Rusia, gata sa furnizeze scut antiracheta pentru Marea Neagra si Europa de Est

Vineri, 29 Aprilie 2011, ora 23:44 2055 citiri

Rusia este pregatita sa furnizeze un scut antiracheta ce ar acoperi Europa de Est, Marea Neagra, Marea Barents si Marea Baltica, a anuntat vineri comandantul fortelor spatiale ruse, generalul Oleg Ostapenko.

El a precizat ca este in favoarea unui centru comun cu NATO de comanda si de procesare a datelor, noteaza Ria Novosti.

Ostapenko a adaugat ca decizia de a desfasura o aparare antiracheta trebuie coordonata de un centru comun de comanda, pe baza informatiilor furnizate de un centru de procesare comuna a datelor.

Rusia si NATO au decis sa coopereze in acest domeniu la summit-ul aliantei de la Lisabona, din noiembrie 2010. NATO insista insa ca ar trebui sa fie doua sisteme independente care sa faca schimb de informatii, in timp ce Rusia vrea un sistem comun, cu interoperabilitate pe scara larga.

"Suntem pregatiti sa dezvoltam impreuna cu expertii NATO privind apararea antiracheta arhitectura acestei retele comune, de la concepere si selectia celor mai bune locuri pentru amplasarea radarelor si a interceptorilor pana la instalare si operarea procesarii comune de date si a centrelor de control", a declarat Ostapenko.

Generalul a spus ca ar fi logica si eficienta crearea unei retele de aparare "sectoriala" in care fiecare stat membru sau grup de state sa-si asume responsabilitatea interceptarii si distrugerii rachetelor balistice deasupra unui teritoriu dat.

In acest context, a spus Ostapenko, Rusia este gata sa furnizeze "un scut antiracheta" care sa acopere Europa de Est, Marea Neagra, Marea Barents si Marea Baltica.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News