Scutul antiracheta din Turcia este operational

Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 09:22 1901 citiri
Foto: Arhiva

Radarul de avertizare timpurie din cadrul sistemului de aparare antiracheta al NATO in Europa este operational in Turcia, a anuntat, luni, un oficial al Ministerului de Externe de la Ankara.

Sistemul este amplasat in Malatya, la aproximativ 640 de kilometri sud-est de Ankara, si este gestionat de angajati turci si americani, relateaza CNN.

Oficialii de la Ankara si din SUA au negociat cateva luni acest acord, in special dezbatand daca vecinii Turciei, Siria si Iranul, ar trebui mentionati ca amenintari potentiale. In cele din urma, NATO a renuntat sa mai numeasca o anumita tara ca fiind o potentiala amenintare.

Turcia ese una dintre cele cinci tari, alaturi de Romania, Portugalia, Polonia si Spania, care si-au dat acordul pentru a participa la acest proiect.

Sisteme ale scutului antiracheta american urmeaza a fi amplasate la baza militara de la Deveselu din Romania pana in 2015, printre acestea fiind si interceptoare de racheta SM-3.

Rusia a exprimat ingrijorari cu privire la scutul antiracheta, sustinand ca ar fi indreptat catre teritoriile sale. Oficialii americani sustin insa ca este un sistem exclusiv defensiv.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News