Romania, sub zapada: Vine iar codul portocaliu, cu viscol foarte puternic. Iata situatia in tara

Luni, 27 Ianuarie 2014, ora 23:27
29728 citiri
Romania, sub zapada: Vine iar codul portocaliu, cu viscol foarte puternic. Iata situatia in tara
Foto: Arhiva

Premierul Victor Ponta a decis, luni la pranz, instituirea starii de alerta in judetele Braila, Buzau si Vrancea, afectate de viscol si ninsori abundente.

Chiar daca in unele zone pare ca vremea s-a mai calmat, nu trebuie sa ne bucuram. Meteorologii au anuntat ca de miercuri va reveni codul portocaliu de vreme rea in sud-estul tarii, iar viscolul va fi foarte puternic.

Din cauza viscolului, in 27 de judete scolile sunt inchise, iar marti cursurile vor fi intrerupte complet in 12 judete si in Bucuresti si vor fi suspendate partial in alte 8 judete. De asemenea, traficul este in continuare blocat pe autostrazi si mai multe drumuri nationale.

Descarca aplicatia Ziare.com si ai direct pe telefon informatii despre vreme si starea drumurilor, plus toate alertele meteo!

Ziare.com v-a prezentat situatia din tara in format LIVE TEXT

23.11 Scolile si gradinitele raman inchise marti in Bucuresti, iar o decizie pentru ziua urmatoare se va lua in functie de conditiile meteo, a anuntat luni seara ministrul Educatiei Remus Pricopie in cadrul Comandamentului de iarna convocat la Palatul Victoria.

22.50 Peste 6.300 de lucratori ai CFR au actionat incepand de sambata seara pentru deblocarea cailor ferate, obiectivul fiind acela de a transporta pasagerii in siguranta, fara a avea trenuri in camp, chiar daca pentru asta s-au inregistrat intarzieri fata de orarul initial, a declarat ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, luni seara, la comandamentul de iarna de la Palatul Victoria.

22.21 Omul de afaceri Ion Tiriac si o banca au donat fiecare Inspectoratului General de Aviatie cate un avion turbojet, pentru misiuni umanitare in situatii de urgenta, conform informatiilor la comandamentul pentru iarna organizat la Guvern, arata Mediafax.

22.14 - CNADNR a anuntat ca s-a deschis circulatia pe sectorul de drum national DN 3A, Lehliu Gara - Drajna, km 0+000 - km 43+600 pentru vehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mica de 7,5 tone, dar si pe DN 25A, Hanu Conachi - Nanesti, km 0+000 - km 7+340 si DN 23, Focsani - Maicanesti, km 1+100 - km 41+690 pentru toate categoriile de vehicule.

Mai mult, incepand cu ora 00:30 va fi ridicata restrictia impusa vehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone pe DN 1B, Ploiesti - Mizil, km 0+000 - km 47+245 si DN 72, Bratasanca - Ploiesti, km 64+600 - km 76+180.

22.10 - Fondatorul SMURD, Raed Arafat, a precizat ca cel putin din punct de vedere al celor trei judete cel mai afectate, starea de alerta permite trimiterea unor utilaje si echipaje de interventie pentru deblocarea drumurilor, care de regula sunt in datoria autoritatilor publice locale.

El spera ca vor reusi sa deblocheze situatia inainte de ziua de miercuri si a mentionat ca s-au trimist echipaje suplimentare in zonele afectate.

"De azi dimineata s-a actionat cu elicoptere. 23 de persoane au fost salvate, inclusiv pacienti cu dializa, iar de maine dimineata se reia actiunea si se suplimenteaza echipamentul.

Masurile de deblocare continua, chiar daca s-a oprit ninsoarea temporar, toate eforturile sunt facute pentru a facilita deplasarea armatei", a spus Raed Arafat, intr-o interventie la Romania Tv.

21:47 - Presedintele CJ Buzau, Cristi Bigiu, a declarat, luni, ca spera ca in cel mult trei zile sa fie deblocate toate comunele, unele in nameti de sambata, insa nu garanteaza ca accesul va fi posibil si in toate satele apartinatoare acestora, intrucat de drumurile comunale se ocupa administratiile locale, potrivit Mediafax.

21.40 - Stratul de zapada din Muntii Fagaras si din Masivul Bucegi depaseste un metru, iar riscul de producere a unor avalanse pe vaile din acesti munti este insemnat, salvamontistii avertizand ca in aceasta perioada toate traseele montane sunt inchise.

21.20 - Seful ANM, Ion Sandu, a avertizat ca se va reinstala, miercuri, codul portocaliu in judetele din sud-estul tarii, iar cateva dintre ele vor ramane sub aceasta avertizare pana joi.

"Un lucru ingrijorator este ca vantul e foarte puternic, chiar daca zapada inceteaza joi dimineata, stratul de zapada depus e afanat, nu e timp sa se faca crusta si vantul poate antrena si stratul de zapada depus inainte. Miercuri si miercuri noapte va fi viscol foarte puternic", a explicat seful ANM.

21.05 - Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a precizat, in cadrul comandamentului de iarna, ca mai sunt 145 de trenuri anulate, pentru a permite deszapezirea rutelor respective.

20.40 - Vicepremierul Liviu Dragnea a condus comandamentul de iarna, prezentand situatia drumurilor pana la aceasta ora.

"Maine (marti - n.red.) voi fi prezent la Buzau impreuna cu domnul Mircea Dusa (ministrul Apararii - n.red.) pentru a avea o discutie la fata locului despre modul in care actionati si despre mijloacele puse la dispozitie. Pentru ca vremea ne-a permis, au fost mai multe zboruri coordonate de Raed Arafat, 23 de persoane au fost salvate.

