Rusia: Tratatul START, in pericol dupa semnarea acordului Romania-SUA

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 19:09 1426 citiri

Konstantin Kosacev, seful Comitetului de Afaceri Externe din Duma de Stat, este de parere ca acordul antiracheta semnat intre Romania si SUA pune in pericol tratatul START.

"Vreau sa subliniez ca acest scut nu va deranja echilibrul strategic. Insa stim ca Rusia, SUA si NATO au discutat perspectivele cooperarii in domeniul antiracheta. Din acest punct de vedere, orice pasi unilaterali, care au ca scop subminarea echilibrului strategic, impiedica discutiile ruso-americane pe aceasta tema sensibila si asadar pun in pericol tratatul de reducere a armelor, convenit mai devreme", spune Kosacev pentru Voice of Russia.

"Inainte de ratificarea noului tratat START, Rusia a spus ca ar putea renunta la tratat in cazul in care planurile Washingtonului de a desfasura elemente ale scutului antiracheta in Europa vor pune in pericol securitatea Rusiei. Exact asa se intampla acum cu Romania", a spus acesta.

Kosacev a continuat sa explice ca tara sa tot nu a primit "o explicatie mai clara din partea partenerilor nostri cu privire la viitorul apararii antiracheta europene. Suntem constienti de planurile, SUA insa cine poate sa spuna cum vor afecta Europa sau daca se vor transforma in proiecte conduse de NATO. Cred ca NATO nu este constient de asta, ceea ce complica si mai mult situatia. Asa ca trebuie sa negociem atat cu Washingtonul, cat si cu Bruxelles-ul".

In opinia sefului Comisiei de politica externa din Duma, "negocierile cu Rusia sunt amanate, in vreme ce SUA fac pasi pentru a implementa etapa a doua si a treia din scutul antiracheta european, ceea ce va afecta potentialul strategic al Rusiei".

"Acesta este scenariul pe care incercam sa-l evitam, dar care va fi implementat in 5-8 ani. Din nefericire, s-a pierdut timp, deoarece partenerii nostri nu sunt dispusi sa ia in serios ingrijorarile Rusiei", a conchis Kosacev.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii