Romania, sub zapada: Scoli inchise si posibil nou cod rosu, miercuri

Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 23:59
22245 citiri
Romania, sub zapada: Scoli inchise si posibil nou cod rosu, miercuri

Zapada face in continuare probleme, marti. Vicepremierul Liviu Dragnea a anuntat ca este posibila instaurarea unui nou cod rosu, miercuri, iar scolile din Bucuresti si din judetele ce vor intra din nou sub avertizare cod portocaliu vor ramane inchise.

De miercuri, meteorologii anunta ca se intoarce vremea rea si vom avea din nou cod portocaliu de viscol, valabil pentru 14 judete, intre orele 06.00 si 23.00. Alte 12 judete se vor afla sub avertizare cod galben.

In plus, seful ANM, Ion Sandu, a anuntat ca dupa ce viscolul va trece in zonele care au fost afectate se vor inregistra in jur de -15 grade Celsius.

Descarca aplicatia Ziare.com si ai direct pe telefon informatii despre vreme si starea drumurilor, plus toate alertele meteo!

Ziare.com v-a prezentat situatia din tara in format LIVE TEXT

23:00 - Premierul Victor Ponta, prezent la centrul de comanda de la MApN, le-a multumit din nou angajatilor care si-au facut treaba si i-a amenintat pe cei care nu fac fata ca vor fi inlocuiti, primul pe lista fiind prefectul de Buzau.

22:40 - Ion Sandu, directorul ANM, a subliniat faptul ca pe cod portocaliu nu se pleaca la drum.

"Daca populatia nu ajunge sa inteleaga ca la cod portocaliu nu mergi cu masina pe un drum care stii ca se va inzapezi, nu vom ajunge nicaieri. In asemenea momente trebuie sa se inceapa cu aceasta intelegere a faptului ca fenomenele meteo extreme vor fi mai intense, mai frecvente si mai dure. Bineinteles ca exista cazuri de urgenta, insa nu trebuie sa asteptam ca autoritatile sa ne scoata de pe drumuri", a spus seful institutiei, la Realitatea Tv.

"Eu nu spun sa nu pleci cu masina in Bucuresti, insa in itmpul pranzului si pe seara va fi viscol puternic, asa ca trebuie sa ne luam masuri in acest sens. Viscolul care s-a incheiat a durat foarte mult, un viscol la noi de regula tine 24, 36, 48 de ore, de data asta a tinut 2 zile si 2 nopti, cantitatea de zapada nu a fost neobisnuita, insa viscolul a tinut foarte mult", a punctat Ion Sandu.

22:23 - Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat ca in Bucuresti principalele artere sunt "la negru", deszapezirea fiind completa, iar acum se incarca zapada pentru a fi dusa in afara orasului.

Romania, sub zapada Oprescu: Nu scot toata zapada din Bucuresti, ca n-am innebunit. Mesaj pentru soferii "nascuti jigniti"

Cat despre soferi, primarul le-a multumit celor care au lasat masinile acasa permitand deszapezirea, dar i-a si apostrofat pe cei "nesimtiti, nascuti jingniti", care lasa masinile parcate in mijlocul strazii.

22:00 - Viceprimarul Capitalei, Marcel Nicolaescu, a spus pentru Agerpres ca se va lucra din aceasta noapte la pluguire si ca are la dispozitie peste 375 de utilaje si stocuri de material antiderapant de peste 17.000 de tone.

"Lucram la strazile secundare si am inceput si cu degajarea zapezii, pe care o ducem la periferia Bucurestiului. Multumim Jandarmeriei si ISU, care cu efective foarte multe ne-au ajutat atat la degajarea zapezii din Piata Romana, Universitate, Unirii, cat si din Centrul istoric si, de asemenea, in noptile viitoare vor fi alaturi de noi", a adaugat Nicolaescu.

21:55 - Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a dispus masuri pentru pregatirea pentru interventie in zonele afectate de ninsori a 6.700 de militari si 1.000 de mijloace tehnice. In rezerva sunt pregatite, in zonele adiacente, 600 de militari si 100 de mijloace tehnice, se arata in comunicatul remis Ziare.com

21:29 - Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Politiei Romane informeaza, potrivit datelor primite de la structurile teritoriale de politie, ca la ora 19.45 traficul rutier este intrerupt, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, pe tronsonul Lehliu - Fetesti al Autostrazii Soarelui si pe 4 sectoare de drumuri nationale.