In ceea ce priveste judetele sub cod rosu si cu stare de alerta: au plecat utilajele suplimentare pe care le-au solicitat autoritaile. Actiunea va fi coordonata in mod unitar si sub comanda prefectilor, utilajele de deszapezire vor fi trimise pentru a debloca in principal caile de acces importante, pentru a se putea ajunge in localitati, dar si pentru a ajuta populatia sa aiba acces la drumurile locale, nu numai pe DN si DJ, dar si pe cele comunale si locale, unde e cazul, impreuna cu utilajele pe care le aveti. Se va asigura accesul fiecarei famiilii la drumuri, insa trebuie sa intelegem situatia, chiar daca destul de multi oameni sunt suparati.

Pentru legatura cu Constanta exista doua cai de transport, DN2A si Bucuresti-Fetesti-Constanta, unde nu sunt restrictii. S-a deschis Ploiesti-Mizil-Buzau, dar a fost pentru autoturisme pana la 7,5 tone. Deja cred ca intr-o ora se va deschide pentru toate tipurile de transport. DN2 a fost deschis la ora 18.00 pentru traficul pana la 3,5 tone. S-a deschis Focsani-Braila, Ploiesti-Urziceni, drumul care duce la Braila, precum si Buzau-Braila - pentru autovehiculele pana la 3,5 tone.

E important sa ramaneti la fel de conectati si coordonati in actiuni si miercuri, daca va veni din nou viscolul. Vreau sa transmit inca o data aprecierile mele pentru toate institutiile implicate si pentru toti oamenii implicati, adica peste 20.000 de persoane. Dupa declararea starii de alerta, numarul lor a fost suplimentat si vreau sa imi exprim aprecierile pentru ca acesti oameni au lucrat si si-au facut datoria. Obiectivul nostru esential sunt oamenii, nu imaginea Guvernului sau a dumneavoastra. Perioada in care s-a actionat si intervalul de timp in care au fost rezolvate foarte multe probleme, in opinia mea, e una mai mult decat rezonabila, inca nu e momentul sa ne comparam cu guvernarile anterioare, vom face acest lucru dupa finalizarea tuturor actiunilor".

20.10 - Purtatorul de cuvant al Guvernului, Mirel Palada, sustine ca toata lumea stia de avertizarile meteo si ca institutiile si-au facut bine treaba.

"Felul in care dansii au plecat pe drum si au trebuit sa ramana in parcari arata ca am avut foarte multe persoane care au tinut cont de avertismente, dar a fost si o minoritate care nu a ascultat. Pentru autostrazi au existat variante ocolitoare, iar drumurile nationale au fost inchise.

Oamenii au fost prinsi pe drum, insa toata lumea stia despre aceste avertizari, drumurile s-au inchis la timp, cand vremea s-a inrautit. Intreventia autoritatilor a fost prompta. Nimanui nu i-ar conveni ca vremea sa ii impiedice, insa pe de alta parte trebuie sa nu fim temerari ca sa ajungem intr-un anumit loc. Nu au fost date in circulatie trenurile pentru ca siguranta calatorilor sa nu fie pusa in pericol", a spus Mirel Palada, la Realitatea Tv.

19.59 - Circulatia a fost deschisa si pe DN 1B, limita judet Prahova - intersectie DN 2, km 47+245 - km 71+698 pentru vehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mica de 3,5 tone, se arata in informarea CNADNR remisa Ziare.com.

19.45 - CNADNR a anuntat ca s-a deschis circulatia pe DN 2, limita judet Ialomita - municipiul Buzau, km 68+000 - km 100+600 pentru vehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mica de 7,5 tone, dar si in zona municipiul Buzau - limita judet Vrancea, km 100+600 - km 152+430 pentru vehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mica de 3,5 tone, conform informarii remise Ziare.com.

19.43 - CFR a anuntat ca pe cale ferata se asigura legatura pe toate rutele, in conditii de siguranta, inclusiv cu sudul Moldovei. In cursul zilei a fost introdusa in circulatie o pereche de trenuri pentru relatia Bucuresti - Galati si retur, iar intre Bucuresti si Constanta si retur a fost suplimentata capacitatea de transport.

Mai mult, echipele de interventie intervin zi si noapte pentru ca trenurile sa ajunga in siguranta la destinatie, se arata in comunicatul remis Ziare.com. "Precizam totodata ca decizia operatorilor feroviari de anulare a unui numar de trenuri in aceste zile a fost necesara deoarece in conditii de iarna se prelungesc timpii de parcurs, dar si in aceste conditii de vreme nefavorabila a fost mentinut traficul pe toate magistralele feroviare", a mentionat operatorul feroviar.

De asemenea, CFR a amintit ca va plati contravaloarea biletului in cazul in care calatorii nu mai vor sa efectueze cursa.

19.33 - Comandamentul de urgenta pentru interventii in caz de vreme rea va ramane activ pana la deblocarea "ultimei uliti din ultimul satuc", a anuntat vicepremierul Liviu Dragnea, la Antena 1. El a adaugat ca masuri similare ca cele luate pana acum vor fi implementate si miercuri, cand se asteapta un nou val de ninsori abundente.

Oficialul a mai spus, in acelasi context, ca decretarea starii de alerta in anumite judete permite interventia mai rapida in zonele afectate.

El a tinut sa le multumeasca tuturor cetatenilor care, in perioada codurilor de viscol, "au inteles sa nu se deplaseze cu masina decat daca este neaparat nevoie", potrivit Mediafax.

