Scandal in CSM pe desfiintarea SS: O emanatie politica, au fost abuzuri constatate de Inalta Curte in cazul Kovesi!

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 28 Mai 2020, ora 12:52
7121 citiri
Scandal in CSM pe desfiintarea SS: O emanatie politica, au fost abuzuri constatate de Inalta Curte in cazul Kovesi!
Foto: captura video CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat, joi, negativ proiectul de lege de desfiintare a Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ), cunoscuta ca Sectia Speciala (SS). Discutiile in acest caz au fost incordate in sedinta CSM. A fost vorba de un scor strans: 10 voturi pentru avizare negativa, 8 pentru pozitiva si 1 vot nul.

Unii dintre membrii CSM au sustinut public acest proiect, altii au fost impotriva desfiintarii Sectiei Speciale.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a explicat ca el o sa voteze pentru avizare pozitiva a acestui proiect, iar eventuatele hibe sau alte propuneri pot fi reglementate in Parlament. "Fara indoiala ca proiectul sufera imbunatatiri, cred ca se pot face la Parlament, tinand cont de observatiile venite din sistemul judiciar. De aceea, eu il sustin," declara Predoiu.

Parchetul General este de acord cu desfiintarea acestei sectii, dar a facut mai multe observatii si a mentionat ca reglementarea contine o tehnica legislativa deficitara. Predoiu a facut trimitere la aceste observatii. De altfel, procurorul general, Gabriela Scutea, atragea atentia joi ca "proiectul este cam copy/paste dupa unele proiecte anterioare respinse."

Tabara Savonea: Are probleme legislative

Dupa cum spuneam, aceasta discutie a impartit in doua membrii CSM. Judecatorul Simona Marcu insista asupra faptului ca Inalta Curte a fost pentru mentinerea Sectiei Speciale. "Si Parchetul General atragea atentia ca este un proiect cu probleme, cel putin de respectare a normelor de tehnica legislativa," a subliniat Marcu.

Fosta sefa a CSM, Lia Savonea, a punctat si ea viciile legislative ale proiectului de lege.

In aceeasi sedinta s-a discutat si situatia unui alt proiect legislativ pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul justitiei.

"Si eu cred ca cele doua proiecte de lege nu pot sa ajunga la votul pe fond, avand in vedere gravele vicii de tehnica legislativa, asa cum au fost evidentiate in principal de Parchetul General. Eu cred ca trebuie sa ne aplecam asupra acestor lipsuri, nu putem sa avizam o propunere de text de lege, in care avem 4 texte, ca si propunere, iar amendamentele procurorului general sa fie peste 40. Schimba intru totul sensul actului si scopul," a continuat Savonea cu explicatiile.

Ban: Voi da aviz favorabil

Pe de alta parte, procurorul Cristian Ban a sustinut desfiintarea acestei sectii, cu observatii.

"Sustin ca acest parchet este o emanatie politica, si asa cum s-a nascut, asa trebuie sa si dispara, tot politic. Sunt in asentimentul a peste 85% dintre colegii procurori, care prin adunarile generale s-au pronuntat pentru desfiintarea acestei structuri de parchet. Eu voi vota pentru un aviz favorabil cu observatii. Nu sunt reglementate anumite situatii tranzitorii, despre care sustin ca sunt necesare a fi in corpul legii," a punctat Ban.

A fost momentul in care a sarit Gabriela Baltag, care l-a criticat pe Ban: "E surprinzator sa vedem cum vorbeste un procuror despre o structura din cadrul Parchetului ca este o emanatie politica".

Cristian Ban: Sa va retineti surprinderea pentru dumneavoastra!

Gabriela Baltag: Asta am auzit cu totii.

Laudele pentru Sectia Speciala

Gabriela Baltag a comparat activitatea Sectiei Speciale cu cea a DNA si a laudat activitatea SS in 2019: Sunt 2 trimiteri in judecata si 417 dosare solutionate.

"Ne aducem aminte de miile de dosare trimise in judecata si soldate cu achitari. Aici vrem sa ajungem? De ce nu este buna Sectia? Ca nu a mers la judecator sa obtina decat o avizare pe masuri tehnice? Ca nu au fost ascultati in masa magistratii? De aceea, nu e buna Sectia? Sunt surprinsa de conduita domnului procuror Ban. Eu nu as putea sa spun despre instantele noastre, ca judecator, ca sunt vreo emanatie politica.

Ar trebui sa plec in secunda doi din sistem," acuza Baltag.

"Eu sunt surprins de pregatirea dumneavoastra in materie penala, sunteti specialista in parchet si este suspecta preocuparea dumneavoastra pentru DNA," a venit replica lui Cristian Ban.

Chis: Inalta Curte a constatat abuzuri in cazul Kovesi

Judecatorul Andrea Chis a aratat ca nu se vorbeste despre cum au fost solutionate cele 2 dosare ale Sectiei Speciale si nici despre clasarile acestui parchet.

"In cate dosare au fost tracasati colegi de-ai nostri si audiati, ca apoi sa fie clasate? Si se spune cati judecatori ai Inaltei Curti au fost cercetati de DNA, dar nu se spune cati procurori din Sectia pentru procurori din CSM sunt cercetati de SIIJ. Colegii din delicatete nu spun, dar eu sunt judecator si pot sa spun acest lucru.

Hai sa vedem cine, ce a facut. Si SIIJ a facut in foarte scurt timp. Inca de cand s-a infiintat a fost contestat si pentru abuzurile pe care le-a facut public, care rezulta inclusiv dintr-o decizie a Inaltei Curti, data in cazul Kovesi, ca tot se rosteste acest nume, apropos de CEDO.

Deci ICCJ s-a pronuntat in acel dosar al fostului procuror-sef al DNA, eu nu-mi dau cu parerea. Sa vedem toate laturile problemei" concluzioneaza Chis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#CSM Sectia Speciala, #Sectia Speciala proiect lege , #CSM