Rusia si Ucraina ar putea face propriul scut antiracheta

Marti, 04 Octombrie 2011, ora 20:30 796 citiri
Foto:Itar-Tass

Generalul rus Oleg Ostapenko a declarat, marti, ca Rusia si Ucraina discuta despre crearea unui sistem comun de aparare antiracheta, in replica la cel pe care vor sa-l construiasca SUA si NATO.

"Suntem in discutii cu partea ucraineana, pentru a rezolva impreuna obiective de aparare antiracheta", a spus Ostapenko, citat de Ria Novosti.

El a mai adaugat si ca, pentru realizarea acestui sistem, nu se vor folosi statiile radar ucrainene de la Sevastopol si Mukaciovo, considerate a fi depasite.

Scutul ruso-ucrainean ar acoperi aceeasi regiune ca si scutul pe care SUA il vor construi in Romania si, probabil, Turcia, care va deveni, in timp, un sistem antiracheta al NATO.

Rusia si-a manifestat de la inceput opozitia fata de acest proiect, dar si-a mai calmat mult tonul, din 2009 incoace. SUA au oferit o serie de concesii Rusiei, transformand scutul din unul care ar fi putut intercepta rachetele cu raza lunga de actiune, in unul ce poate lovi doar rachete cu raza mai scurta.

Cu toate astea, si aceasta varianta a scutului reprezinta o problema strategica pentru Rusia, care cauta sa obtina cat mai multe asigurari si concesii de la partea americana.

Chiar se teme Rusia de scutul din Oltenia

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News