Românul care i-a cucerit pe spanioli cu bucatele sale și i-a învățat gustul micilor românești

Duminica, 19 Septembrie 2021, ora 03:00
11348 citiri
Românul care i-a cucerit pe spanioli cu bucatele sale și i-a învățat gustul micilor românești

Un român a reușit să dea lovitura în Spania, țară în care trăiește deja de 18 ani, și a reușit să-și deschidă o afacere prosperă. Marcel Martin are un lanț de magazine și măcelării în Țara Bascilor, iar printre produsele sale se numără și micii românești.

La fel ca alte câteva milioane de români, Marcel Martin a plecat din România la începutul anilor 2000, în căutarea unei vieți mai bune. Avea 18 ani, iar în 2003 a ajuns în Spania. Într-o perioadă în care România era doar o țară aspirantă la integrarea în Uniunea Europeană, bărbatul originar din Câmpia Turzii s-a văzut într-o situație nu tocmai ușoară. Asta pentru că, în primii ani, el a fost nevoit să accepte diverse munci necalificate, de cele mai multe ori fără un contract de muncă.

„În perioada respectivă, obținerea actelor pentru a avea un contract de muncă era o misiunea aproape imposibilă pentru orice român. Drept urmare, a trebuit să accept să fac diferite munci sezoniere, plătite bineînțeles la negru, fără contract de muncă. În primii patru ani am fost obligat să fac doar munci sezoniere, inclusiv cea de ospătar”, își amintește românul.

Chiar și așa, treptat el a reușit să își facă tot mai multe cunoștințe, iar în 2007 a fost recomandat la o măcelărie, la Durango, în Țara Bascilor. A învățat de la zero meseria, iar pentru că de acum avea un job stabil și plătit decent, a reușit să pună și bani deoparte. Iar din banii economisiți a deschis mai întâi o măcelărie, după care s-a extins și a deschis încă două magazine în Bizkaia. Chiar dacă la început emoțiile au fost inerente, în timp s-a dovedit a fi o afacere de succes și o idee bună de business.

Are trei magazine în Țara Bascilor

Acum, el deține trei magazine, toate cu numele Martxel (Marcel în limba bască): Martxel Harategia la Durango, Martxel Basque food Atxondo și Martxel Market Măñaria.

„Vindem carne de vită, dar și pui, porc și curcan. Vita este însă produsul care se vinde cel mai bine în această zonă, are o mare tradiție. Aici. Plus vindem tot felul de produse proaspete din carne cum ar fi crenvuști, frigărui, produse marinate și burgări. O altă gamă de produse ar fi croquetas, sanjacobo, cordon blue și nuggets de pui. Cei din urmă, la fel ca și burgerii ne reprezintă. Mai facem și charcuteria, care reprezintă o altă categorie apreciată de basci. Aici sunt incluse produsele crud uscate cum ar fi chorizo, salchicon jamon, produsele fierte jamon cocido, pieptul de curcan și mortadela”, spune „Martxel”.

Românul a devenit în ultimii ani o adevărată vedetă locală în Țara Bascilor, așa că povestea sa a fost prezentată pe larg în mai multe ziare iberice și chiar un post de televiziune basc.

Între micii românești și stelele Michelin

Și pentru că așa cum spune el, nicăieri nu este ca acasă, iar dorul de mâncarea românească a existat în permanență, Marcel și soția sa, Loredana, au decis să vândă și produse românești, de la ulei și până la mici. Căutate în special de românii care locuiesc în zonă, aceste produse au ajuns să aibă trecere și printre localnici.

„Cultură bască e una mai degrabă conservatoare. De fapt și ei sunt o nație foarte conservatoare, sunt oameni care țin mult la cultura și tradițiile lor, iar bucătăria lor îi reprezintă. Partea bună e că au obiceiuri și diete foarte echilibrate, așa cum să nu uităm că Euskadi e pe primul loc în lume la numărul de stele Michelin pe metrul pătrat. De exemplu, Asador Etxebarri numărul 3 în lume, se află în aceeași localitate, Atxondo, unde avem noi una din măcelarii ei, iar ei se numără printre clienți noștri

Politica pe care eu am adaptat-o e cam aceeași, clientela noastră e redusă, dar foarte fidelă. Clienții noștri revin de fiecare dată la magazinele pe care le deținem pentru că s-au convins de calitatea produselor noastre”, mai spune Marcel Martin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Spaniolii încep să se sature de vizitatorii străini. Campanii agresive în a doua mare destinaţie turistică mondială: ”Întoarce-te acasă la tine”
Spaniolii încep să se sature de vizitatorii străini. Campanii agresive în a doua mare destinaţie turistică mondială: ”Întoarce-te acasă la tine”
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc în Spania, a doua mare destinaţie turistică mondială, obligând...
Rezultat rușinos pentru echipa lui Ianis Hagi. Ce-a făcut internaționalul român
Rezultat rușinos pentru echipa lui Ianis Hagi. Ce-a făcut internaționalul român
Alaves, echipa internaționalului român Ianis Hagi (25 de ani), a suferit un eșec rușinos în etapa a 31-a a campionatului Spaniei. Astfel, Alaves, clasată pe locul 14, a fost învinsă cu...
#marcel martin, #mici, #tara bascilor, #Spania, #macelarie , #eveniment