Sectia Speciala a "uitat" de o plangere penala facuta impotriva sefului Inspectiei Judiciare. Curtea de Apel Bucuresti: Sa fie solutionata pana pe 4 septembrie

Marti, 16 Iunie 2020, ora 21:45 9834 citiri
Foto: Antena3 TV (Captura)

Curtea de Apel Bucuresti a stabilit data de 4 septembrie, termen pana la care Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ), cunoscuta ca Sectia Speciala, trebuie sa solutioneze o plangere penala facuta impotriva sefului Inspectiei Judiciare, Lucian Netejoru, si a inspectorului judiciar Dantes Marcovici.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti, intr-o contestatie privind durata prea mare a anchetei, este fara cale de atac, potrivit portalului instantelor.

Surse judiciare au explicat pentru Ziare.com ca este vorba de o plangere penala care a fost facuta la sfarsitul anului 2018. Sesizarea a fost depusa la Parchetul General, dar ulterior, la inceputul anului 2019, a fost declinata la Sectia Speciala, dupa operationalizarea acestei structuri de parchet.

O femeie a reclamat ca cei doi inspectori judiciari ar fi respins in mod nelegal si abuziv o sesizare privind posibile abateri disciplinare care a fost transmisa Inspectiei Judiciare, cu privire la o solutie data de un magistrat din Braila.

"Era vorba de o solicitare de restituire a unor imobile facuta in baza Legii nr. 10/2001 privind restituirea imobilelor preluate abuziv in regimul comunist," explica surse judiciare. Femeia s-a plans ca magistratul din Braila care solutionase procesul ar fi facut mai multe abateri disciplinare, dupa ce ar fi incalcat repetat mai multe prevederi din Codul de procedura civila, dar in final Inspectia Judiciara a clasat dosarul.

Ancheta a stat in nelucrare

Dupa cum aratam, plangerea a fost facuta la finalul anului 2018 si a ajuns la Sectia Speciala la inceputul anului 2019. In aprilie 2019, procurorul de caz deschide o ancheta si constata ca actul de sesizare indeplineste conditiile de fond si de forma prevazute de lege pentru posibile fapte de abuz in serviciu, omisiunea sesizarii, favorizarea faptuitorului si obstructionarea justitiei

"Din aprilie 2019, procurorul de caz nu a mai facut insa niciun act in acest dosar si a lasat cauza in nelucrare. Abia dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a solicitat Sectiei Speciale sa trimita dosarul de urmarire penala, pe 2 iunie 2020, Sectia Speciala a cerut de la Inspectia Judiciara actele privind cercetarea judecatorului de la Braila si motivarea clasarii," explica surse judiciare pentru Ziare.com.

Procurorul trebuie sa dea o solutie

Potrivit legii, procurorul are obligatia de a efectua acte de cercetare penala pentru a stabili daca sustinerile din plangere sunt reale si daca persoanele mentionate in cuprinsul plangerii penale au savarsit sau nu infractiunile pentru care s-a solicitat cercetarea.

Dupa administrarea tuturor probelor, procurorul trebuie sa pronunte o solutie conform art. 327 din Codul de procedura penala:

- Rechizitoriul prin care se dispunde trimiterea in judecata, daca din materialul de urmarire penala rezulta ca fapta exista, ca a fost savarsita de inculpat si ca acesta raspunde penal;

- Emite ordonanta prin care claseaza sau renunta la urmarire, potrivit dispozitiilor legale.

"Stabileste data de 4 septembrie 2020, ca termen pana la care Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie sa solutioneze, potrivit art. 327 cod procedura penala, cauza penala nr. 1040/P/2019," este parte din minuta Curtii de Apel Bucuresti.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News