Lista completa a traseelor restrictionate poate fi consultata pe site-ul Politiei Romane.

21.00 - CFR anunta ca traficul este deschis la aceasta ora pe toate magistralele de cale ferata, circulatia trenurilor fiind adaptata conditiilor meteo nefavorabile.

Pentru asigurarea legaturii cu Galati si Braila, miercuri va circula suplimentar trenul InterRegio (IR 12793) cu destinatia Galati, cu plecare din Bucuresti Nord la ora 06.10. De asemenea, pe ruta Galati - Bucuresti Nord, va circula suplimentar trenul InterRegio (IR 12790), cu plecare din Galati la ora 04.50.

In ceea ce priveste capacitatea de transport pe ruta Constanta - Bucuresti, aceasta se mentine in continuare suplimentata si miercuri, 29 ianuarie.

Situatia detaliata a trenurilor poate fi consultata pe site-ul CFR Calatori.

20:16 - Premierul Victor Ponta va participa, luni, la sedinta M.A.I. de la ora 22.00, iar dupa o jumatate de ora va ajunge la centrul de comanda de la MApN.

20:15 - Fostul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban, a precizat la B1 Tv ca se impun demiteri in judetele in care prefectii nu si-au facut treaba.

20:11 - Dupa incheierea comandamentului de iarna, Liviu Dragnea a mai facut cateva precizari:

Despre demiteri: "Deocamdata nu, o sa verificam in noaptea asta si zilele urmatoare care e situatia. La Buzau au fost probleme, se spunea ca nu se poate ajunge la anumite localitati si s-a vazut ca s-a ajuns. Asa ceva nu poate fi acceptat. Degeaba rezolvi tot judetul daca raman 5 comunitati mai mici sau mai mari blocate. Toti cetatenii au dreptul la interventia autoritatilor".

Romania sub zapada Anuntul facut de Dragnea despre drumuri - in ce conditii se inchide circulatia

Despre tronsonul din A2 inchis - "Nu stiu de ce e inchis Lehliu-Fetesti, tocmai i-am chemat pe cei de la companie (CNADNR - n.red.) la mine la birou. Daca se va mai lua decizia inchiderii vreunui tronson de drum se va lua daca si numai daca acolo este cu adevarat nevoie".

19:48 - Vicepremierul Liviu Dragnea a tinut, totusi, sa precizeze ca nu va veni primavara, chiar daca nu va fi impus codul rosu. "Fac aceasta precizare ca sa nu inteleaga vreun coleg din judete ca putem sa actionam mai cu usurinta. Situatia este foarte grea, iar prognozele nu sunt incurajatoare", a punctat oficialul.

Mai mult, el a dat de inteles ca este nemultumit de modalitatea in care s-a actionat in judetul Buzau. "Nu e suficient sa actionati in situatie normala foarte bine, cel mai important este ca in situatii-limita sa faceti ce s-a stabilit si sa folositi toate oportunitatile si mijloacele care vi s-au spus la dispozitie, trebuie comunicare corecta si in timp util. Eu apreciez ce s-a facut la nivelul judetului, dar azi inca mai erau cinci comune blocate si nu se stia exact stuatia din fiecare comuna, iar acest lucru se putea afla foarte simplu, discutand cu primarii. Analiza si masurile care nu vor intarzia sa fie luate pentru Buzau, dupa ce incheiem operatiunile acestea", a spus Liviu Dragnea.

Legat de caile ferate, nu mai sunt linii blocate, mai exista unele trenuri suspendate, iar pe unele linii se circula cu restrictie de viteza.

"Miercuri nu veti lua nicio decizie de inchidere a vreunui drum fara acordul meu", a spus vicepremierul.

19:44 - Seful ANM, Ion Sandu, a explicat ca se va emite cod rosu, miercuri, doar daca vor fi indeplinite urmatoarele conditii: strat de zapada de peste 50 cm, intensitatea caderilor de zapada de peste 50 cm pe ora si vant de peste 80 km/h.

