Scutul european va putea intercepta rachetele Rusiei incepand cu 2020

Autor: Ana Ilie
Joi, 03 Mai 2012, ora 17:32 1486 citiri

Scutul antiracheta european ar putea, incepand cu 2020, sa intercepteze rachetele balistice intercontinentale ale Rusiei, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrusev, joi, cu ocazia participarii la o conferinta internationala la Moscova pe tema scutului antiracheta.

SUA si NATO au cazut de acord sa dezvolte sistemul apararii antiracheta in 2010, la summitul de la Lisabona, insa discutiile intre Rusia si alianta nord-atlantica s-au blocat, intrucat NATO refuza sa cedeze cererilor Rusiei de a-i oferi garantii legale ca sistemul nu este indreptat impotriva capacitatii nucleare strategice ruse, informeaza Ria Novosti.

"Pana in 2018-2020 - adica fazele trei si patru ale amplasarii elementelor scutului antiracheta in Europa - continentul ar trebui sa aiba suficienta capacitate de aparare antiracheta pentru a putea intercepta o parte din rachetele balistice intercontinentale ruse si rachetele balistice lansate de submarine", a continuat Patrusev.

"Expertii nostri spun ca alte tinte, care ar justifica apararea antiracheta, nu exista", a afirmat acesta, explicand ca actualele planuri de creare a scutului antiracheta, care nu au acordul Rusiei, vor conduce la o degradare a apararii nucleare ruse si la un dezechilibru al stabilitatii strategice pe plan regional si international.

La randul sau, seful statului major al fortelor armatei ruse, generalul Nicolai Makarov, a tinut sa declare ca Rusia si NATO nu au atins inca punctul fara de intoarcere in dialogul pe tema scutului.

"Rusia si NATO nu au ajuns in punctul in care nu mai exista intoarcere in dialogul pe tema scutului antiracheta, este foarte important astazi sa nu gresim alegerea intre doua aletrnative: intoarcerea la confruntare sau stabilirea unei cooperari reciproc benefice", a afimat acesta.

Armata Rusiei, dar si conducerea politica, au amenintat, in cateva randuri, ca daca discutii esueaza, Rusia ar putea lua o serie de masuri, inclusiv desfasurarea de rachete tactice nucleare Iskander in enclava Kaliningrad.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News