Cum arată subteranele de basm ale Roșiei Montane. Imagini impresionante cu galeriile miniere uriașe abandonate FOTO

Autor: N.G.
Luni, 06 Septembrie 2021, ora 03:15
16543 citiri
Cum arată subteranele de basm ale Roșiei Montane. Imagini impresionante cu galeriile miniere uriașe abandonate FOTO
Imagini spectaculoase cu corandele de la Roșia Montană. Foto: Ivan Rous

Un cercetător, speolog și fotograf din Cehia a realizat mii de imagini cu galeriile miniere din Roșia Montană. Ivan Rous a intrat de mai multe ori în adâncurile munților din Roșia Montană și a adus la lumină ceea ce au lăsat în urmă minerii în perioada modernă de exploatare a aurului.

Galerii uriașe și utilaje abandonate, vechi de peste 50 de ani, au fost surprinse de către cercetătorul din Cehia. Ivan Rous lucrează la Muzeul Boemiei de Nord din Liberec și s-a specializat în fotografie industrială. Imaginile acestuia par intimidante pentru cineva care nu a intrat niciodată într-o galerie minieră. Rous a ajuns prima dată la Roșia Montană în 2008 și de atunci a mai intrat în subterane de câteva ori.

Foto Ivan Rous

Proiectul pe care l-a derulat la Roșia, în perioada 2008 - 2014, a presupus și realizarea a două hărți cu galeriile miniere, precum și documentarea celei mai mari săli de mină din subteranele Roșiei Montane, cu o adâncime de circa 300 de metri. Zonele de exploatație minieră, în prezent părăsite, mai sunt numite corande. O bună parte a acestora sunt inundate de ape subterane.

Situl istoric Roșia Montană

Dezvoltarea sitului Roșia Montană poate fi urmărită începând cu cel mai profund nivel, reprezentat de galeriile miniere, de exploatare, de asistență, de aerisire sau de evacuare a apei, excavate, începând cu epoca romană, în adâncul a patru masive muntoase – Cetate, Cârnic, Orlea și Letea. Aceste galerii însumează o lungime de 7 km, alcătuind cel mai vast și mai important sistem de exploatare minieră cunoscut din lumea romană.

Foto Ivan Rous

Acest sistem este extins cu vaste lucrări miniere care preiau și amplifică rețeaua romană, executate de-a lungul epocilor succesive, până după anul 1948: galerii desfășurate pe o lungime de peste 80 km, zone ample de exploatare numite corande, sau sistemul subteran de comunicație și de drenaj dirijat de Galeria Magistrală Sfânta Cruce (1873) extinsă de-a lungul văii pârâului Roșia pe o lungime de 7 km.

Foto Ivan Rous

Mineritul a generat, în corelare cu universul subteran al exploatării propriu-zise, componentele celorlalte niveluri ale patrimoniului sitului:

- peisajul roman de suprafață, care conservă zone de prelucrare a minereului, zone de habitat, zone sacre și vaste necropole organizate în nuclee amplasate în relație cu zonele de exploatare antică;

Foto Ivan Rous

- peisajul industrial istoric, din care sunt vizibile lacurile artificiale (tăurile) realizate începând cu anul 1733, galeriile de coastă, zonele de exploatare de suprafață, depozitele de steril care punctează versantele și coastele stâncoase dezvelite de vegetație;

Foto Ivan Rous

- așezarea desfășurată de-a lungul văii pârâului Roșia – cu nuclee aflate în relație directă cu zone de exploatare din masivele Orlea și Cetate – și dezvoltată în amonte, în zona unui amfiteatru natural cuprins între masivele muntoase Cârnic, Jig și Letea, unde s-a conturat zona centrală a satului.

Foto Ivan Rous

După 1948, când toate exploatările private au fost naţionalizate, extracţia metalelor preţioase a continuat în mina de stat, mineritul rămânând ocupaţia de bază a roşienilor. Din 1970, s-a renunţat la exploatarea în galerii şi au fost amenajate primele cariere, în zona Cetate, iar mai târziu la Cârnic. În această perioadă, mineritul funcţiona după principiile economiei centralizate. Astfel, la Roşia se desfăşurau doar etapele miniere primare, iar cianurarea se făcea la Baia de Arieş iar procesarea finală la Baia Mare.

Foto Ivan Rous

În timpul perioadei comuniste şi, mai apoi, după 1989, mina de stat din Roşia Montană a lucrat în pierdere, cheltuielile fiind de aproximativ trei ori mai mari decât beneficiile. Tehnologia învechită, lipsa investiţiilor necesare şi a unui plan clar de dezvoltare au dus la închiderea minei în anul 2006.

Foto Ivan Rous

Includerea Roșiei Montane în Perimetrul UNESCO reprezintă un lucru pozitiv și pentru zona de exploatare din secolele XVIII - XX, care poate fi, astfel, protejată de la distrugere.

Momentul în care doi soldați ruși aflați într-o barcă sunt aruncați în aer de propria mină. Incidentul a avut loc pe Nipru VIDEO
Momentul în care doi soldați ruși aflați într-o barcă sunt aruncați în aer de propria mină. Incidentul a avut loc pe Nipru VIDEO
Pe malul stâng al Niprului, în regiunii Herson, doi soldați ruși au încercat să instaleze o mină, acțiune care a fost fatală pentru ei, informează Armata ucraineană. Se observă cum...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#rosia montana, #galerii, #mina, #aur, #expoatare, #monument, #istorie , #rosia montana