Poliția nu mai poate ”oferi” siguranță și încredere nici în sediul propriu. Într-o secție pică tavanul, în alta te uzi la picioare

Vineri, 03 Septembrie 2021, ora 03:45
2366 citiri
Poliția nu mai poate ”oferi” siguranță și încredere nici în sediul propriu. Într-o secție pică tavanul, în alta te uzi la picioare
Tavanul de la Secția 3 Poliție din Capitală s-a prăbușit peste birouri FOTO Sindicatul Europol

Poliția, se pare, nu mai poate asigura siguranța cetățeanului dacă acesta intră în unele sedii ale instituției. Se pot lovi de tavan, se pot uda la picioare sau nici măcar nu au unde să meargă la toaletă, în cazul unei urgențe.

Și nu vorbim numai de satele îndepărtate ci chiar de București. Într-un birou în care funcționează Secția 3 Poliție a căzut o bucată de tencuială pe birouri. Aparatura a fost făcută praf însă, din fericire nimeni nu a fost rănit. Incidentul s-a întâmplat pe 1 septembrie 2021.

Cât durează să fie reabilitată o secție de poliție

În legătură cu incidentul de la Secția 3, Poliția Capitalei a transmis că ”s-a efectuat deja expertiza tehnică și studiul de fezabilitate, în anul 2020, la 12 ianuarie 2021 fiind depuse documentele la Direcția de Cultură a Municipiului București, în vederea obținerii avizelor necesare”.

Două luni mai târziu, Direcția de Cultură a solicitat completarea studiului de fezabilitate, cu un studiu istoric, având în vedere vechimea clădirii în care funcționează Secția 3 Poliție.

”Studiul istoric a fost elaborat, documentația în vederea obținerii avizelor fiind deja depusă, la începutul lunii august, la Direcția de Cultură a Municipiului București, în vederea analizării și avizării documentației”, a mai transmis Poliția Capitalei.

Însă va mai dura ceva. Mai sunt niște pași de urmat.

”După avizare, se va derula procedura de achiziție pentru proiectare.

După obținerea avizului, se informează Ministerul Afacerilor Interne, pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici (valoarea proiectului), urmând apoi demararea procedurii de achiziție a lucrărilor de execuție”, a mai transmis DGPMB.

Tavanul căzut nu poate fi reparat ci doar ”cârpit”.

”Pentru funcționarea, o scurtă perioadă de timp, în sediul subunității, din dimineața de 2 septembrie, se execută lucrări de reparații curente. Având în vedere procedura demarată prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, nu pot fi executate reparații capitale și /sau de modernizare”, a transmis Poliția.

Cât durează să muți o secție de poliție

Încă de anul trecut se încearcă închirierea unui spațiu pentru Secția 3. Însă se pare că va mai dura un timp.

”Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București este în procedură de identificare, în vederea închirierii, a unui imobil care să corespundă cerințelor funcționale pentru secția de poliție, activitate demarată în luna noiembrie a anului 2020.

Procedura de închiriere a unui asemenea spațiu trebuie să respecte, în mod obligatoriu, anumiți pași și anume:

După întocmirea notei de fundamentare privind necesitatea, se trece la identificarea unor spații disponibile, din patrimoniul MAI și alte structuri ale administrației publice.

Nota de fundamentare este prezentată și ordonatorului secundar de credite, pentru informare și comunicarea unui necesar estimativ de fonduri.

În situația în care nu sunt identificate spații, așa cum am precizat anterior, se solicită oferte de la agenții imobiliare.

Se numește comisia de vizionare, din care fac parte reprezentanți ai beneficiarului (din mai multe structuri).

Sunt vizionate spațiile și se întocmesc procese-verbale de vizitare și sunt stabilite ofertele fezabile.

Ulterior, se efectuează anumite verificări interne.

Se stabilește și se numește comisia de negociere, iar, după negocierea contractului, se procedează la încheierea lui”, a transmis Poliția Capitalei.

