Cele mai penibile scuze invocate de șoferii opriți în trafic: ”Încă mai circulă varianta cu "parola" uitată. Alții își pun stroboscoape”

Duminica, 26 Septembrie 2021, ora 22:09
22492 citiri
Cele mai penibile scuze invocate de șoferii opriți în trafic: ”Încă mai circulă varianta cu "parola" uitată. Alții își pun stroboscoape”
Poliția face o razie în București FOTO Facebook/ Poliția Capitalei

Sute de șoferi sunt opriți de poliție zilnic pe străzile României, pentru că au viteză prea mare sau încalcă alte reguli de circulație. Mulți dintre ei încearcă să scape de sancțiuni cu scuze puerile, greu de crezut.

"Nu mă grăbeam! Doar ce am ieșit din spălătorie și voiam să o usuc."

”Aceasta este pledoaria în fața colegilor noștri a unui șofer de BMW din Brașov care a fost surprins de radar cu 123 km/h în localitate, cu mai bine de 50 km în plus față de limita legală.

Acum, acesta va trebui să-și cumpere bicicletă și să aștepte 90 de zile până se va usca bine de tot cerneală pe procesul-verbal de contravenție, permisul acestuia de conducere fiind suspendat ca urmare a impactului puternic dintre aerul montan rarefiat și vopseaua de pe BMW”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Sindicatului polițiștilor Europol.

”Am crezut că este doar o recomandare, nu o obligație”

Iar aceasta este doar una dintre scuzele penibile pe care șoferii inconștienți le spun polițiștilor de la circulație, crezând că vor scăpa de sancțiuni.

”De cele mai multe ori, la viteză, motivele sunt cele mai ridicole. De exemplu, o scuză este că s-a certat cu soția, este nervos și a simțit nevoia să dea o tură prin oraș și nu a fost atent la vitezometru . Sau că ”nu am știut că sunt obligat să virez la drepta”, dacă indicatorul indică acest lucru, ”am crezut că este doar o recomandare”.

Una dintre scuzele celor care trec pe culoare roșie a semaforului este, dacă nu îi pot convinge pe polițiști că era ”verde”, că de fapt au greșit și s-au uitat la semaforul de la pietoni. ”Nu mi-am dat seama că este semaforul mai mic și am crezut că este verde pentru mine”.

Sunt multe scuze. Orice vă puteți imagina, asta auzim de la șoferi”, a explicat președintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, pentru Ziare.com.

Unii se dau polițiști sub acoperire însă ”uită” parola

De foarte mult timp circulă legenda că dacă ”afli codul” poți încălca liniștit regulile de circulație. De fapt acest ”cod”, folosit de polițiștii aflați în misiuni conspirative a dus la multe legende, iar șoferii creduli spuneau diverse parole polițiștilor, crezând că-i vor păcăli.

”Și sunt multe stereotipuri. În trecut se foloseau ”coduri” sau ”parole” pentru diferite acțiuni. Două săptămâni, cei care lucrau în activități conspirate erau nevoiți să încalce regulile de circulație de exemplu și aveau niște coduri. Acele stereotipuri au mers atât de departe în societate încât la poveștile de la bere, între prieteni, mai venea câte unul și spunea: ”vezi că mi-a spus un prieten că dacă te oprește poliția și spui ”pleacă de aici” știe că ești vreun șef și o să plece”.

Efectiv oprea mașina, se uita la polițist și spunea ”pleacă de aici!”. Iar polițistul îi spunea: ”nu am înțeles, îmi cer scuze”. Șoferul își dregea vocea și mai repeta o dată ”pleacă de aici!”. Nu o spunea pe vreun ton agresiv ci, mai degrabă temător. Apoi se scuza că a uitat parola. ”Ce parolă, domn-le?”, întreba polițistul.

”Știți, nu pot să vă spun, eu lucrez ”undeva”...”. Ca mai apoi să recunoască: ”știți, m-au prostit niște prieteni că dacă spun parola asta nu mă mai oprește poliția”. Sau mai făceau de două ori din faruri... sunt multe astfel de metode prin care ei credeau că vor scăpa de poliție”, a mai explicat Cosmin Andreica.

Își pun stroboscoape să pară că este mașină oficială

Unii își montează stroboscoape pe mașini pentru a-i determina pe ceilalți șoferi din trafic să le facă loc, ori să meargă cu mare viteză în zonele în care limita este mică. Sunt prinși și amendați, însă, pentru că polițiștii își dau seama ce mașini sunt în misiune și cum arată acestea.

