Scutul antiracheta: Romania si SUA au semnat aranjamentele

Vineri, 29 Iunie 2012, ora 17:59 1912 citiri

Romania si Statele Unite ale Americii au semnat, vineri, aranjamentele de implementare pentru apararea antiracheta.

Potrivit unui comunicat de presa al ambasadei americane, remis redactiei Ziare.com, la sesiunea bianuala a Comitetului Mixt, Sebastian Huluban, secretar de stat pentru politica de aparare si planificare din Ministerul Apararii Nationale, si general-maior Mark O. Schissler, director pentru planificare si politici la sediul Comandamentului European al SUA, au semnat doua aranjamente de implementare si trei amendamente la aranjamentele de implementare existente referitoare la constructia si operarea unitatii de aparare antiracheta de la Deveselu.

Unul dintre aranjamentele de implementare se refera la utilizarea terenului adiacent bazei Deveselu, care se afla langa Caracal. Celalalt aranjament de implementare se refera la utilizarea spatiului aerian al bazei Deveselu.

Cele doua guverne au mai semnat si trei amendamente la aranjamentele de implementare existente, referitoare la securitate, utilizarea terenului si functionarea comitetului mixt. Fiecare dintre aceste aranjamente de implementare vine in sprijinul celei de a doua etape a Abordarii Adaptive in Etape din Europa.

Acordul de Aparare Impotriva Rachetelor Balistice dintre Romania si Statele Unite a fost semnat la 13 septembrie 2011 si a intrat in vigoare la 23 decembrie 2011.

Semnarea acestor aranjamente de implementare este inca un pas inainte spre momentul in care unitatea de aparare antiracheta de la Deveselu va deveni o realitate.

Contraamiralul Randall M. Hendrickson, director adjunct al Agentiei de Aparare Antiracheta a SUA, precum si generalul de brigada Thomas J. Sharpy, director pentru planificare, programe si analize ale Fortelor Aeriene ale SUA din Europa, au participat de asemenea la ceremonia semnarii.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News