Rusia va raspunde militar la scutul antiracheta, daca nu primeste garantii juridice

Joi, 15 Septembrie 2011, ora 17:54 1497 citiri

Moscova va da un raspuns tehnico-militar la desfasurarea scutului antiracheta, daca nu se va ajunge la un acord pe aceasta tema intr-un viitor apropiat, a avertizat joi Ministerul rus de Externe.

In plus, Ministerul rus de Externe se declara alarmat de impotmolirea discutiilor pe tema apararii antiracheta pe care le are cu NATO si Statele Unite.

Potrivit purtatorului de cuvant al MAE rus, Aleksandr Lukasevici, Rusia este din ce in ce mai ingrijorata de lancezeala dialogului cu SUA si NATO pe tema crearii unui sistem comun antiracheta (asa-numitul proiect EUROPRO).

"Cu cat procesul de desfasurare ale unor elemente americane ale acestui sistem continua, cu atat mai mult se blocheaza dialogul nostru cu Bruxelles-ul si Washingtonul", a spus oficialul rus, intr-o aparenta aluzie la semnarea acordului romano-american de instalare la Deveselu a unor rachete interceptoare din cadrul fazei a doua a instalarii scutului american antiracheta in Europa.

"De aceea, vrem sa primim garantii juridice ca EUROPRO nu va fi indreptat impotriva Rusiei. In eventualitatea ca Moscova nu va primi aceste garantii, nu vom avea incotro decat sa luam deciziile tehnico-militare cuvenite", a declarat Lukasevici, care a reamintit propunerea facuta de presedintele Dmitri Medvedev in privinta apararii antiracheta.

Ideea unei cooperari pentru formarea unui scut european antiracheta a fost formulata in noiembrie 2010 la summitul Rusia-NATO de la Lisabona. Alianta insista pe doua sisteme de aparare antiracheta independente, dar coordonate: unul rus, celalalt al NATO. Moscova propune, in schimb, un sistem indivizibil care sa integreze dispozitivele celor doua parti.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News