Scutul care apara Romania de ea insasi

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 13 Mai 2016, ora 10:25
10142 citiri
Scutul care apara Romania de ea insasi

Eu inteleg ca dl Ponta este nervos pentru neinvitarea domniei sale, a dlui Basescu (nu, nu a fost blat intre ei, e doar o iluzie!) si a dlui Oprea la ceremonia inaugurarii scutului american de la Deveselu.

Si exact din motivul pentru care mi se pare normal sa fie suparat, inteleg si de ce a vrut sa converteasca absenta sa intr-o vina a actualului premier, care nu l-ar fi invitat: ca sa nu se vada ca nu pentru dl Ciolos este Victor Ponta indezirabil, ci pentru americani.

Adevarul este cel spus de premierul Ciolos: "invitatiile la ceremonie, precum si continutul acesteia au avut ca actor principal Ambasada SUA (SUA fiind detinatorul acestei facilitati de aparare de la Deveselu) ", deci cine nu s-a regasit pe lista invitatilor a lipsit pentru ca asa au vrut americanii.

Cand este vorba despre evenimentele ai caror actori principali sunt, americanilor nu le sufla nimeni in ciorba, pentru ca este vorba despre mesajele lor, despre imaginea lor. Cand vicepresedintele Biden si-a tinut discursul de la Cotroceni in 2014, cei prezenti au fost invitati de ambasada SUA, nu de presedintie.

Si atunci a fost cel putin o absenta notabila: Elena Udrea, mare lider politic, deputat, nu a fost invitata la evenimentul gazduit de "casa" lui Traian Basescu.

Asa si acum cu dnii Ponta, Oprea si Basescu, invocati ca mari absenti chiar de fostul premier. Ce au ei in comun? Pai, la prima strigare cel putin, faptul ca sunt toti suspecti, nu de hepatita, ci de fapte penale de coruptie.

Ma gandesc ca e posibil ca americanii nu au dorit trei puscariabili pe langa panglicuta la un eveniment cu importanta mondiala? Trei dintre care doi sunt lideri ai luptei antiJustitie, la nivel declarativ deocamdata.

As zice ca da. Asa ca, dupa mine, degeaba face dl Ponta tumbe cu panglici de fum pe Facebook. Nu ma indoiesc ca stie cine a facut lista de invitati si nu ma indoiesc ca ar putea banui si cat de frecventabil este pentru lumea civilizata.

Si privind aceasta punere la punct m-am gandit la importanta scutului de la Deveselu. Nu ma refer la chestiunile de securitate, de geostrategie sau altele pe care nu ma indoiesc ca sunt altii cu mult mai competenti decat mine sa le evalueze.

Ma gandesc cu tristete la faptul ca, pentru o tara incapabila de autoguvernare eficienta si integra, pentru o tara in care toate reformele au fost facute sub presiune externa, uneori foarte dura, in care mereu a fost nevoie de interventii externe explicite pentru ca legile penale sa nu fie masacrate intr-o noapte, pentru o tara ca Romania adica, a gazdui un foarte mare interes militar si strategic american e un noroc istoric, adica o garantie, poate singura, a mentinerii in lumea civilizata, la periferie, dar nu dincolo de porti totusi.

Scutul acesta reprezinta garantia ca SUA vor tine mereu un ochi extrem de vigilent asupra evolutiei democratiei si a statului de drept.

Cat timp au aici scutul antiracheta, americanii nu au cum sa abandoneze Romania in voia uriasei sale forte autodistructive. Cat timp au aici scutul, americanii au nevoie de continuarea anticoruptiei, au nevoie de o justitie functionala, au nevoie de un joc democratic macar cat de cat functional.

Si nu ma indoiesc ca vor face tot ceea ce e posibil si necesar pentru a le garanta.

E trist, e umilitor ca aceasta e garantia. Mi se pare ingrozitor ca Romania nu este, in opinia mea, o tara matura, cu valori democratice clare, un stat de drept solid cu anticorpi puternici la virusi penali. Dar nu vad semne ca ar fi. Si atunci alta sansa nu e decat sa fim sub supraveghere.

Pana la rachete, scutul acesta apara Romania de ea insasi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Ponta Ciolos Deveselu, #scut american Deveselu , #antiracheta