"Din informatiile pe care le avem, joi la pranz vor iesi toate aceste avertizari, si codul galben si cel portocaliu, vitezele vantului vor scadea destul de rapid, pana la 40 km/h, iar zapada inceteaza", a spus Ion Sandu, la comandamentul de iarna de la Guvern.

18:08 - Din cauza conditiilor meteo nefavorabile, proba practica pentru obtinerea permisului de conducere de miercuri a fost suspendata, candidatii anterior planificati la aceasta data fiind reprogramati din oficiu pentru 15 februarie, informeaza Mediafax, care citeaza un comunicat al Prefecturii Bucuresti.

18:00 - In ultimele zile au fost salvate peste 40 de persoane in stare critica, potrivit B1 Tv. Cel mai recent pacient este o batrana de peste 70 de ani din Galati, cu afectiuni cardiace, care a fost transportata cu un elicopter M.A.I. la un spital din Bucuresti.

Dumitru Eugen, pilotul aeronavei, a precizat ca zborul a fost dificil. "Am suficienta experienta cu elicopterele Smurd. Acolo nu se putea ajunge decat cu elicopterele, drumurile erau blocate, se incerca deblocarea lor, dar e munca de Sisif. In zona, zapada e destul de groasa si nu stii ce este cu exactitate sub ea", a spus acesta.

17:30 - Centrul INFOTRAFIC informeaza ca traficul rutier pe DN 22D Horia - Atmagea din judetul Tulcea a fost reluat, astfel ca circulatia a ramas inchisa pe cinci drumuri nationale: doua din judetul Vrancea si cate unul din judetele Braila, Buzau si Galati.

Iarna la romani: Haos in tara si se anunta mai rau. Bonus: Cum se deszapezeste in Japonia (Video)

17:10 - Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a cerut ca distribuitorii sa livreze medicamentele cu prioritate catre unitatile sanitare din localitatile care sunt afectate de viscol, transmite Mediafax.

17:00 - Reprezentantii Distrigaz Sud Retele au dat asigurari ca nu sunt probleme cu presiunea gazelor naturale in Bucuresti si in sudul tarii si ca sistemul de distributie a gazelor functioneaza la parametri normali.

16:45 - Prim-ministrul Victor Ponta a anuntat ca la ora 19.30 va fi organizat un nou comandament de iarna, precizand ca "va fi dificil" pana la sfarsitul saptamanii.

16:30 - Universitatea Bucuresti, SNSPA, Universitatea din Pitesti si unitatile de invatamant preuniversitar din Bucuresti si din 19 de judete vor fi inchise integral, miercuri, iar intr-un singur judet, partial, a anuntat Ministerul Educatiei, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Astfel, in judetele Arges, Bacau, Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Ilfov, Ialomita, Prahova, Olt, Tulcea, Teleorman, Vaslui, Valcea si Vrancea, scolile vor fi inchise, miercuri. In judetul Iasi, cursurile vor fi suspendate doar in mediul rural, iar in judetele Brasov, Covasna, Gorj si Mehedinti, unitatile de invatamant vor fi deschise pentru elevi si profesori, chiar daca acestea se afla sub cod galben, deoarece conditiile create permit acest lucru.

16:15 - Trei elicoptere ale MAI au transportat la spitale pacienti din judetele Braila, Buzau si Vrancea, informeaza Agerpres, citand un comunicat al ministerului.

16:05 - Centrul INFOTRAFIC informeaza ca, la ora 16.00, traficul rutier este intrerupt, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, pe tronsonul Lehliu - Fetesti al Autostrazii Soarelui si pe sase drumuri nationale: DN 22 Ramnicu Sarat (Buzau) - Braila; DN 22D Horia - Atmagea (Tulcea) ; DN 23 Olaneasca (Braila) - Braila; DN 23B Maicanesti - Ciorasti (Vrancea) ; DN 24D Balabanesti- Tulucesti (Galati) ; DN 2N Bogza - Dumbraveni (Vrancea).

15:40 - Centrul INFOTRAFIC informeaza ca pentru a se permite ridicarea unui autotren rasturnat marti dimineata pe o trecere la nivel cu calea ferata (in zona Pausa), circulatia auto pe centura orasului Calimanesti este oprita pe ambele sensuri. Traficul este deviat, provizoriu, prin oras.

