Scandalurile care au zguduit Academia de Poliție. Instituția este condusă acum de un fost ofițer SRI

Vineri, 17 Septembrie 2021, ora 03:10
8568 citiri
Scandalurile care au zguduit Academia de Poliție. Instituția este condusă acum de un fost ofițer SRI
Academia de Poliție FOTO: Facebook/ Academia de Poliție

Academia de Poliție din București are un nou șef, în persoane lui Claudiu Chindriș. Informația a fost făcută publică miercuri, 15 septembrie de jurnalista Emilia Șercan, pe pagina sa de Facebook.

Noul comandat record al celei mai înalte școli a Ministerului de Interne a ocupat în trecut funcțiile de șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă din Ministerul de Interne, șeful Serviciului Județean de Protecție Internă Cluj și șeful Departamentului de Analiză din Academia SRI.

”Backgroundul noului comandant al Academiei de Poliție îmi indică faptul că la nivelul conducerii Ministerului de Interne s-a ajuns la aceeași concluzie care se poate desprinde din toate anchetele mele din ultimii ani: dezastrul e atât de mare la Academia de Poliție încât un civil nu ar avea nicio șansă să curețe mizeria de acolo, astfel încât e nevoie de o mână de fier care să poată repara urgia. Astea ar fi premisele teoretice, însă în mod evident că o schimbare structurală în Academia de Poliție nu poate fi făcută de un singur om, oricine ar fi el”, susține jurnalista Emilia Șercan.

Noul șef al Academiei de Poliție nu are doctorat și nici ”sensibilitate morală” față de profesorii de aici

Claudiu Chindriș nu are doctorat – este doctorand la UBB începând cu anul trecut – și nu a absolvit Academia de Poliție – este absolvent de facultate și masterat la UBB, conform jurnalistei. ”Asta însemnă că nu va avea nicio sensibilitate morală față de vreunul dintre „foștii domni profesori” din Academie, ceea ce înseamnă că nu îl leagă nimic de niciuna dintre rețelele de plagiat și de corupție împământenite acolo”, mai arată Emilia Șercan.

Nici nu s-a instalat bine în funcție că a și început ”curățenia”

Se pare că miercuri dimineața, chiar înainte de ora 8:00, ”de pe ușa biroului rectorului a fost dată jos plăcuța cu numele lui David Ungureanu aka două doctorate, două plagiate. Acesta a fost semnul pentru angajații Academiei că schimbarea conducerii s-a produs”, a explicat jurnalista care spune însă că există o altă problemă în această școală: ”gașca prietenilor lui Adrian Iacob – Marius Mihăilă, în frunte cu David Ungureanu, Bogdan Țonea & Co, a stat șase luni la conducerea Academiei, timp în care a făcut prăpăd doar pentru a se asigura că își securizează posturile și privilegiile în viitor.

Una dintre schimbările făcute de aceștia a fost introducerea în Carta Universitară a posibilității de a ocupa orice funcție academică – inclusiv de prorector și decan – de persoane care nu sunt cadre didactice și nici nu au doctorat”, a mai arătat jurnalista de la Pressone.

”Aventurile” lui Marius Mihăilă, fostul șef al Academiei de Poliție venit din împuternicirea de șef al IPJ Sălaj

Pe 28 mai 2020, ministrul de interne de la acea dată, Ioan Vela l-a împuternicit pe Marius Mihăilă să conducă Academia de Poliție. Până atunci fusese împuternicit la comanda IPJ Sălaj.

”Marius Mihăilă este fostul inspector - șef împuternicit la IPJ Sălaj pe 24 decembrie 2019, în Ajunul Crăciunului. Până atunci nu a condus în viața lui nicio echipă, iar în baza prieteniei dintre Lucian Bode, actualul ministru de Interne, și Ioan Vela, fostul șef al MAI, l-a promovat pe colegul lui de clasă.

Marius Mihăilă, la acel moment, era cercetat disciplinar și nu putea să fie împuternicit pe funcție. Astfel, a așteptat ziua de 24 decembrie, când toți cei de la Resurse Umane erau liberi, (atunci când ești împuternicit îți trebuie o adeverință de la Resurse Umane că nu ești cercetat disciplinar) și a dat o declarație pe proprie răspundere că nu este cercetat disciplinar și astfel a putut fi împuternicit pe funcție”, a explicat pentru Ziare.com Cosmin Andreica, șeful Sindicatului polițiștilor Europol.