”Acum internetul abundă de astfel de dispozitive și sunt foarte accesibile. În ultimii cinci ani piața aceasta a stroboscoapelor a explodat. Sunt de tot felul: unele care se montează în bara radiatorului sau în farurile de ceață sau chiar ca becuri la luminile obișnuite la faza de întâlnire sau faza lungă.

Nu-ți dai seama dacă le vezi că sunt albe, însă când sunt activate luminează în roșu și albastru. Mai sunt stroboscoape care sunt montate în interior pe parbriz, în spatele oglinzii retrovizoare sau pe lunetă. Costurile sunt foarte accesibile pentru montarea unui astfel de dispozitiv.

Adică variază între 70 de lei cele care doar se aplică și 150-până la 400 de lei cele care se montează și sunt destul de puternice. Acestea reproduc fidel sistemele de avertizare luminoasă pe care le avem noi montate pe autospeciale”, a explicat polițistul.

Cum îi prinde poliția

”Dacă îi oprim și ele sunt la vedere, avem posibilitatea să le aplicăm sancțiune contravențională și măsură complementară de confiscare a dispozitivului. Dacă ai puțină experiență ca polițist îți dai seama dacă este vorba despre un autoturism al poliției și unul civil. Și dacă totuși polițistul are un dubiu cu privire la mașina respectivă, o poate opri în trafic fără niciun fel de problemă, chiar dacă are semnale acustice și sonore.

Legea spune că semnalele acustice și luminoase pot să fie folosite cu încălcarea legii, cu excepția situațiilor în care vorbim despre trecerea la nivel cu calea ferată și a semnalelor polițistului. Dacă polițistul îi face semn unei ambulanțe, de exemplu, șoferul este obligat să oprească. Nu oprește, i se reține permisul de conducere. Polițistul poate opri chiar și o mașină de poliție, de jandarmi, de pompieri, care are semnalele acustice și sonore puse în funcțiune, dacă are suspiciuni”, a mai explicat sindicalistul.

Domnișoarele vin nervoase și se plâng că au făcut videochat pentru mașină

O altă categorie de șoferi care încep să invoce tot felul de motive sunt cei care ajung, în urma unor tamponări, la Biroul de Accidente Ușoare.

”Colegii de la Accidente Ușoare din București au stabilit 5 categorii de șoferi. Deja când sunt repartizați către ghișee, spun: ”ai un 1 sau un 2, etc.

Pe lângă șoferii normali care vin să își rezolve problema și pleacă mai sunt ”isterici”, ”inteligenți”, ”amenințători”- cei care spun că ”stai să vezi ce-ți fac eu ție, te dezbrac de uniformă, sunt nu știu unde, etc” și mai era o categorie ”specială” pentru domnișoarele care veneau supărate și spuneau: ”dacă ai ști câte ore de videochat am făcut eu pentru mașina asta și acum vine boul ăsta fără asigurare și dă în mine... păi eu acum cum îmi mai recuperez banii?” Nu înțelegem de ce simte nevoia să spună că a făcut videochat pentru mașină”, a mai spus Cosmin Andreica.

Conform datelor statistice, 932 de oameni au murit, iar alți 2.004 au fost răniți în accidente rutiere, în primele 7 luni ale acestui an . Principalele 3 cauze fiind: viteza, traversarea neregulamentară și pietonii pe partea carosabilă. Astfel că nu le putem sugera celor aflați la volan decât sa conducă prudent, pentru că viața are prioritate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Incendiatorul de mașini din Chitila, prins de polițiști după 21 de zile. Unde se ascundea
Incendiatorul de mașini din Chitila, prins de polițiști după 21 de zile. Unde se ascundea
După 21 de zile, un tânăr de 28 de ani, care a incendiat o mașină, a fost în sfârșit depistat de oamenii legii. A fost găsit la Chiajna, acolo unde locuia fără forme legale. A fost...
Amendă usturătoare pentru o persoană care a consumat semințe și a aruncat cojile pe jos. Cât costă lipsa de civilizație
Amendă usturătoare pentru o persoană care a consumat semințe și a aruncat cojile pe jos. Cât costă lipsa de civilizație
O persoană care a mâncatat semințe și, apoi, a aruncat cojile pe jos a fost identificată de oamenii legii și amendată cu 1000 de lei, la Aiud. Folosindu-se de camerele de supraveghere din...
#politie, #razie politie trafic, #scuze soferi, #vitezomani depistati politie, #trece pe rosu, #stroboscoape , #politie