Sefa Spitalului de Boli Infectioase din Iasi, despre sechelele pacientilor care s-au vindecat de COVID- 19: "Se face recuperare respiratorie cat si neuromotorie"

Marti, 03 August 2021, ora 00:592452 citiri
Sefa Spitalului de Boli Infectioase din Iasi, despre sechelele pacientilor care s-au vindecat de COVID- 19: "Se face recuperare respiratorie cat si neuromotorie"
Sursa: Pixabay

Medicii atrag atentia ca oamenii care se vindeca de infectia cu noul coronavirus pot ramane cu unele sechele care persista o perioada de timp. Iar in unele cazuri acestea nu sunt doar respiratorii, ci afecteaza pacientii si la nivel neuromotoriu.

"Pentru pacientii care au prezentat dificultati de respiratie, s-a constatat ca plamanul era inca afectat, chiar daca testul PCR era negativ. Acestora li s-a recomandat recuperare respiratorie, un soi de gimnastica respiratorie. Pentru pacientii care au prezentat oboseala, dureri de cap, dificultati de mers, s-a constatat o afectare neurologica.

Acestia au fost directionati catre un medic specialist neurolog pentru recuperare neuromotorie", afirma prof. dr. Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infectioase Sfanta Parascheva din Iasi, citata de Antena 3.

Medicii le recomanda celor care au astfel de simptome, dupa ce au fost declarati vindecati de COVID-19, sa se prezinte de urgenta la spital. Pentru a combate sechelele generate de infectia cu SARS-CoV-2, pacientii au fost supusi recuperarilor respiratorii sau neoromotorii. In general, raman cu sechele cei care au suferit de o forma medie sau grava a bolii COVID-19.

La Spitalul de Boli Infectioase din Iasi nu mai este niciun loc liber la sectia ATI, iar la Spitalul de Neurochirurgie, unitate suport COVID-19, mai sunt doar 5 locuri disponibile.