Rusia acuza ca sistemul antiracheta din Romania incalca un tratat semnat de Reagan si Gorbaciov

Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 19:26 3374 citiri
Foto: MAE rus

Ministerul de Externe de la Moscova a acuzat, sambata, ca sistemul antiracheta instalat de trupele americane in Romania, precum si cel care urmeaza sa fie operationalizat in Polonia, reprezinta o incalcare a Tratatului Fortelor Nucleare cu Raza Medie de Actiune (INF), semnat in 1987 de catre Ronald Reagan si Mihail Gorbaciov, transmite Reuters.

In mai 2016, trupele americane au activat sistemul antiracheta in valoare de 800 milioane de dolari de la baza Deveselu, iar un al doilea sistem asemanator ar urma sa fie instalat in Polonia.

Cele doua scuturi antiracheta sunt considerate vitale pentru apararea Europei, dar liderii rusi au sustinut ca ameninta arsenalul nuclear al Rusiei.

Citeste si Ca raspuns la Deveselu, Rusia testeaza o racheta de 100 de tone

De asemenea, reprezentantii Ministerului rus de Externe au declarat ca scuturile antiracheta reprezinta o incalcare a Tratatului Fortelor Nucleare cu Raza Medie de Actiune (INF).

Acest tratat a fost semnat la finele anilor '80 pentru a permite eliminarea rachetelor balistice cu raza scurta si medie de actiune, echipate cu focoase nucleare sau conventionale.

Citeste si ce spunea Statul Major rus acum cateva zile: La Deveselu sunt rampe de unde se pot lansa rachete Tomahawk

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News