Scoala pe roti: daca nu poti veni tu la scoala, vine scoala la tine. Maraton de solidaritate, la final de an

Vineri, 01 Noiembrie 2019, ora 09:28
4842 citiri
Scoala pe roti: daca nu poti veni tu la scoala, vine scoala la tine. Maraton de solidaritate, la final de an
Foto: Salvati Copiii Romania

Saracia nu are nimic poetic in ea, nu este o virtute, asa cum o rostogolesc cliseele - "sarac si cinstit" -, iar atunci cand este vorba despre copii, saracia inseamna infometare, frig si incalcarea dreptului la educatie.

De 13 ani, echipa Salvati Copiii din Iasi a pus pe roti o scoala, pentru a ajunge la fiecare copil pierdut pe drumul spre scoala si la care sistemul renunta.

Din 2006 si pana astazi, Scoala Mobila a ajuns la peste 5.000 de copii din comunitati marginalizate sau izolate din mediul rural sau urban, pentru a-i reintegra educational.

Este una dintre mizele majore ale Festivalului Brazilor de Craciun, un maraton al solidaritatii la fiecare final de an.

Designeri, companii, voluntari, cu totii demonstreaza ca magia este ceea ce sta in puterile noastre sa facem, pentru cei care au nevoie. Brazii special creati pentru gala vor fi licitati in seara de 12 decembrie 2019.

Daca nu poti veni tu la scoala, vine scoala la tine

Scoala Mobila este construita pe un sistem cu patru roti, care permite lucratorilor stradali sa o transporte cu usurinta in diferite zone ale orasului.

Scoala Mobila este formata dintr-o serie de cinci table conectate intre ele, care se pliaza, ajungand la o dimensiune de sase metri lungime. De aceste table se ataseaza planse structurate pe diferite domenii: drepturile copilului, literatura, matematica, vocabular, educatie pentru sanatate, terapie creativa, prevenire consum droguri, prevenire prostitutie, prevenire HIV / SIDA. Asociatia Salvati Copiii Iasi detine in prezent peste 300 de materiale educationale care pot fi atasate Scolii Mobile.

Metodologia scolii mobile are un caracter creativ si interactiv ce poate fi adaptata la diferite categorii de copii, inclusiv la cei care fac parte din invatamantul de masa, ca o forma de educatie nonformala.

Mama lui nu are bani sa-l tina in scoala - o propozitie de secol trecut si, totusi, spusa astazi de mamele a peste o treime dintre copiii romani, care traiesc sub pragul saraciei, definit matematic drept venituri mai mici de 60% din venitul mediu la nivel national (adica sub 616 lei/persoana/luna in 2017), incluzand prestatiile sociale.

Peste 32% dintre copiii din Romania traiesc sub pragul de saracie, 42% se afla in risc de saracie si excluziune sociala, iar 21,5% dintre copii traiesc in deprivare materiala severa, ceea ce inseamna ca nu le sunt asigurate conditii materiale esentiale pentru un trai decent, cum ar fi hrana adecvata, caldura in locuinta, acces la utilitati, telefon etc.

Conform unui studiu al Bancii Mondiale, in medie, un copil nascut in Romania va ajunge pana la varsta de 18 ani sa isi foloseasca doar 60% din potential din cauza accesului redus la servicii de sanatate si educatie.

Festivalul Brazilor de Craciun, maratonul de solidaritate al anului

De 19 ani, Salvati Copiii Romania incheie anul cu un maraton al binelui si solidaritatii - Festivalul Brazilor de Craciun.

An de an, organizatia ii identifica pe copiii vulnerabili, al caror acces la educatie gratuita e mai mult pe hartie decat pe teren, si dezvolta programe complexe prin care ii reintegreaza educational si le sta alaturi, pentru a se asigura ca acesti copii nu sunt abandonati in sistem.

Pana in prezent, prin fondurile stranse in cele 18 editii, peste 39.485 de copii din grupuri vulnerabile au fost sustinuti sa mearga la scoala.

Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
#educatie saracie copii Salvati Copiii Festivalul , #ANI