19.03 - Politia din Sectorul 2 al Capitalei a avertizat aproape 120 de persoane fizice sa indeparteze zapada de langa locuintele sau firmele pe care le detin, asa cum prevede legea. Bucurestenii sunt obligati sa curete trotuarul in decurs de 24 de ore de la incetarea ninsorii, altfel pot fi amendati cu sume cuprinse intre 200 si 2.500 de lei, arata Romania Tv.

18.53 - De vineri seara, cand au inceput ninsorile, au murit 13 persoane din cauza conditiilor meteo, informeaza Romania Tv.

18.46 - CNADNR anunta ca, incepand cu ora 18:00, a fost ridicata

restrictia de 3,5 tone pe DN 71 Glod - Sinaia (intersectie DN1), km 90+000 - km

109+905, astfel incat circulatia rutiera este deschisa pentru toate categoriile de

vehicule.

18.30 - Stratul de zapada atinge si 5 metri in unele zone din localitatea Nanesti, din judetul Vrancea. Potrivit primarului Stoica Neagu, "datorita mobilizarii oamenilor si utilajelor din comuna nu au fost cazuri speciale, cu exceptia cazului unei fetite cu febra, dar si in acest caz s-a tinut legatura cu autoritatile sanitare pentru a fi acordat ajutorul", informeaza Agerpres.

Troiene mari de zapada s-au format si la Maicanesti, o alta comuna din sudul Vrancei. Si in aceasta zona, izolata temporar din cauza zapezii viscolite care a blocat arterele de circulatie rutiera, autoritatile locale au intervenit cu zeci de oameni si utilaje pentru a asigura deszapezirea drumurilor comunale si a cailor de acces catre locuintele izolate din comuna.

Si in comunele Ciorasti, Tataranu, Vulturu, Golesti si Vanatori, pana la sosirea unor utilaje de mare capacitate care sa permita accesul in toate localitatile acestora, locuitorii sunt mobilizati la deschiderea ulitelor catre gospodariile izolate.

18.20 - Pe strazile Sectorului 1 din Bucuresti se afla 64 de utilaje de deszapezire, care vor actiona in aceasta seara in special pe strazile secundare, avand in vedere ca pana acum ele au actionat doar pe arterele principale. Mai mult, a inceput si ridicarea zapezii, iar pana marti sectorul ar trebui sa fie complet functional, a anuntat primarul Andrei Chiliman.

"Pot sa va spun ca avem o problema de care ne lovim, anume masinile prost parcate. (...) Insa vreau sa spun ca masinile parcate ilegal vor fi ridicate si vom face lucrurile astea cu multa fermitate, pentru ca ne impiedica sa facem deszapezirea si sa ridicam zapada. E o chestiune de lipsa de bun simt", a spus edilul, la B1 Tv.

De asemenea, el a mentionat ca in ceea ce priveste adaposturile pentru oamenii strazii, au fost repuse in functiune cele 100 de locuri de la Odai si au fost suplimentate la Centrul Ciresarii pentru copii.

18.00 - Guvernul a anuntat ca va organiza din nou, luni seara, de la ora 20.30, un comandament de iarna condus de vicepremierul Liviu Dragnea, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

17:55 - Centrul INFOTRAFIC din IGPR informeaza ca, potrivit IPJ Giurgiu, traficul rutier pe DN5 Bucuresti - Giurgiu este intens pe sensul de iesire din tara. Situatia este cauzata de numarul mare de autovehicule grele care, ca urmare a deschiderii circulatiei rutiere pe unele drumuri din sudul tarii, se indreapta inspre Puncul de Trecere a Frontierei Giurgiu - Ruse.

UMF "Carol Davila" si alte 3 universitati, inchise marti din cauza zapezii

17:35 - Patru universitati vor avea cursurile suspendate, marti. Este vorba de doua din Bucuresti - Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" si Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative -, Universitatea din Pitesti si Universitatea Valahia din Targoviste, a declarat ministrul delegat pentru invatamant superior, Mihnea Costoiu, pentru Agerpres.

17:20 - CFR Calatori a suplimentat cu un tren transportul feroviar pe ruta Constanta - Bucuresti, din cauza ca transportul rutier este afectat de ninsorile puternice din ultimele zile: "'Un tren InterRegio circula suplimentar cu plecare din Constanta la ora 15:30, cu destinatia Bucuresti si opriri pentru preluarea pasagerilor din Medgidia, Cernavoda, Fetesti, Ciulnita, Lehliu".

Codul portocaliu a fost ridicat - 11 judete au ramas sub cod galben de ninsori

17:05 - Judetele Buzau, Braila, Ialomita, Calarasi, Vrancea, Galati, Constanta si Tulcea au iesit de sub avertizare cod portocaliu de ninsori, ramanand sub cel galben pana la ora 23.00, alaturi de alte trei judete din Moldova - Iasi, Bacau si Vaslui.

17:00 - Mai mult de 100 de persoane fara adapost au fost cazate in centre sociale aflate in subordinea primariilor de sector ale Capitalei, potrivit Romania Tv.

16:55 - Un barbat din comuna galateana Independenta a murit de frig, fiind descoperit imbracat in trening si cu picioarele goale, informeaza Antena 3.

16:40 - Un elicopter al MAI si unul SMURD s-au deplasat in judetul Buzau, pentru a prelua cinci persoane cu grave probleme medicale, informeaza Agerpres. O alta misiune se desfasoara in judetul Vrancea, unde se actioneaza pentru salvarea a sapte persoane care au nevoie de dializa, dar si pentru transportul unei gravide la spital.

16:25 - Zapada va fi ridicata si transportata de pe strazile sectorului 1, incepand de luni seara, anunta Agerpres. Pentru a ajuta la deszapezire, autovehiculele parcate pe marginea strazilor sunt ridicate temporar pana va fi curatat carosabilul.

