Rusia si-a activat radarul din Kaliningrad - urmeaza rachetele

Autor: Ana Ilie
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 14:48 4609 citiri

Rusia si-a activat radarul din cadrul sistemului de avertizare timpurie in cea mai vestica regiune a sa, Kaliningrad, in raspuns la amplasarea unor elemente ale scutului antiracheta american in Europa de Est.

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a ordonat activarea sistemului cu ocazia unei vizite in Kaliningrad, in regiunea baltica, scrie BBC. Unitatea de avertizare timpurie amplasata aici este dotata cu sistemul radar Voronej-DM.

Medvedev a avertizat inca o data ca rachetele rusesti ar putea fi amplasate la granitele Uniunii Europene daca scutul american antiracheta este instalat.

"Ma astept ca acest pas sa fie vazut de catre partenerii nostri drept un prim semnal ca tara noastra e pregatita pentru un raspuns adecvat la amenintarile pe care le pune scutul antiracheta fortelor noastre nucleare strategice", a spus seful statului rus.

Medvedev a mai subliniat ca Rusia este pregatita sa asculte noile propuneri ale Washingtonului cu privire la scutul antiracheta, insa vorbele nu sunt suficiente.

"Din nefericire, declaratiile verbale nu garanteaza apararea intereselor noastre. Daca sunt luati si alti pasi, atunci, natural, suntem pregatiti sa ascultam, insa, in orice caz, declaratiile verbale nu sunt suficiente", a incheiat liderul de la Kremlin.

Amplasarea unor elemente ale scutului antiracheta american in Europa de Est - la Deveselu, in Romania, spre exemplu, ingrijoreaza Rusia, care cere vehement garantii ca sistemul de aparare antiracheta nu este indreptat impotriva sa.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News