Șacalul auriu, prădătorul periculos denumit și ”distrugătorul universal”. Numărul de exemplare din România a crescut de 10 ori în 13 ani VIDEO

Autor:N.G.
Duminica, 03 Octombrie 2021, ora 03:256329 citiri
Șacalul auriu, prădătorul periculos denumit și ”distrugătorul universal”. Numărul de exemplare din România a crescut de 10 ori în 13 ani VIDEO
Șacalul auriu devine o problemă în unele zone din România Foto Pixabay

Șacalul auriu tinde să devină o problemă pentru fauna din România. Supranumit și ”distrugătorul universal”, animalul sălbatic este foarte periculos atât pentru fondurile de vânătoare, cât și pentru gospodăriile oamenilor.

Șacalul ucide aproape tot ce întâlnește în cale, animale sălbatice sau domestice. Evoluția exemplarelor este spectaculoasă. Dacă în 2007 erau menționate ceva mai mult de 1.600 de exemplare pe teritoriul României, în 2018 numărul acestora a ajuns la peste 12.000. Statistica Ministerului Mediului arată că în 2020 existau circa 16.000 de șacali.

Singurul dușmani natural de pe teritoriul României ar fi lupul. Județele cu efectivele de șacal cele mai mari sunt Tulcea, Dolj, Constanța, Vaslui, Călărași și Olt, unde exemplarele de lup sunt foarte reduse sau chiar lipsesc cu desăvârșire, în cazul județelor Tulcea și Constanța efectivele de șacal depășindu-le pe cele de vulpe.


Exemplar de șacal auriu împăiat la Muzeul de Științe ale Naturii din Aiud

Primul șacal a cărui vânare este consemnată, în mod oficial, pe teritoriul României a fost
doborât în octombrie 1929, pe un ostrov de pe Dunăre, aflat în dreptul comunei Ghidici (Dolj). Prezenţa şacalului la noi în ţară este pusă de specialişti pe seama schimbărilor climatice accentuate din ultimii ani. Cele mai multe eexemplare trăiesc în zona de răsărit a câmpiei Bărăganului, unde au întâlnit condiţii prielnice pentru a înlocui populaţiile de lupi, dispărute din zona de câmpie.

Este ca prezenţa ciorilor la oraş - par inofensive, dar în număr mare pot produce necazuri. Este o specie care provine din Orientul Apropiat, o specie sudică. Nu putem şti de ce s-a răspândit, dar supoziţiile există: are multă hrană, şoareci, păsări, reptile, vremea s-a încălzit foarte puternic, nu are un duşman natural pentru că lupul a fost exterminat, mai ales din pădurile din altitudinile joase“, afirmă biologul Ion Constantin din Iași.

Studiile din mai multe zone din Europa au arătat că în zonele în care coexistă lupul, șacalul
și vulpea, lupii domină șacalul auriu, iar șacalul auriu domină vulpea. Astfel șacalii nu vor ocupa zone cu densități mari de lupi, iar zonele cu un număr ridicat de șacali vor diminua populația de vulpi.

Cum acționează șacalul auriu


Șacalul european - Canis aureus moreoticus este o subspecie a șacalului auriu (Canis aureus), întâlnită în Europa, dar și în Caucaz și Anatolia. Descris inițial în partea de SE a Europei, arealul său de răspândire s-a extins treptat în nordul continentului. O teorie care explică răspândirea rapidă a speciei este că populațiile de lupi cenușii sunt mai puțin abundente decât în trecut.

Subspecia europeană este cea mai mare dintre șacalii aurii, măsurând 120-125 cm lungime și 10-13 kg greutate corporală.

Șacalii sunt specii omnivore, vânează în principal animale mici (păsări, șoareci sau alte rozătoare) dar consumă și hoituri și multe vegetale, în funcție de sezon și habitatul pe care îl ocupă (stomacul unui exemplar împușcat în zona Teleac, Alba, în august 2011, conținea peste 98% porumb). Când sunt în număr mare, pot ataca și mamifere mici, oi, miei, căprioare. Își construiesc bârloguri în locuri ascunse, singuratice, văgăuni cu mărăcinișuri, scobituri în pământ.

Sunt specii monogame, se împerechează în perioada februarie-martie; gestația durează 9 săptămâni, femela naște 4-8 pui, pe care îi hrănește cu lapte timp de 3 luni. Odată ce perioada de lactație se încheie, femela alungă puii, care pleacă fie singuri, fie în grupuri de doi - patru indivizi.

Trăiesc în haite, își marchează teritoriul și comunică prin sunete caracteristice perioadei de împerechere, de ”salut”, apărare, avertizarea intrușilor, avertizare pentru ceilalți membri de prezența unor carnivore mari, cum ar fi lupii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Comentarii