16:20 - Fostul primar al sectorului 6, democrat-liberalul Catalin Poteras, i-a cerut demisia primarului Capitalei, Sorin Oprescu, luni, acuzand ca Bucurestiul "este inmormantat in zapada".

16:10 - CNADNR anunta ca s-a deschis circulatia pe sectorul de drum national DN 1D, Albesti Paleologu - Urziceni, pentru toate categoriile de vehicule.

16:05 - Niciun utilaj de deszapezire nu a intrat pe autostrada A3, pana luni la pranz, potrivit Realitatea Tv.

Iarna in Romania: Oameni blocati in case, cu zapada pana la acoperis

15:56 - In Capitala au aparut profitorii de pe urma caderilor masive de zapada. Pentru sume care ajung si pana la 40 de lei, acestia sunt gata sa deszapezeasca masinile celor care nu vor sa puna mana pe lopata. Tarifele cresc daca e vorba de deszapezirea trotuarelor sau curtilor.

15:55 - Pledoariile finale in Dosarul Transformatorul au fost amanate pentru marti, deoarece Relu Fenechiu nu s-a prezentat, invocand probleme generate de vremea rea. Completul Inaltei Curti a fixat continuarea procesului pentru maine. Relu Fenechiu a participat, in acest weekend, la Iasi, la botezul fetitei presedintelui CJ Iasi, Cristian Adomnitei.

Fenechiu mai asteapta o zi pentru sentinta finala - ICCJ: "Iarna nu e motiv de amanare"

15:53 - Un tanar s-a plans la B1TV ca a facut 23 de ore cu avionul din Australia in Romania, dar de 48 de ore nu poate sa ajunga la Tulcea. "Este vorba despre incompetenta autoritatilor", a spus el.

15:52 - Centrul INFOTRAFIC informeaza ca datorita imbunatatirii conditiilor meteo, incepand cu ora 13:45 au fost redeschise traficului maritim porturile Constanta Sud, Constanta Nord, Midia si Mangalia.

15:50 - Din cauza vremii, foarte multi primari din tara nu au mai ajuns luni dimineata la intalnirea cu misiunea FMI prezenta in tara pentru negocieri cu Guvernul. Doar doi reprezentanti ai Asociatiei Comunelor din Romania au fost prezenti la discutii, iar printre problemele ridicate au fost personalul insuficient si bugetul redus, informeaza B1TV.

15:36 - Numarul trenurilor anulate creste de la ora la ora. Potrivit Realitatea Tv, numarul trenurilor anulate de CFR a ajuns la 130, pe fondul conditiilor meteo severe din estul si sudul tarii.

15:15 - La doar cateva ore dupa redeschiderea autostrazii A1, a avut loc un prim accident. Potrivit primelor informatii, un accident in lant a avut loc, luni, pe autostrada A1, in care au fost implicate doua tiruri si o duba. In dreptul kilometrului 61, pe sensul de mers catre Bucuresti, o masina s-a rasturnat si a ajuns cu rotile in sus pe carosabil. Politistii dirijeaza acum circulatia rutiera, care este ingreunata si se desfasoara doar pe banda de viteza.

14:55 - CFR a anulat si luni o serie de trenuri. Potrivit Realitatea Tv, 77 de trenuri au fost anulate, iar cele care totusi circula au intarzieri foarte mari.

14:46 - Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Suceava a decis ca, marti, toate scolile si gradinitele din judet sa-si reia cursurile dupa programul normal. Decizia privind redeschiderea celor 822 de unitati de invatamant din judet s-a luat dupa reanalizarea situatiei meteorologice.

14:34 - Centrul INFOTRAFIC informeaza ca la ora 13:45 traficul rutier este intrerupt, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, pe tronsoanele a doua autostrazi si a 19 drumuri nationale. Traficul feroviar ramane inchis pe relatiile Ploiesti Sud - Urziceni si Bucuresti Sud - Oltenita.

14:26 - In judetul Braila sunt 23 de localitati izolate din cauza caderilor masive de zapada, 13 drumuri judetene blocate, iar opt sate sunt fara energie electrica. Sunt suspendate cursurile in toate institutiile de invatamant din judet.

Sunt asteptate sa soseasca in zona 24 de utilaje de deszapezire repartizate de CNADNR, dintre care 9 vor actiona pe drumurile nationale pentru deblocarea din trafic a 34 de tiruri si 15 pe drumurile judetene.

Sunt suspendate trecerile cu bacurile spre judetul Tulcea si spre Insula Mare a Brailei, traversarea Dunarii facandu-se doar pentru urgente medicale.

14:15 - 1.880 de autoutilaje au actionat, incepand de duminica dupa-amiaza, pana luni dimineata, pe toata reteaua de drumuri nationale din tara. CNADNR anunta ca a fost raspandita o cantitate de 10.347 de tone de material antiderapant in aceeasi perioada.

"Vom actiona cu prioritate pe drumul national 2A Slobozia - Harsova - Constanta si pe DN 3A, pe ruta Lehliu - Fetesti, pentru a asigura deplasarea autovehiculelor catre Constanta", se arata intr-un comunicat al CNADNR.

13:52 - Mascatii au fost chemati de politisti pe DN2 Buzau, la iesirea din Ramnicu Sarat. Soferii sunt nervosi pentru ca sunt blocati de sambata dimineata, unii au dormit in masini. O parte dintre ei au mers pe jos 9 kilometri catre Buzau si au constatat ca se poate circula, de aceea s-au intors si le-au cerut politistilor sa le dea drumul sa circule. In replica, politistii au chemat mascatii.

"Nu e niciun sofer recalcitrant. Se poate circula dar nu se vrea. O proasta organizare. Nu e nevoie nici de lama, noi am fost pe jos. Asa vrea cineva, nu stiu cine. Cred ca mascatii nu au ce face acasa. Cred ca o sa le aduca lopeti sa ne ajute. A fost intimidare mai mult", a spus un sofer la B1TV.

