Sapte candidati pentru postul de judecator al Romaniei la CEDO - Unul singur cunoscut

Marti, 11 Iunie 2013, ora 11:04
5710 citiri
Sapte candidati pentru postul de judecator al Romaniei la CEDO - Unul singur cunoscut
Foto: Administratia Prezidentiala

Sapte candidaturi au fost inregistrate pentru functia de judecator al Romaniei la CEDO, printre acestea numarandu-se cele depuse de Iulia Motoc (foto), in prezent judecator al Curtii Constitutionale, si Cristina Coteanu, doctor in drept, fost secretar de stat in Ministerul Justitiei (MJ).

Ceilalti cinci candidati sunt Bianca Gutan, Codrin Miron, Tudor Pantiru, Florin Streteanu si Paul Vasilescu, a precizat MJ.

Bianca Gutan este, si ea, doctor in drept si lucreaza ca profesor la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu.

Florin Streteanu detine, de asemenea, titlul de doctor in drept, iar in prezent este decan al Facultatii de Drept din Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca.

La aceeasi facultate din Cluj-Napoca preda Paul Vasilescu, care este, si el, doctor in Drept.

Care sunt procedurile

Potrivit MJ, conform procedurii indicate in anuntul privind selectia candidatilor in numele Romaniei pentru functia de judecator CEDO, publicat la 23 mai 2013, in urma depunerii dosarelor, candidatii inscrisi vor sustine un interviu in fata Comisiei, care va avea loc in perioada 12-14 iunie 2013, la sediul Ministerului Justitiei.

Interviul, care se va derula individual, va urmari stabilirea experientei profesionale a candidatilor, a cunoasterii jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului precum si a aptitudinii de a face fata provocarilor generate de reforma Curtii, de incarcatura rolului acesteia, de relatia sa cu instantele nationale si cu celelalte instante internationale.

Interviul va avea loc in limba romana, insa vor fi adresate minim doua intrebari si maxim cinci intrebari in cele doua limbi oficiale ale Curtii Europene a Drepturilor Omului.

In functie de cunoasterea activa sau pasiva a limbii in care a fost adresata intrebarea, asa cum a fost indicata cunoasterea limbii in curriculum vitae, raspunsul candidatului va fi formulat in limba indicata ca fiind cunoscuta in mod activ, precizeaza MJ.

Comisia va selecta trei candidati, care vor fi inclusi, in ordine alfabetica, pe lista de propuneri, care va fi inaintata Guvernului. Ulterior primirii avizului Comisiilor Juridice si pentru Drepturile Omului din Senat si Camera Deputatilor, reunite in sedinta comuna, Guvernul va transmite Consiliului Europei lista cuprinzand cei trei candidati.

Judecatorul roman la CEDO va fi ales de catre Adunarea Parlamentara, de pe lista de trei candidati prezentata de Romania.

In anuntul privind selectia candidatilor in numele Romaniei pentru functia de judecator al CEDO, MJ a aratat ca "lista de propuneri cuprinzand cei trei candidati se va definitiva cu luarea in considerare, pe langa criteriile sus mentionate, a necesitatii ca pe lista sa figureze candidati de ambele sexe, cu exceptia cazului in care sexul candidatilor de pe lista este cel insuficient reprezentat in cadrul Curtii (sub 40% din judecatori)".

Asta inseamna, in conditiile in care barbatii sunt majoritari intre judecatorii de la CEDO, ca lista cu trei propuneri va trebui sa contina cel putin o femeie, existand si posibilitatea ca toate propunerile sa fie persoane de sex feminin.

De asemenea, la definitivarea listei se va acorda prioritate, in caz de evaluare similara a doi sau mai multi candidati, aceluia dintre ei care fata de limita maxima de varsta stabilita pentru exercitarea functiilor (70 ani) sa isi poata derula macar jumatate din mandat. Celalalt candidat va fi inclus, dupa caz, pe lista de rezerva cu trei candidati.

Potrivit MJ, cei noua membri ai Comisiei de selectie a candidatilor in numele Romaniei pentru ocuparea functiei de judecator al CEDO sunt ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, Avocatul Poporului, Anastasiu Crisu, agentul guvernamental pentru CEDO, Catrinel Brumar, vicepresedintele CSM, Adrian Bordea, judecatoarea instantei supreme Cristina Tarcea, prodecanul Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti, Simina Tanasescu, prorectorul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, Radu Catana, si directorul Directiei Afaceri Europene si Drepturile Omului din MJ, Madalina Manolache.

Curtea Constitutionala (CC) a decis, in 9 mai, ca Guvernul propune candidatii la functia de judecator la CEDO din partea Romaniei.

La 16 decembrie 2013 va inceta mandatul actualului judecator al Romaniei la CEDO, Corneliu Birsan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Iulia Motoc candidat CEDO, #concurs judecator Romania CEDO, #candidati judecator CEDO, #comisie selectie judecator CEDO , #CEDO
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5