Cei trei turiști, căutați în Retezatul Mic de salvamontiști, găsiți după câteva ore. Unde s-au adăpostit pe timpul nopții

Luni, 29 Noiembrie 2021, ora 13:304670 citiri
Cei trei turiști, căutați în Retezatul Mic de salvamontiști, găsiți după câteva ore. Unde s-au adăpostit pe timpul nopții
Echipe Salvamont în timpul căutărilor FOTO Facebook/ Salvamont

UPDATE ORA 12.55 Patru turişti care s-au rătăcit duminică în Retezatul Mic au fost salvaţi luni de echipele de salvamontişti trimise în căutarea lor, grupul reuşind să se adăpostească pe timpul nopţii la o stână situată în zona vârfului Piatra Iorgovanului (2.014 metri).

"Turiştii sunt din Bucureşti şi au vârstele cuprinse între 39 şi 43 de ani. Când au fost găsiţi de echipele de salvatori nu au prezentat probleme deosebite de sănătate, dar erau îngheţaţi de frig şi epuizaţi", a declarat, pentru AGERPRES, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Salvamontiştii le-au oferit turiştilor ceai cald şi ciocolată, iar apoi au început să-i coboare de pe munte spre locul în care aceştia au fost cazaţi.

Iniţial, se ştia că din grup făceau parte trei persoane, însă datele au fost actualizate în timpul căutărilor, rezultând că grupul era format din patru oameni.

Cei patru au plecat duminică spre creasta Iorgovanului, dar, din cauza viscolului şi a zăpezii, nu au mai găsit drumul de întoarcere. Pentru salvarea lor au fost organizate două acţiuni de căutare, prima în cursul nopţii de duminică spre luni, iar cea de-a doua, la primele ore ale dimineţii de luni. În zonă au acţionat 12 salvamontişti, care au plecat pe direcţii diferite, pe unde se aprecia că s-ar putea afla grupul.

Condiţiile meteo ale misiunii de căutare au fost dificile, cu viscol şi ninsoare.

Știrea inițială

Trei turiști au anunțat prin apel la 112 că au fost surprinși de vremea nefavorabilă pe munte în Retezatul Mic între Piatra Iorgovanului și Stănuleții Mari.

Două echipe de salvatori îi caută în zona pe care au indicat-o, a anunțat Salvamont Hunedoara într-o postare pe Facebook:

"Acțiune de căutare în desfășurare a salvamontiștilor hunedoreni pentru localizarea unui grup de 3 turiști prinși de vremea nefavorabilă în Retezatul Mic între Piatră Iorgovanului și Stănuleții Mari.

Apelul venit prin 112 a fost distribuit Jandarmeriei Montane deoarece persoanele nu prezentau afecțiuni medicale.

În cursul nopții însă, din cauza înăspririi vremii în zona montană, jandarmii au solicitat ajutorul salvamontiștilor.

La această oră, două echipe de salvatori montani acționează în zona indicată, una dinspre Valea Jiului de Vest, iar alta dinspre Lăpușnicul Mare.

În zona de creastă condițiile meteo sunt nefavorabile. Plouă tare cu tendința de a se transformă în lapoviță și ninsoare", scrie pe pagina Salvamont.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News