15:30 - MApN anunta ca aproximativ 450 de militari, cu 37 de mijloace tehnice, actioneaza pentru ajutorarea populatiei si inlaturarea efectelor caderilor masive de zapada, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

15:15 - Aprovizionarea hipermarketurilor din judetele aflate sub cod portocaliu sau galben de viscol este ingreunta de vremea rea, cea mai mare problema reprezentand-o aprovizionarea cu produse proaspete, potrivit retailerilor. Cu toate acestea, magazinele au stocuri suplimentare pentru 2-3 zile, informeaza Mediafax.

15:10 - Prefectul judetului Braila a declarat ca nu exista localitati in care sa nu fie paine, in timp ce prefectul judetului Vrancea a spus ca nu sunt probleme de aprovizionare cu apa si paine.

15:05 - Primarul din comuna buzoiana Bradeanu, Nistor Stefan, a spus ca reprezentantii firmei care face deszapezirea nu raspund la telefon si isi bat joc de autoritatile din comuna: "Cei de la firmele de deszapezire nu mi-au raspuns niciodata, de doua-trei zile ii sun".

"Suntem blocati de sambata, toti ma intreaba cand ne despapezesc. Sunt zone cu zapada de doi, trei, chiar patru metri. Am avut case complet acoperite cu zapada. Cei care vin dinspre Scutelnici nu mai au combustibil. Isi bat joc de noi cei care fac deszapezirea, nu raspund la telefon", a afirmat primarul, citat de Mediafax.

14:55 - "Nu este in responsabilitatea prefectului ce se intampla in interiorul unei comune si nici in responsabilitatea Guvernului, dar trimiteti la Naeni un buldo-excavator", a cerut ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Liviu Dragnea.

14:50 - Vicepremierul Liviu Dragnea sustine o conferinta de presa, marti dupa-amiaza, la Prefectura Buzau, impreuna cu ministrul Apararii, Mircea Dusa, si cu prefectul Gabriel Balta.

"Cea mai mare problema o reprezinta painea si alimentele. Este principala problema. Sunt cateva localitati care au probleme cu energia electrica. La Valcelele sunt 40 si ceva de familii aproape izolate, unde actioneaza militarii si unde au intervenit fortele MApN.

Va cer sa nu mai fiti asa de emotivi, fiti mai aplicati, pentru ca nu e in regula. Pentru ca va spun cu toata sinceritatea: maine vine viscolul si nu e bine. Daca veti actiona la fel, vom lua masuri serioase", a spus Liviu Dragnea.

14:45 - Si in judetul Ialomita sunt sate izolate, informeaza Realitatea Tv.

14:40 - Actiunile de deszapezire a strazilor secundare si a aleilor dintre blocurile din sectorul 4 continua si marti, 22 de utilaje si 150 de lucratori participand concomitent la actiuni, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

14:20 - Un elicopter a fost trimis in judetul Braila, pentru a recupera o gravida. 20 de localitati sunt inca izolate in acest judet.

14:00 - CNADNR anunta ca s-a deschis circulatia pe DN 2B intre localitatile Buzau - Vizireni, si pe DN 22E Garvan - I.C.Bratianu, pentru toate categoriile de vehicule.

13:45 - CNADNR anunta ca s-a deschis circulatia pe DN 22 Baia - Ovidiu, km 226+625 - km km 287+456, pentru vehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mica sau egala cu 3,5 tone.

13:30 - Scolile din Bucuresti si din toate judetele aflate sub cod portocaliu de viscol vor fi inchise, si miercuri. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, Matei Banu, a confirmat, la Realitatea Tv, ca scolile din Capitala vor fi inchise.

13:10 - Centrul INFOTRAFIC din IGPR informeaza ca, la ora 12.45, traficul rutier este intrerupt, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, pe tronsonul Lehliu - Fetesti al Autostrazii Soarelui si pe opt drumuri nationale: DN 22 Mihai Viteazu - Ovidiu (Constanta) ; DN 22 Ramnicu Sarat - Smardan (Buzau) ; DN 22D Horia - Atmagea (Tulcea) ; DN 22E Garvan - I.C. Bratianu (Tulcea) ; DN 23 Olaneasca (Braila) - Braila; DN 23B Maicanesti - Ciorasti (Vrancea) ; DN 24D Balabanesti- Tulucesti (Galati) ; DN 2N Bogza - Dumbraveni (Vrancea).