La scurt timp, la fata locului a venit comisarul Mirica Valentin, seful politiei Ramnicu Sarat, care a anuntat ca se da drumul la circulatie. "Plecam organizat. A trecut seful comisiei politiei rutiere Buzau, facem coloana, 15-20 de masini, vedem cum ne descurcam", le-a spus acesta soferilor. Replica unuia dintre ei a fost "Sa va dati demisia sa plecati acasa cu totii!".

13:41 - Intr-o localitate din Buzau, rudele unui barbat de 40 de ani, decedat saptamana trecuta, sunt disperate. Desi inmormantarea ar fi trebuit sa aiba loc duminica, in localitatea Stancesti, aflata la 15 kilometri de Buzau, nu se poate ajunge la cimitir.

13:25 - Centrul INFOTRAFIC informeaza ca incepand cu ora 12:10 au fost redeschise circulatiei publice tronsoanele DN31 Manastirea - Calarasi si DN21 Calarasi- Braila.

De asemenea, incepand cu ora 12:20, s-a redeschis circulatia si pe DN22A, tronsonul Urziceni - Slobozia. Pe DN1A Ploiesti - Valenii de Munte - Cheia - Sacele - Brasov a fost ridicata restrictia impusa autovehiculelor grele.

13:10 - Incepand de miercuri dimineata, situatia meteo se inrautateste din nou in sudul tarii. ANM va emite o noua avertizare de vant puternic pentru aceasta zona, valabila pentru intervalul cuprins intre miercuri dimineata si joi la pranz. Sunt posibile temperaturi de pana la -20 de grade Celsius.

"Din seara asta inceteaza vantul pana miercuri dimineata. De miercuri dimineata, viteza vantului va fi din nou foarte tare si asociata cu caderi de zapada", a spus directorul ANM Ion Sandu.

13:00 - Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Politiei Romane informeaza ca, incepand cu ora 12:00, s-a redeschis circulatia pe tronsonul DN 2, limita judetului Buzau - Focsani si pe sectorul DN 2 Bucuresti - Urziceni, masa totala maxima autorizata mai mica de 7,5 tone.

De asemenea, a fost reluat traficul rutier pe DN21 Calarasi - Drajna, pentru vehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mica de 7,5 tone.

12:45 - Prefectul judetului Braila a declarat ca este nevoie de un elicopter pentru o gravida la Racovita si una la Victoria.

12:42 - Potrivit prefectului de Vrancea, in judet nu exista situatii deosebite. "Asteptam utilajele, mai avem cateva drumuri unde actionam", a declarat el.

Ministerul Educatiei: Scoli inchise in Bucuresti si 12 judete

12:40 - Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a precizat ca sunt "13 judete unde vom avea unitatile de invatamant inchise marti. La Braila maine se invata numai in oras, in rest in judet nu. Vom informa din timp parintii si directorii. La solicitarea primariei Bucuresti, pentru a degaja strazile, raman inchise scolile si marti".

12:35 - Prefectul de Buzau a raportat: "Facem eforturi sa deschidem circulatia pe E85. Lucram si pe drumurile judetene cu toate fortele".

Romania, sub zapada: Ponta da asigurari ca nu sunt oameni blocati in zapada

12:25 - Vicepremierul Liviu Dragnea a aratat ca nu e nevoie ca populatia sa se panicheze. "Sa nu intre lumea in panica, starea de alerta ne permite sa actionam unitar, nu este vorba despre evacuari".

12:17 - Premierul Victor Ponta: "Am aprobat solicitarea de a decreta stare de alerta in Buzau, Braila, Vrancea, e necesara legal pentru a avea o coordonare la nivel national pentru operatiunie de sprijinire a autoritatilor locale in primul rand pentru deblocarea cailor de acces. Azi incepand cu 12:00 semnez hotararea o publicam in Monitorul Oficial si suntem in stare de alerta pana la ridicarea ei".

Romania, sub zapada: Guvernul instituie stare de alerta

12:15 - Prim-ministrul Victor Ponta, la comandamentul de iarna: "Pana la sfarsitul saptamanii nu putem iesi din acest dispozitiv special in care trebuie sa functionam. Au fost evitate pierderile de vieti omenesti, nu avem oameni blocati in zapada, avem masini lasate pe drumuri. Daca miercuri se confirma revenirea intemperiilor vom lua iar masuri din timp de a inchide drumurile."

12:10 - Sase drumuri nationale sunt in continuare inchise luni in judetul Vrancea, printre acestea fiind si DN 2 - 85. Celelalte cinci drumuri nationale inchise sunt DN 2 N Bogza - Dumbraveni - Jitia, DN 23 B Ciorasti - Maicanesti, DN 23A-Focsani - Gologanu - Ciorasti, DN 23 - Focsani-limita judet Braila si DN 2R Jitia - Vintileasca.

De asemenea, se mentin inchise si 10 drumuri judetene: DJ 202 E Sihlea - limita judetul Buzau, DJ 202F Balesti-Mihalceni, DJ 204 B Maicanesti-Tataranu, DJ 204D Focsani-Suraia, DJ 204E Focsani - Petresti ; Haret-Panciu, DJ 205 C Golesti-intersectie DC 146, DJ 205 E Ciuslea-DN 2-Batinesti, DJ 119 C DN 2-Ruginesti, DJ 205 H Domnesti - Paunesti, DJ 205 R Cotesti - DN2-Jiliste.

11:55 - La ora 12:00, Guvernul se reuneste pentru comandamentul de iarna.