Poliția ”submarină” din Maramureș

Aceasta nu este singurul sediu de poliție cu probleme, însă prea puține sunt aduse în atenția publică.

În urmă cu o lună, Ziare.com semnala că un post de poliție rurală din Maramureș care se află la subsolul unei primării se inundă la fiecare ploaie.

Vicepreședintele Sindicatului polițiștilor Europol, Ionuț Pop, spune că organizația a făcut solicitare la IPJ Maramureș și li s-a transmis că nu a fost găsit un alt spațiu unde să se desfășoare activitatea de poliție rămânând ca sindicaliștii să identifice un loc ce poate fi închiriat în acest sens.

Însă cazul de aici nu este singular. Potrivit lui Ionuț Pop, ”sunt multe posturi de poliție care funcționează în foste sedii ale ANAF-ului, în clădiri care aparțin Bisericii, în case private închiriate. Sunt multe astfel de anomalii care, din punctul meu de vedere afectează grav activitatea colegilor noștri cât și serviciului polițienesc. Pentru că lipsa de spațiu nu îl afectează doar pe polițist ci și pe cetățean”.

Sedii de poliție din Prahova, în reabilitare

În luna iulie a acestui an, Inspectoratul Județean de Poliție Prahova avea pregătite aproape 185.000 de lei pentru lucrări de reparații la două sedii de poliție și la una dintre sălile de ședințe din cadrul sediului județean, de pe strada Vasile Lupu, din municipiul Ploiești, conform Ziaruldeprahova.ro.

Condițiile în care sunt nevoiți să lucreze unii dintre polițiștii prahoveni sunt departe de ceea ce ar trebui să existe într-un stat membru al UE. În afară de faptul că 16 posturi de poliție funcționează în clădiri închiriate (pentru care se plătește lunar suma de 2.584 de lei), potrivit informațiilor furnizate, recent, de către reprezentanții IPJ Prahova, nu mai puțin de 57 de posturi de poliție prahovene nu sunt racordate la rețeaua de gaze naturale, 58 nu sunt racordate la canalizare, iar 35 de posturi de poliție au toaleta la exterior.

Primarul din Vama Veche s-a supărat pe polițiști și i-a dat afara din sediu

În 2018, primarul din comuna Limanu, supărat că poliția și jandarmii nu au intervenit imediat la un restaurant pe care îl deține în localitatea 2 Mai, a decis să le ia forțelor de ordine sediul pe care îl pusese la dispoziție MAI-ului în urmă cu câțiva ani. El susținea că trebuie renovată clădirea și nu mai există bani pentru cheltuielile de întreținere, așa că Poliția trebuie să se mute, conform CT News.

Astfel timp de mai multe zile, biroul polițiștilor a fost mașina de serviciu. Apoi primarul le-a adus un container, potrivit lui Cosmin Andreica.

Posturile de poliție cu toaleta în fundu' curții dotate cu WC-uri ecologice

Posturile de poliție din mediul rural al județului Arad urmau să primească toalete ecologice. Ministrului de Interne Lucian Bode spunea despre aceste posturi că au "toaletă în fundul curții". Noile toalete vor fi amplasate tot "în fundul curții". În luna iunie, IPJ Arad și-a făcut cunoscută intenția de a cumpăra 28 de toalete ecologice pentru unele dintre Posturile de Poliție.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, afirma în luna aprilie, că Ministerul Afacerilor Interne a suplimentat, în 2021, bugetul alocat investițiilor cu 75%, obiectivul principal fiind reabilitarea sediilor inspectoratelor de poliție și a posturilor de poliție, precum și dotarea acestora, în condițiile în care peste 1.000 de posturi de poliție din România au toaletă în fundul curții.

Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, 24 aprilie, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va...
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Administraţia actuală a realizat investiţii "prea puţine şi prea lente" pentru a reabilita reţeaua de termoficare a Capitalei, a declarat miercuri, 24 aprilie, liderul PNL Bucureşti,...
#Sectia 3 politie, #toaleta in fundul curtii, #sedii de politie daramate , #politie