Sa ne amintim de ei: Romani celebri care ne-au parasit in 2014

Duminica, 28 Decembrie 2014, ora 21:59
15070 citiri
Sa ne amintim de ei: Romani celebri care ne-au parasit in 2014
Foto: Arhiva (Adevarul)

In 2014 ne-au parasit multi dintre romanii celebri si indragiti, printre ei regizori, actori, scriitori, politicieni sau fosti sportivi.

Unii au murit din cauza unor accidente, altii dupa suferinte lungi, insa moartea fiecaruia dintre ei i-a intristat pe romani si pe cei care l-au cunoscut.

Ne-au parasit in 2014 - decesele care au marcat lumea intreaga

Sa ne amintim de ei: Romanii care ne-au parasit in 2013

Iata care sunt cativa dintre cei care au plecat dintre noi in anul ce tocmai se incheie.

13 ianuarie - Mihai Fotino

Fostul actor a incetat din viata la varsta de 83 de ani, dupa o grea suferinta, la Spitalul Elias. Misu Fotino a avut o cariera de peste 50 de ani pe scena Teatrului National "I. L. Caragiale" din Bucuresti si o bogata experienta in teatru si cinematografie de mai bine de 77 de ani, printre filmele in care a jucat numarandu-se "Titanic vals" (1964).

In 2006, Mihai Fotino a fost premiat pentru intreaga activitate la cea de-a XIV-a editie a Galei Premiilor UNITER. De asemenea, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967), iar in februarie 2004 a primit Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor, categoria D - "Arta Spectacolului".

Actorul Mihai Fotino a murit

20 ianuarie - Adrian Iovan

Fostul pilot a murit la varsta de 55 de ani in tragedia din Muntii Apuseni care a revoltat toata tara la acea vreme si care a tinut capul de afis in randul opiniei publice luni in sir.

Atunci, intr-o seara de ianuarie, aeronava pilotata de Adrian Iovan in care se mai aflau alte sase persoane, majoritatea medici care se deplasau din Bucuresti la Oradea pentru prelevare de organe necesare unui transplant, s-a prabusit din cauza conditiilor meteo nefavorabile intr-o zona muntoasa din judetul Cluj. O tanara rezidenta a murit de asemenea, iar ceilalti cinci oameni au fost raniti.

Accident aviatic: Pilotul Adrian Iovan si un medic rezident au decedat

Iovan avea 16.000 de ore de zbor, a lucrat pentru Tarom si Blue Air si a devenit celebru dupa ce a incercat sa isi apere familia, impuscand mortal un barbat care ii intrase in casa din Primaverii, in anul 2005. La acea vreme era casatorit cu creatoarea de moda Romanita Iovan, care era insarcinata.

Viata spectaculoasa a lui Adrian Iovan, pilotul care a murit incercand sa-i salveze pe altii

31 ianuarie - Marioara Murarescu

Prezentatoarea celebrei emisiuni "Tezaur Folcloric" a murit la varsta de 66 de ani. A fost realizatoare si prezentatoare a emisiunii de la televiziunea publica inca de la sfarsitul anilor '70. In 1971 si-a inceput cariera la Radioul public, iar in 1977 s-a angajat la TVR ca realizator de emisiuni folclorice.

Prima incercare de realizare a emisiunii "Tezaur Folcloric" a avut loc in 1978, dar abia in 1982 a primit un spatiu fix in grila de programe a televiziunii.

Marioara Murarescu a murit

27 martie - Augustin Deleanu

Fostul mare fundas stanga al echipei nationale a murit la varsta de 69 de ani, la Spitalul de Urgenta Floreasca.

Augustin Pax Deleanu a inceput fotbalul la Poli Iasi (1963 - 1969), iar apoi a evoluat pentru Dinamo (1969 - 1976) si Jiul Petrosani (1976-1977). A avut 25 de meciuri in echipa nationala, intre anii 1966 si 1973, si a facut parte din lotul echipei nationale de la Campionatul Mondial din Mexic, din 1970.

Un fost mare fotbalist roman a murit

15 aprilie - Nina Cassian

Fosta poeta Nina Cassian a murit la varsta de 89 de ani, la New York, in urma unui stop cardiac. Fosta eseista si traducatoare, Nina Cassian, nascuta Renee Annie Cassian, la Galati, traia de mai multi ani la New York.