11:45 - 40 de tir-uri sunt stationate, luni, in Vama Albita, majoritatea de mai bine de 24 de ore, iar alte peste 20 se afla la control pe sensul de intrare in tara dinspre Republica Moldova. Soferii asteapta deblocarea traficului rutier in judetele din sudul Moldovei. Soferii sunt pregatiti cu provizii si Politia de Frontiera le asigura pe durata stationarii ceai cald.

Alte 40 de tir-uri sunt blocate la iesirea din municipiul Barlad spre Tecuci.

11:29 - Audierile programate saptamana aceasta in Comisia parlamentara de ancheta privind terenurile din Calarasi achizitionate de familia presedintelui Traian Basescu au fost suspendate, acestea urmand a fi reluate in perioada 3 februarie. Presedintele comisiei, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a anuntat, prin intermediul unui comunicat de presa, ca din cauza vremii nefavorabile care ingreuneaza deplasarea, audierile se vor reprograma.

Programul comisiei de ancheta cuprindea, pentru ziua de luni, studiul documentelor primite pana in prezent la comisie. Marti, la ora 10:00, era invitat la audieri consilierul prezidential Adrian Radulescu, iar la ora 11:00 - reprezentantii firmei SC Berfige SRL.

Miercuri, incepand cu ora 10:00, comisia stabilise audierea reprezentantilor SC Amigo SRL si ai SC Royal, cei mai mari arendasi ai terenurilor din comuna Nana, judetul Calarasi.

11:20 - Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Politiei Romane informeaza ca la ora 10:00 traficul rutier mai este intrerupt, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, pe tronsoanele a doua autostrazi si 22 drumuri nationale. In ceea ce priveste traficul feroviar, ca relatiile Ploiesti - Urziceni si Bucuresti Sud - Oltenita sunt inchise.

Porturile maritime raman in continuare inchise, atat pentru traficul maritim, cat si pentru cel fluvial.

11:16 - Politistii au amendat, in ultimele 24 de ore, un administrator de drum si aproximativ 400 de soferi. 28 dintre acestia circulau cu masini care nu aveau anvelope de iarna.

"In urma controalelor efectuate in intervalul 26.01.2014, ora 05:00 - 27.01.2014, ora 05:00, politistii au constatat cinci infractiuni la regimul circulatiei si au aplicat 400 de sanctiuni contraventionale, dintre care 28 pentru lipsa echiparii autovehiculelor cu anvelope de iarna, un administrator de drum si 371 pentru alte abateri", se arata intr-un comunicat de presa al Politiei Romane.

Pe drumurile nationale actioneaza peste 7.500 de politisti, cu 3.565 de mijloace auto, pentru fluidizarea traficului, evitarea evenimentelor rutiere cauzate de ninsori si viscol, precum si pentru acordarea sprijinului persoanelor aflate in dificultate.

11:05 - 456 de solicitari au fost inregistrate la Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov in intervalul duminica ora 20:00 - luni ora 8:00, a declarat managerul institutiei, Alis Grasu. Din cele 456 solicitari, 275 au fost urgente, dintre care 6 lipotimii in locuri publice, 5 persoane au cazut in strada, 5 persoane au prezentat traumatisme, 13 persoane suspiciuni de fracturi, luxatii, entorse.

10:55 - Un elicopter SMURD a fost trimis in localitatea Valcele, din judetul Buzau, pentru a prelua mai multi bolnavi si a-i transporta la Spitalul Judetean Buzau. Comuna este complet izolata din cauza ninsorii, caile de acces fiind acoperite cu zapada. De asemenea, zeci de batrani sunt blocati in locuinte.

Dumitru Vlacu, viceprimarul comunei, a declarat ca autoritatile locale intervin cu doua excavatoare, iar primarul a cerut ajutorul celorlalte localitati din judetul Buzau pentru remedierea situatiei.

10:42 - Un tren cu 80 de pasageri la bord este blocat in Dambovita, dupa ce plugul care mergea in fata locomotivei s-a defectat. Trenul s-a oprit aproape de localitatea Nucet. Oamenii au fost preluati de microbuze care ii transporta la Targoviste.

10:30 - Gigi Becali nu a putut fi adus de la Penitenciarul Poarta Alba la Judecatoria Sector 4, din cauza drumurilor impracticabile in judetul Constanta. Procesul a fost amanat, asa ca Becali va afla in 24 februarie daca ramane sau nu cu regim deschis, dupa ce ANP a facut plangere impotriva acestei decizii - B1TV

10:20 - Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Galati, au precizat, luni dimineata, ca in judetul Galati sunt blocate sase drumuri nationale: DN 24D, intre km. 84 - 911 si 38 - 700, aici avand acces doar autospecialele de interventie, DN 25A, intre localitatea Lungoci si limita cu judetul Vrancea, DN 25, pe sectorul Tecuci - Sendreni, DN 22B, inchis la limita judetului Galati cu judetul Braila, DN 2B, inchis la limita judetului Galati cu judetul Braila si DN 24, inchis la limita judetului Galati cu judetul Vrancea.

De asemenea, sunt blocate si 13 drumuri judetene si sunt izolate 30 de localitati.

10:15 - Premierul Victor Ponta ar fi de acord cu instituirea starii de urgenta in Buzau, Braila si Vrancea, spun surse citate de Realitatea Tv.

10:11 - Marius Sersea, prefectul judetului Prahova, a precizat ca armata a intervenit pentru deblocarea drumurilor. "Monitorizam persoanele dializate in judet. Au fost trimise 5 camioane cu apa si alimente, ajutoare pentru sinistrati", a mai spus acesta la B1Tv.

