De ce va fi îngropată reforma Justiției în guvernarea PSD-PNL. „Interesul primar este accesul la bani publici, fie din PNDL, fie din PNRR”

Marti, 09 Noiembrie 2021, ora 22:19
1966 citiri
De ce va fi îngropată reforma Justiției în guvernarea PSD-PNL. „Interesul primar este accesul la bani publici, fie din PNDL, fie din PNRR”
Florin Cîțu, premierul interimar al Romaniei FOTO Facebook/ Florin Cîțu

Unul dintre capitolele cele mai importante din programul de guvernare al alianței PSD - PNL, pentru care se vor duce negocieri, îl reprezintă Justiția. PNL și-a asumat, în coaliția cu USR, desființarea Secției speciale a magistraților, însă, în prezent, noii parteneri de la PSD au transmis că nu doresc desființarea instituției.

Directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, Ovidiu Voicu, este de părere că PNL și PSD nu au nici un interes să desființeze Secția Specială de anchetare a magistraților, potrivit rfi.ro.

„Cel mai probabil, în acest moment, PSD și PNL vor îngropa cu totul acest subiect al reformei justiției (...). PSD nu are nici un interes să accepte că justiția a fost stricată chiar de către PSD, în mandatul anterior (...). Cred că vom vedea schimbări negative în justiție, începând cu numirea șefilor parchetelor, unii dintre ei chiar în perioada imediat următoare numirii noului Guvern și continuând cu încercări de control politic asupra justiției. Interesul primar al alianței PSD-PNL este accesul la bani publici, fie din PNDL, fie din PNRR și atunci ei nu vor dori sub nici o formă o justiție independentă, care să le controleze felul în care distribuie acești bani publici către clienți politici”, a declarat Ovidiu Voicu.

Directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică a vorbit și despre modificarea Constituției de către noua coaliție de guvernare.

„Mi se pare foarte puțin probabil că vom ajunge la o modificare a Constituției în acest mandat parlamentar. Eu cred că aceste declarații care vin dinspre PSD și PNL sunt un pretext, o formă de a acoperi faptul că până acum două luni erau mari dușmani declarați și acum sunt prieteni. Deci ei ne oferă imaginea unui proiect de țară, reforma Constituției, ca pretext pentru faptul că au ajuns la o înțelegere politică. Nu cred că se va întâmpla acest lucru, cred că interesele PNL și PSD sunt de menținere a status quo-ului și sifonare a banilor publici”, a spus Voicu.

PSD, despre Secția Specială

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți, 9 noiembrie, că PSD nu susține desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ), unul din obiectivele asumate de către PNL în coaliția cu USR. Declarația șefului social-democraților este una importantă în condițiile în care după decizia CCR care a ignorat hotărârea definitivă a CJUE, România ar putea risca intrarea în procedura de infringement.

Despre desfiinţarea SIIJ, o prioritate a liberalilor, Marcel Ciolacu a afirmat că ”a văzut cum a funcţionat Justiţia fără SIIJ şi vedem cum funcţionează ea cu SIIJ”.

”Bine ar fi să găsim soluţiile să o facem şi mai funcţională”, a precizat el, potrivit News.ro.

Miercuri, 10 noiembrie, reprezentanți ai PNL și PSD avea o a doua întâlnire de negociere în care vor discuta despre capitolele din programul de guvernare. Pentru Justiție, din partea PSD, negocierile vor fi conduse de Robert Cazanciuc, Titus Corlățean, Maia Teodoroiu iar de partea liberalilor de către Alin Tișe, Alina Gorghiu, Iulia Scântei.

Curtea Constituțională a României i-a transmis marți comisarului european pentru Justiţie, Didier Reynders, că nu poate modifica decizia prin care a stabilit că SIIJ este constituţională.

Europarlamentarul USR Ramona Strugariu a comentat comunicatul CCR susținând că țara noastră se îndreaptă spre o procedură de infringement. „Uite aşa, vom avea procedură de infringement. Şi facem un pas mai aproape de Polonia şi de Ungaria. Şi un pas mai departe de banii din PNRR”, a scris aceasta pe Facebook.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#PSD, #PNL, #legi justitie Romania, #Sectia Speciala, #siij, #desfiintarea Sectiei Speciale , #justitie
Comentarii
Poza Pieues
Pieues
rank 1
pai ce judecatorii sunt de capul lor ???
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5