A murit Nina Cassian

14 iulie - Vasile Zavoda

Fostul mare fundas al Stelei si al nationalei Romaniei din anii '50 si '60 era printre ultimii supravietuitorii ai echipei care castiga 6 titluri in acea perioada. El a jucat 20 de meciuri in echipa nationala si a murit la varsta de 85 de ani.

Un fotbalist de legenda al Stelei a murit: ultima lui dorinta e dureroasa

1 august - Szobi Cseh

Unul dintre cei mai mari cascadori ai Romaniei a murit la varsta de 72 de ani, dupa ce mai multi ani s-a luptat cu cancerul, fiind internat la Spitalul Fundeni din Capitala. In luna iulie 2012 a fost diagnosticat cu mielom multiplu si cu o tumora la coloana vertebrala.

Nascut in Miercurea Ciuc, Szabolcs Cseh a colaborat, in timpul facultatii, in calitate de cascador la filmul "Dacii", regizat de Sergiu Nicolaescu. In anii '80 a jucat rolul lui Buza de iepure, in seria filmelor cu Margelatu, alaturi de Florin Piersic. In mai 2010, cascadorul a fost decorat cu Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Cavaler.

Szobi Cseh a murit

19 august - Dinu Patriciu

Omul de afaceri a murit la varsta de 64 de ani, la Londra, in urma unei boli hepatice, dupa ce a fost supus unui transplant de ficat la o clinica de lux din Milano, in luna decembrie 2012.

Fostul arhitect si membru fondator al PNL, in anul 1990, a fost la un moment dat considerat cel mai bogat roman, cu o avere de 3 miliarde de euro. In 6 ani, Dinu Patriciu a cheltuit sau a pierdut cea mai mare parte din ea, astfel ca, in 2013, averea sa se micsorase la 250 de milioane de euro.

Dinu Patriciu a murit

12 octombrie - Florin Tudose

Psihiatrul Florin Tudose a murit la varsta de 62 de ani, in urma unui infarct, in localitatea Cosereni din judetul Ialomita, in apropiere de Urziceni.

A murit psihiatrul Florin Tudose

Prof. univ. dr. Florin Tudose a fost seful sectiei de Psihiatrie a Spitalului Universitar din Bucuresti, fiind unul dintre cei mai cunoscuti medici romani din acest domeniu. El a infiintat, in anul 1980, primul centru de sanatate mintala din Romania, impreuna cu prof.dr. Constantin Gorgos, cel care a dat numele Spitalului de Psihiatrie Titan.

Florin Tudose a murit - reactiile lui Victor Ponta, Monicai Macovei si Elenei Udrea

22 noiembrie - Culita Tarata

Presedintele Consiliului Judetean Neamt a murit la varsta de 62 de ani, dupa ce in ultimele sase luni a facut chimioterapie la clinica AKH din Viena. Culita Tarata a fost deputat PSD in doua legislaturi, intre anii 2000 - 2004 si 2008 - 2012. In anul 2011 a demisionat din PSD si a devenit fondator si vicepresedinte al UNPR.

A murit Culita Tarata

15 decembrie - Nae Manea

Fostul fotbalist si antrenor al Rapidului a murit la varsta de 60 de ani, in urma unui cancer la ficat. Nae Manea nu mai antrena din anul 2013. A evoluat ca jucator la Rapid, Steaua si Gloria Bistrita. Ca antrenor, acesta le-a pregatit, printre altele, pe Rapid, Ceahlaul, nationala de tineret a Romaniei, FC Brasov si Gloria Bistrita. A avut si un meci in nationala Romaniei, in 1976.

Tragedie in fotbalul romanesc: A murit Nae Manea

23 decembrie - Cornel Diaconu

Regizorul, scenaristul si producatorul Cornel Diaconu a murit la varsta de 65 de ani. Diaconu a regizat filme precum "Niste baieti grozavi" (1987), "De ce are vulpea coada?" (1988) si "Intamplari cu Alexandra" (1989), in toate colaborand cu Geo Costiniu.

A murit Cornel Diaconu, regizorul filmului "De ce are vulpea coada?"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#romani murit 2014, #romani morti 2014, #personalitati murit 2014, #Szobi Cseh murit, #Dinu Patriciu murit, #Marioara Murarescu murit , #morti