Rosca Stanescu, despre cartile din inchisori: Au existat abuzuri si acte de plagiat

Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 14:37
2434 citiri
Rosca Stanescu, despre cartile din inchisori: Au existat abuzuri si acte de plagiat
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul senator Sorin Rosca Stanescu a declarat, joi, referitor la cartile scrise in penitenciare, ca este foarte bine ca se face o ancheta, el subliniind ca sistemul trebuie reformat in acest domeniu pentru ca au existat abuzuri si acte de plagiat din partea unor detinuti.

"Este foarte bine sa se faca anchete. Este foarte bine ca sistemul sa fie reformat, pentru ca legislatia nu este clara in acest domeniu. Este limpede ca au existat si abuzuri din partea unor detinuti. Este limpede ca au existat si acte de plagiat.

Asa ca e bine sa se faca ancheta, dar este dramatic sa se renunte la posibilitatea pe care o au oamenii din penitenciare de a scrie orice, chiar si literatura. In plan statistic, mondial, s-a dovedit ca cei care, din penitenciare, se ocupa de cultura si de arta, rata de recidiva este cea mai redusa", a explicat Rosca-Stanescu la sediul DNA.

Mitropolitul Ardealului, care a coordonat o carte a detinutului Becali, luat in vizor de Universitatea din Sibiu

Ancheta si la Politehnica din Bucuresti - vizati, profesorii care au girat cartile detinutilor-carturari

Comisie de analiza la Universitatea din Craiova: 26 de profesori au dat avize pentru cartile detinutilor (Video)

El a spus ca a scris, in penitenciar, trei carti, in opt luni si jumatate, si ca doua dintre acestea reprezinta materialul dupa care preda cursuri la Academia Diplomatica.

Fostul senator a aratat ca nu este posibil sa scrii o carte in cateva ore.

Situatie incredibila: Mihai Stoica a scris o carte in doar o ora - stocul s-a epuizat in cateva minute!

"Eu cred ca sunt unul dintre campioni, nu al cartilor din penitenciar, dar al scrisului. Eu, de 25 de ani, scriu carti. Am scris 10 carti pana acum. Scriu zi de zi articole, dar nu e posibil sa scrii in cateva ore o carte. (...)

In penitenciare, poate fi foarte usor urmarit. Exista statistici si dosare intregi pentru fiecare carte, pentru ca de cate ori trimiti un manuscris sau o parte a unui manuscris faci o solicitare, ti se da o aprobare, toate acestea se depun la dosar. Deci totul poate fi urmarit cu mare acuratete si zi de zi ceea ce face fiecare detinut este consemnat in procese verbale", a explicat el.

Ordonanta de urgenta pentru ca detinutii-scriitori sa nu mai fie eliberati mai devreme

Pe de alta parte, Sorin Rosca Stanescu a spus ca i-a solicitat avocatului sau - Dan Chitic - sa faca plangere penala impotriva procuroarei care s-a opus punerii sale in libertate.

"Din cele trei carti pe care le-am scris, in loc sa beneficiez de 90 de zile, am beneficiat doar de 9 zile, restul le-a mancat parchetul printr-un abuz si abuzul este evident si scris negru pe alb - procuroarea, in instanta si apoi in materialul pe care l-a scris, a spus ca eu mi-am permis sa fac articole si sa-mi exprim opiniile din penitenciar", a aratat fostul parlamentar.

El a precizat ca sotia sa l-a ajutat cu materiale pentru scrierea cartilor, pentru ca in penitenciar nu avea dreptul sa se documenteze pe internet.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Rosca Stanescu carti inchisoare, #Rosca Stanescu ancheta carti , #inchisoare