S-a plimbat cu elicopterul SMURD și a avut incidente de securitate

Șeful sindicatului mai spune că, la IPJ Sălaj, Marius Mihăilă a fost implicat în mai multe scandaluri. ”Îi oprea pe șoferi, le spunea că este inspectorul șef și îi chema la poliție să le dea amenzi. S-a plimbat cu elicopterul SMURD. Le-a trimis poze pe un grup studenților cu poze din elicopter și le spune ”uite cât de sus a ajuns domnul Mihăilă”. Raed Arafat a spus ulterior că domnul Mihăilă transmitea mesaje comunității de romi de a rămâne în case.

Au fost incidente de securitate. El nu avea acces la ORNIS și le-a solicitat șefilor din subordine să le aducă documente de nivel secret în mapă. Ulterior s-a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj și i-a deschis dosar penal. În declarația lui a precizat că nu avea obligația să verifice nivelul de clasificare a documentelor, iar cei care le-au adus trebuiau să îl întrebe dacă are acces iar el când le-a citit nu a fost atent la ce număr de înregistrate au și dacă au elemente cu privire la faptul că sunt elemente clasificate”, a explicat Cosmin Andreica.

În urma unei investigații a Emiliei Șercan, care a publicat faptul că Mihăilă a declarat în fals că nu este cercetat disciplinar, ministrul Ion Vela l-a eliberat din funcție. Astfel, i s-a deschis al doilea dosar penal, pentru fals, de această dată. În această cauză au fost cercetați cei de la resurse umane ”pentru că nu au verificat din oficiu dacă îndeplinește condițiile sau nu”, a mai spus Cosmin Andreica.

La venirea lui Lucian Bode la conducerea Ministerului de Interne, Mihăilă a fost numit directorul său de Cabinet.

Plagiatele din Academia de Poliție ”depășesc” puterea legislației penale

”În Academia de Poliție s-a ajuns la un asemenea nivel încât legislația penală este depășită de complexitatea faptelor săvârșite de cei care au fost la conducerea acestei unități. Au ajuns să se plagieze reciproc încât nu se mai știe exact cine după cine a plagiat. Un plagiat a ajuns să fie text luat ”de bună credință”, după care a fost plagiat de un altul, apoi s-au inspirat și citat între ei, astfel că acum se știe că sunt plagiate dar nu se știe de unde provin”, a mai spus Cosmin Andreica.

Vela ar fi dat vina pe Despescu

După ce a fost dat jos Marius Mihăilă, între el și secretarul de stat Bogdan Despescu ar fi fost o răfuială puternică, după ce Vela ar fi spus că de fapt Despescu ar fi insistat să-l schimbe. Astfel că, anul trecut, în luna iunie, a întrunit Comisia de Etică, a luat în analiză niște sesizări păstrate ”la sertar” din anii anteriori pentru doctoratul lui Despescu, le pune în discuție, identifică 87 de pagini copiate integral din diferite lucrări, îi comunică acestuia să se prezinte, acesta s-a prezentat și a spus că nu recunoaște evaluarea, însă Mihăilă a emis verdict de plagiat.

”Mihăilă, văzând că după verdictul de plagiat nu se face vâlvă, s-a gândit să ”plăsmuiască” un comunicat de presă cu antetul sindicatului Europol pe care l-a comunicat întregii prese, de pe un număr de cartelă și trimite și o sesizare la DNA privind plagiatul lui Bogdan Despescu și despre pagubele aduse instituției prin încasarea sporului de doctorat de 950 de lei”, a mai explicat Cosmin Andreica.

Ce legătură are Mihăilă cu Adrian Iacob

Pe vremea acestuia, Mihăilă a fost numit președintele Comisiei de Etică și a dat verdicte de neplagiat pentru cele mai importante pagiate,iar singurul verdict de plagiat a fost în cazul lui Bogdan Despescu, conform sindicalistului de la Europol.

Scandaluri sexuale și jurnaliști șantajați

Tot de Academia de Poliție se mai leagă și scandaluri sexuale. În 2018, rectorul Daniel Torje a fost acuzat de hărțuire sexuală de o studentă. De asemenea, jurnalista Emilia Șercan a scris pe 17 aprilie, într-o postare pe Facebook, că a sesizat poliția după ce a primit un mesaj de amenințare cu moartea. Șercan precizează că a primit amenințarea ”în contextul în care de trei săptămâni public în mod constant informații despre tezele de doctorat plagiate de la Academia de Poliție”.

DNA i-a trimis în judecată pe Adrian Iacob și Mihail Marcoci, fostul rector și fostul prorector la Academia de în 2019, acuzându-i că s-au folosit de un subordonat (inculpat și el), care a trimis mesajul de amenințare și căruia i-au promis imunitate în fața legii pentru acțiunile sale.În mai 2021 au fost condamnați la câte 3 ani de închisoare cu suspendare și câte 120 de zile de muncă în folosul comunității.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#academia de poli ie, #plagiat, #noi sefi academia de politie, #Claudiu Chindris, #Marius Mihaila , #politie