Scutul antiracheta: Aurescu spera ca primii militari romani vor incepe anul viitor instruirea

Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 18:49
847 citiri
Scutul antiracheta: Aurescu spera ca primii militari romani vor incepe anul viitor instruirea
Foto: Arhiva

Secretarul de stat Bogdan Aurescu si-a exprimat vineri speranta ca ofiteri romani vor incepe chiar de anul viitor sa se instruiasca in domeniul operatiunilor de aparare impotriva atacurilor cu rachete balistice, chiar daca interceptorii trebuie amplasati pana in 2015.

Statele Unite vor facilita formarea si instruirea membrilor fortelor armate romane in comanda si controlul si in operarea sistemelor de aparare impotriva rachetelor balistice, inclusiv privind interceptorii, potrivit acordului incheiat de SUA cu Romania la 13 septembrie.

Aurescu, despre scutul antiracheta, la o conferinta in Germania

Documentul mentioneaza ca formarea si instruirea are loc cu scopul de a dobandi cunostinte de fond in dezvoltarea aranjamentelor de comanda si control preplanificate pentru operatiuni de aparare impotriva rachetelor balistice si functionalitatile complete ale sistemelor de aparare impotriva rachetelor balistice.

Aceasta va include formarea si instruirea pentru operatiunile de aparare antiracheta, cum sunt cele care vor fi dezvoltate in cadrul NATO si implementate in context NATO, arata textul.

"Practic, ofiterii romani vor avea un avantaj deosebit in interiorul Aliantei Nord-Atlantice prin cunoasterea pe fond a tot ce inseamna operatiuni antiracheta, dezvoltarea aranjamentelor de comanda si control - inclusiv acele operatiuni care vor fi dezvoltate in cadrul NATO si implementate in context NATO", a explicat secretarul de stat Bogdan Aurescu intr-o conferinta de presa de prezentare a acordului incheiat de Romania cu SUA.

Cum s-a negociat scutul antiracheta cu SUA - Interviu Ziare.com cu Bogdan Aurescu

Oficialul si-a exprimat speranta ca aceasta prevedere va incepe sa fie implementata cat mai repede posibil. "Speram ca primul lot de ofiteri romani va putea sa inceapa poate chiar de la anul sa se instruiasca in acest domeniu, fapt care va asigura cunostinte si o pozitie privilegiata a militarilor romani", a mentionat secretarul de stat.

Ministrul de Externe, Theodor Baconschi, si secretarul de stat american, Hillary Clinton, au semnat pe 13 septembrie parteneriatul strategic dintre Romania si SUA, prin care se instaleaza elementele scutului antiracheta in tara noastra.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Aurescu scut antiracheta militari, #militari romani scut antiracheta , #antiracheta