Sase ani de tergiversari in dosarul Energy Holding: Pentru ce infractiuni este anchetat milionarul Bogdan Buzaianu

Joi, 27 Februarie 2020, ora 09:4710637 citiri
Sase ani de tergiversari in dosarul Energy Holding: Pentru ce infractiuni este anchetat milionarul Bogdan Buzaianu
Foto: captura video Youtube/Media Consulta International

Milionarul elvetian Nicolae-Bogdan Buzaianu (52 de ani), finul fostului ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, este cercetat de procurorii din Parchetul General pentru mai multe infractiuni economice intr-un dosar care vizeaza activitatea societatii fondata de acesta, Energy Holding.

O ancheta care a inceput in urma cu mai bine de 5 ani si care s-a plimbat prin mai multe parchete din Capitala. Considerat "cel mai destept baiat din Energie", Buzaianu este pus sub acuzare pentru mai multe infractiuni, potrivit unui raspuns transmis de Parchetul General la solicitarea Ziare.com:

- Instigare la infractiunea de evaziune fiscala;

- Instigare la infractiunea de stabilire cu rea credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor in scopul obtinerii fara drept a unor sume de bani cu titlu de rambursari de la bugetul general consolidat;

- Instigare la infractiunea de delapidare;

- Instigare la infractiunea de spalarea banilor.

Societatile, puse sub acuzare

Este vorba despre un caz in care procurorii au mai pus sub acuzare si societatile Energy Holding SRL si Libarom Agri SRL, controlata de omul de afaceri libanez Said Baaklini. Cunoscut in mass-media drept Regele Sardinelor, Baaklini s-a ales cu acest supranume pentru ca a detinut la un moment dat monopolul asupra importului de sardine din tara noastra.

Astfel, societatea Energy Holding, perla afacerilor lui Buzaianu, este cercetata pentru evaziune fiscala si stabilire cu rea credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor in scopul obtinerii fara drept a unor sume de bani cu titlu de rambursari de la bugetul general consolidat.

Libarom Agri, fondata de Baaklini, este pusa sub acuzare pentru complicitate la evaziune fiscala, complicitate la delapidare, complicitate la stabilire cu rea credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor in scopul obtinerii fara drept a unor sume de bani cu titlu de rambursari de la bugetul general consolidat si spalarea banilor.

Raspunsul Parchetului General

Ziare.com a transmis mai multe solicitari la Parchetul General legate de situatia acestui dosar. Raspunsurile oficiale ale procurorilor prezinta doar acuzatiile aduse firmelor si celor implicati: Buzaianu, dar si angajati ai firmei Energy Holding.

"Avand in vedere caracterul nepublic al procedurii in timpul urmaririi penale, astfel cum este stipulat de art. 285 alin. 2 din Codul de Procedura Penala, prevederile art. 12 alin. 1 lit. e si f din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, precum si pe cele ale Ghidului de bune practici privind relatia dintre sistemul judiciar si mass-media, aprobat prin hotararea plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197 din 17 septembrie 2019, alte informatii nu va pot fi furnizate in acest moment," ne-a explicat Parchetul General.

Ancheta, inceputa in 2014

Surse judiciare au explicat, insa, pentru Ziare.com ca ancheta in acest caz a inceput in decembrie 2014, moment in care procurorii Parchetului Curtii de Apel Bucuresti (PCAB) s-au autosesizat cu privire la o posibila evaziune fiscala facuta de firma Energy Holding.

Cazul a fost declinat initial la Parchetul Capitalei, dar ulterior a fost preluat de PCAB. In 2015, politistii au facut perchezitii in acest caz la sediul Energy Holding. Reprezentantii companiei au transmis atunci o reactie la perchezitiile facute de politistii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Politiei din Sectorul 1 al Capitalei.

"Lasam justitia sa isi faca datoria, intrucat Energy Holding si-a platit intotdeauna datoriile si taxele catre stat pentru operatiunile desfasurate", au precizat reprezentantii Energy Holding la solicitarea News.ro. Acestia au mai sustinut ca nu pot sa ofere si alte informatii, deoarece ancheta este in desfasurare.