10:05 - Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Politiei Romane informeaza ca incepand cu ora 09:10 a fost redeschis circulatiei publice tronsonul D.N. 2B cuprins intre localitatile Braila - Sindreni - Galati. Pe acest drum se circula dificil, in conditii de iarna si traficul greu (autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone) ramane restrictionat.

10:00 - Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a solicitat luni sa fie deszapezite strazile laterale, precum si statiile de tramvai, troleibuz si autobuz.

"Am sa va rog sa va ocupati de capetele de linie, de statiile de tramvai, de cele de troleibuz, autobuz, in asa fel incat sa putem sa le curatam, pentru ca au mai ramas foarte multe care inca mai sunt acoperite de zapada", a declarat Oprescu la comandamentul de iarna convocat la Primaria Capitalei.

"Mai exista artere unde s-au format poduri de gheata ce au rezistat tratamentului cu material antiderapant si pe care incercam sa le eliminam luni. Autobuzele, troleibuzele, tramvaiele circula pe toate traseele dupa un program corespunzator unei zile de lucru", a mai spus edilul general.

09:50 - Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Politiei Romane informeaza ca incepand cu ora 09:00 a fost redeschis circulatiei publice tronsonul D.N. 22B cuprins intre localitatile Dig Braila si Galati.

09:42 - Un tramvai de pe linia 56 a deraiat pe macazul de la Diham, luni dimineata, la ora 07:15. Circulatia a fost adusa la normal in circa 15-20 de minute.

09:35 - Potrivit CFR Braila, toate trenurile ce trebuiau sa circule luni pe ruta Braila-Bucuresti au fost anulate.

09:31 - Premierul Victor Ponta va discuta la ora 10:00 instituirea starii de urgenta in judetele Braila, Buzau si Vrancea. La Guvern va avea loc la acea ora o intalnire de urgenta la care participa Victor Ponta, Liviu Dragnea si Gabriel Oprea, dar si alti responsabili.

09:26 - Aproape 230 de militari cu 33 de mijloace tehnice intervin pentru deblocarea drumurilor si pentru salvarea de persoane in localitatile Robeasca, Ramnicu Sarat si Valcele (judetul Buzau), Faurei, Jirlau si Galbenu (judetul Braila), Dumbraveni si Vulturu (judetul Vrancea), precum si pentru evacuarea turistilor dinspre Poienile Valsanului spre Curtea de Arges, informeaza Ministerul Apararii Nationale.

MAPN a suplimentat fortele din judetele Buzau, Vrancea, Galati si Braila cu 1107 militari si 160 mijloace tehnice, in sprijinul carora sunt pregatiti alti 360 militari si 62 mijloace tehnice din judetele Bacau, Prahova si din municipiul Bucuresti.

09:15 - O ambulanta si un autovehicul cu senile incercau sa ajunga, luni dimineata, in localitatea buzoiana Tintesti, izolata din cauza zapezii, pentru a prelua si transporta la spital o tanara de 20 de ani care trebuie sa nasca. Interventia a inceput in jurul orei 03:40, in urma unui apel la 112 prin care era solicitat sprijin medical de urgenta.

Romania, sub zapada: Codul portocaliu a fost prelungit (Video)

09:00 - ANM a extins codul portocaliu in sud-estul tarii. Se mentine codul portocaliu pana la ora 17:00 in estul Munteniei, Dobrogea si sudul Moldovei. In judetele Buzau, Braila, Ialomita, Calarasi, Vrancea, Galati, Constanta si Tulcea temporar viteza vantului la rafala va mai depasi 60-70 km/h, continuand sa troieneasca puternic zapada, iar vizibilitatea se va mentine redusa.

In intervalul 09:00 - 23:00, in estul Munteniei, in Dobrogea si in cea mai mare parte a Moldovei va continua sa ninga, iar vantul va avea intensificari cu viteze ce vor depasi la rafala 50 km/h, temporar viscolind sau spulberand zapada, informeaza ANM.

08:55 - Peste 90 de jandarmi bucuresteni au ajutat autoritatile bucurestene in noaptea de duminica spre luni la deszapezirea principalelor zone din Capitala. Jandarmii au muncit pentru deszapezirea principalelor artere din zona Romana, Unirii si Universitate.

08:40 - Sanatoriul Moroieni din judetul Dambovita a ramas fara curent electric, in noaptea de duminica spre luni, iar sapte pacienti dependenti de oxigen urmau sa fie transportati la Spitalul Judetean de Urgenta Targoviste, informeaza Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Dambovita.

08:31 - Echipele de interventie care au plecat spre localitatea buzoiana Robeasca pentru a prelua o gravida ce necesita operatie de cezariana si nu putea ajunge la spital din cauza drumurilor blocate de zapada au reusit sa ajunga la femeie, abia la ora 03:30. Gravida a fost dusa cu ambulanta la spitalul din Faurei si a nascut un baietel.

Primele echipe de interventie au plecat spre femeia insarcinata din localitatea Robeasca inca de duminica dimineata, insa au ramas inzapezite.

08:26 - Bucurestenii care au incercat luni dimineata sa-si foloseasca masina personala pentru a ajunge la locul de munca au avut dificultati in a-si scoate vehiculele din troienele aruncate pe marginea drumurilor de masinile de deszapezire. Autoritatile dau asigurari ca mijloacele de transport in comun circula fara restrictii.

08:15 - Locuitorii din judetul Buzau se confrunta cu una din cele mai dificile situatii. 37 de comune, cu 127 de sate apartinatoare, sunt izolate.

In judetul Buzau sunt cinci localitati partial fara curent electric: Canesti, orasul Nehoiu, comunele Rusetu, Braesti si Cozieni, in timp ce in alte cinci localitati nu este curent deloc - Amaru, Bozioru, Luciu, Largu si Odaile. Sunt afectati aproape 4.200 de consumatori.

