Romania sustine procesul de reforma a CEDO

Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 17:33
1511 citiri
Romania sustine procesul de reforma a CEDO
Foto: Arhiva

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a reafirmat sustinerea Romaniei pentru procesul de reforma al CEDO, in cadrul lucrarilor Conferintei privind viitorul Curtii Europene a Drepturilor Omului, de la Brighton, Marea Britanie, care au avut loc in perioada 18-20 aprilie.

In interventia sa, secretarul de stat a reafirmat atasamentul ferm al Romaniei pentru principiile si valorile consacrate de sistemul Conventiei Europene a Drepturilor Omului si sustinerea pentru procesul de reforma a Curtii.

De asemenea, Aurescu a subliniat contributia majora a mecanismului Conventiei la asigurarea stabilitatii democratice in Europa, evidentiind faptul ca orice demers de eficientizare si reforma a Curtii trebuie sa se fundamenteze pe respectarea dreptului de recurs individual, ca element esential al sistemului european de protectie a drepturilor omului.

Secretarul de stat a subliniat angajamentul politic puternic al partii romane pentru eficientizarea mecanismului de control al respectarii drepturilor omului de la Strasbourg, accentuand ca statele sunt primele chemate sa identifice solutiile optime in vederea punerii in executare a hotararilor instantei europene. In acest sens, reprezentantul Romaniei a salutat importanta acordata de statele membre implementarii efective a Conventiei la nivel national, se arata intr-un comunicat MAE.

In marja Conferintei, Bogdan Aurescu a avut o scurta intalnire cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland. In cursul intalnirii, demnitarul roman a exprimat satisfactia pentru foarte buna cooperare cu secretarul general. El a aratat ca Romania sustine activ implicarea organizatiei in vecinatatea sa, mai ales in cea estica, inclusiv in Asia Centrala.

De asemenea, secretarul de stat a prezentat situatia minoritatii romane din Serbia, subliniind importanta aplicarii in intregime a prevederilor Protocolului Comisiei Mixte, semnat in martie, la Bruxelles. In acest context, a mentionat interesul Romaniei pentru implicarea mecanismelor Consiliului Europei in protectia drepturilor minoritatii romane din afara granitelor.

Cei doi oficiali au facut si un schimb de opinii privind perspectivele solutionarii dosarului transnistrean, fiind de acord ca recenta alegere a presedintelui Republicii Moldova este un factor de stabilitate politica de natura sa asigure un climat favorabil eforturilor de reglementare.

La finalul lucrarilor, participantii au adoptat "Declaratia de la Brighton" care exprima angajamentul statelor parti de a continua procesul de reforma a Curtii, precum si disponibilitatea de a gasi cele mai bune solutii in vederea eficientizarii activitatii acesteia.

Procesul de reforma al instantei de la Strasbourg a cunoscut repere importante in ultimii ani, un moment important fiind Protocolul 14 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, adoptat si semnat de Romania in 2004 si intrat in vigoare la 1 iunie 2010.

Protocolul prevede o serie de amendamente procedurale la Conventie care au permis, printre altele, reorganizarea formatiunilor jurisdictionale ale Curtii si a competentelor acestora, instituirea completului de judecator unic, formarea completului de trei judecatori pentru solutionarea unui anumit tip de cauze si introducerea unui nou criteriu de admisibilitate.

In 2010, respectiv 2011, s-au desfasurat la Interlaken (Elvetia) si Izmir (Turcia) doua conferinte la nivel inalt privind viitorul Curtii Europene a Drepturilor Omului. Scopul acestor conferinte a fost, pe de o parte, reafirmarea angajamentului statelor fata de drepturile prevazute in Conventia Europeana a Drepturilor Omului si, pe de alta parte, identificarea de masuri pe termen scurt, mediu si lung pentru eficientizarea sistemului de protectie a drepturilor omului.

Conferinta de la Brighton si-a propus continuarea procesului de ameliorare a activitatii CEDO si de analizare a rolului actual al acesteia.

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#Romania sustine reforma CEDO, #Aurescu Romania CEDO , #CEDO