de acces in unitatile de invatamant, purtarea mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani".

CNSU a luat o hotarare, ulterior aprobata miercuri de catre Guvern si care cuprinde masurile graduale pentru limitarea raspandirii pandemiei. Masca de protectie devine obligatorie pe plan national in toate spatiile aglomerate si la 50 de metri de unitatile de invatamant, daca incidenta este cuprinsa intre 1 si 3, iar daca se trece de 3 masca devine obligatorie in toate spatiile deschise. Evenimentele privatde sunt interzise pe plan national, iar restaurantele, cafenelele, cinematografele, institutiile de spectacole sau concerte vor functiona la capacitate redusa.

"Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor, se desfasoara fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului in judetele/localitatile unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala de 1,5/1.000 de locuitori, fara a depasi 30% din capacitatea maxima a spatiului si in intervalul orar 06.00-23.00, daca incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din judet/localitate este mai mare de 1,5 si mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori si este interzisa la depasirea incidentei de 3/1.000 de locuitori", potrivit deciziei CNSU.

De asemenea, este permisa activitatea jocurilor de noroc fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului.

"Activitatea cu publicul a operatorilor economici licentiati in domeniul jocurilor de noroc este permisa fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului in judetele/localitatile unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala de 1,5/1.000 de locuitori, fara a depasi 30% din capacitatea maxima a spatiului, daca incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din judet/localitate este mai mare de 1,5 si mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori si este interzisa la depasirea incidentei de 3/1.000 de locuitori", a decis CNSU.

O masura similara este aplicata si in desfasurarea activitatii cinematografelor sau salilor de spectacole ori concerte.

"Organizarea si desfasurarea activitatii cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte este permisa, cu participarea publicului pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului, daca incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din judete/localitati este mai mica sau egala cu 1,5/1.000 de locuitori, cu participarea publicului pana la 30% din capacitatea maxima a spatiului, daca incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor din judet/localitate este mai mare de 1,5 si mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori si este interzisa la depasirea incidentei de 3/1.000 de locuitori", mai arata documentul CNSU.

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a introdus reglementari si privind purtarea mastii de protectie.

"Se considera necesara instituirea obligatiei de purtare a mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, in judetele/localitatile unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani, prezente in spatiile publice deschise, cum ar fi pietele, targurile, zonele de asteptare (statii de autobuz, peroane si altele asemenea), falezele, zonele in care se desfasoara serbari publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, zonele pietonale comerciale si in proximitatea institutiilor de invatamant pana la o distanta de 50 m de intrarea in perimetrul scolii", mai prevede documentul CNSU.

- Stire in curs de actualizare-

Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...