Toate cele cinci drumuri nationale din Buzau raman inchise, in timp ce DN 10 Buzau - Brasov ramane deschis, dar au interdictie de tonaj masinile mai grele de 7,5 tone. Sunt inchise trei drumuri judetene, iar alte 18 sunt blocate de nameti. Cinci sosele comunale sunt impracticabile.

Un tren de persoane este blocat la Buzau, fiind afectate 130 de persoane, intrucat este blocata calea ferata pe relatia Buzau - Faurei.

08:05 - 13 turisti blocati la o cabana de pe Valea Valsanului, din nordul judetului Arges, au stat 15 ore blocati in pensiune, fara caldura si energie electrica. Militarii si pompierii au reusit sa ii salveze, duminica inainte de miezul noptii. Toti turistii au ajuns cu bine la poalele dealurilor si au plecat catre casele lor, anunta Digi24.

07:51 - Comerciantii asigura populatia ca hipermarketurile au suficiente provizii pentru inca 3-4 zile. Pentru ca aprovizionarile zilnice cu fructe si legume proaspete au fost insa intrerupte de vremea rea, in magazine puteti gasi deocamdata produsele de baza. Cele mai afectate sunt magazinele mici, care se aprovizioneaza zilnic.

07:40 - La aceasta ora raman sub atentionare cod portocaliu de ninsoare si viscol judetele Vrancea, Buzau si Braila, care au iesit duminica noaptea de sub codul rosu. Tot sub cod portocaliu s afla si Constanta, Tulcea, Ialomita, Calarasi si Galati, pana luni la ora 9.00. Capitala si judetele Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Arges, Dambovita, Prahova, Bacau, Vaslui si Iasi sunt sub cod galben de viscol.

07:27 - Porturile maritime raman in continuare inchise, atat pentru traficul maritim, cat si pentru cel fluvial.

07:22 - Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, anunta ca mijloacele de transport in comun circula fara restrictii.

07:12 - "La aceasta ora, circulatia feroviara se desfasoara in conditii dificile in sudul tarii. Nu avem trenuri blocate, dar s-a luat masura de a stationa trenurile in gari pana la interventia echipelor de eliberare a sinelor", a precizat purtatorul de cuvant al CFR Calatori.

07:10 - Traficul pe A1 a fost redeschis, anunta Realitatea Tv.

Codul rosu devine portocaliu, dar efectele raman - se cere starea de alerta - scoli si drumuri inchise

07:08 - 40 de sate din Vrancea sunt izolate, in continuare, luni dimineata, potrivit Digi 24.

07:00 - Scolile vor fi inchise luni in 27 de judete din tara, iar in Capitala cursurile sunt suspendate inclusiv marti, a anuntat duminica ministrul Educatiei, Remus Pricopie, dupa comandamentul de iarna de la Guvern.

06:55 - Viscolul a blocat si drumul vechi dintre Bucuresti spre Constanta. Masinile lasate sa plece spre mare au ramas inzapezite la Drajna si nu s-au mai putut intoarce din drum, transmite Digi 24.

06:40 - Vicepremierul Liviu Dragnea cerea declansarea starii de alerta, luni dimineata, pentru judetul Buzau, nordul judetului Braila si sudul judetului Vrancea.

05:30 - Traficul rutier este intrerupt, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, pe tronsoanele a trei autostrazi si a 24 drumuri nationale, astfel: A1 Bucuresti - Pitesti; A2 Bucuresti - Fetesti; A3 Bucuresti - Ploiesti; DN 1B Mizil (judetul Prahova) - Buzau; DN 1D Albesti (judetul Prahova) - Urziceni (judetul Ialomita) ; DN 2 Afumati (judetul Ilfov) - Focsani (judetul Vrancea) ; DN 21 tronsoanele Calarasi - Slobozia (Ialomita) si Braila - Baraganul; DN 21A Baraganu (judetul Constanta) - Tandarei (judetul Ialomita) ;

Nu se circula nici pe DN 22 tronsoanele Ramnicu Sarat (judetul Buzau) - Braila, Smardan - Garvan si Gaugagia (judetul Tulcea) - Ovidiu (judetul Constanta) ; DN 22A Harsova (judetul Constanta) - Ciucurova (judetul Tulcea) - Cataloi (judetul Tulcea) ; DN 22B Dig Braila - Galati; DN 22D Macin - Horia - Ciucurova (judetul Tulcea) ; DN 22E Garvan - I.C. Bratianu (judetul Tulcea) ; DN 22F Horia - Nalbant (judetul Tulcea) ; DN 23 Focsani - Maicanesti (judetul Vrancea) - Braila; DN 23A Focsani - Gologanu - Ciorasti (judetul Vrancea) ;DN 23B Dumbraveni - Bogza (judetul Vrancea) ; - DN 24D Varlezi - Tulucesti (judetul Galati) ; DN 2A Urziceni - Slobozia (judetul Ialomita) ; DN 2B Buzau - Braila - Galati; DN 2C Costesti (judetul Buzau) - Padina - Slobozia (judetul Ialomita) ; DN 2N Bogza - Dumbraveni - Jitia (judetul Vrancea) ; DN 2R Jitia - Vintileasca (judetul Vrancea) ; DN 3 Fundulea (judetul Calarasi) - Calarasi; DN 31 Manastirea (judetul Calarasi) - Calarasi; DN 3A Drajna (judetul Calarasi) - Fetesti (judetul Ialomita) ; DN 3B Fetesti - Chirana (judetul Ialomita).

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#stare alerta ninsori, #cod portocaliu ninsori, #drumuri blocate zapada, #scoli inchise zapada, #scoli inchise ninsori , #zapada