13:05 - Vicepremierul Liviu Dragnea s-a deplasat in curtea unui localnic dintr-o comuna buzoiana grav afectata de caderile de zapada: "Ce ma intereseaza foarte mult este sa actionam sa scoatem zapada din curti si sa ajutam oamenii. Cert este ca zapada este foarte mare, n-avea capacitatea primaria sa faca lucrurile astea aici, de aia a venit ministrul Apararii aici, de aia sunt utilajele de la compania de drumuri. Sunt oameni care sunt bolnavi si sunt probleme".

12:50 - Conducerea PSD a decis anularea sedintei Comitetului Executiv National, care ar fi urmat sa aiba loc vineri, la Palatul Parlamentului. Liderii organizatiilor din teritoriu au fost informati ca decizia a fost luata din cauza conditiilor meteo, informeaza Mediafax.

12:30 - Conducerea Universitatii din Bucuresti a hotarat suspendarea activitatii didactice (cursuri, examene) in zilele de miercuri si joi, ca urmare a conditiilor meteo nevaforabile prognozate pentru urmatoarele zile si avand in vedere traficul ingreunat ce ar putea impiedica studentii din provincie sa ajunga in Capitala, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

12:22 - Purtatorul de cuvant al ISU Braila, colonelul Stefan Stoian, a declarat ca sunt in continuare izolate 20 de sate din judet, in care sunt aproximativ 4.000 de gospodarii, iar 13 drumuri judetene, ca si DN 22 Braila-Ramnicu Sarat sunt blocate.

12:16 - Politistii au aplicat, in ultimele doua zile, peste 1.800 de amenzi soferilor care nu au respectat regulile de circulatie, 88 dintre acestia fiind sanctionati pentru ca circulau fara a avea masinile echipate cu cauciucuri de iarna, informeaza Politia Romana. Au fost amendate si noua societati responsabile cu activitatea de deszapezire.

11:54 - Circulatia este in continuare inchisa, marti, pe tronsonul Lehliu - Fetesti al autostrazii A2 si pe noua drumuri nationale din judetele Braila, Constanta, Ialomita, Tulcea, Buzau, Vrancea si Galati, potrivit Centrului Infotrafic.

11:50 - Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a anuntat, marti, la Buzau, ca va trimite elicoptere militare cu medici care sa ramana, pana la imbunatatirea conditiilor meteorologice, in localitatile buzoiene Bradeanu si Valcelele, grav afectate de ninsori si viscol.

11:40 - La ordinul viceprim-ministrului si ministru interimar al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, un elicopter greu de tip MI-17, apartinand Inspectoratului General de Aviatie al Ministerului Afacerilor Interne va fi pus, incepand de marti, la dispozitia fortelor Ministerului Apararii Nationale. Elicopterul va opera in sprijinul militarilor MApN din judetul Buzau.

11:33 - Vicepremierul Liviu Dragnea, aflat in vizita la Vadu Pasii, in judetul Buzau, s-a decarat multumit de deszapezirea ulitelor. Acesta a aratat ca se incearca deblocarea cailor de acces catre Braila. In cursul zilelor urmatoare ar fi posibila din nou crearea de conditii pentru instaurarea codului rosu in judetele afectate de viscol, timp de sase ore.

Dragnea avertizeaza: Miercuri vom fi foarte aproape de un nou cod rosu de viscol

La randul sau, prefectul judetului Buzau, Gabriel Balta, a afirmat ca sunt cinci localitati izolate in judet, insa nu a stiut sa le numeasca pe toate, indicand doar Valcele si Bradeanu, prima fiind si cea mai izolata dintre toate localitatile.

11:27 - CNADNR anunta ca s-a deschis circulatia pe DN 2C Costesti-Slobozia, km 0+000 - km 79+000 pentru vehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mica sau egala cu 3,5 tone. De asemenea, a fost ridicata restrictia de tonaj instituita pe DN 21 Baraganu - Drajna, km 50+000 - km 96+800.

11:25 - Inspectoratul Scolar Judetean Constanta a hotarat suspendarea cursurilor in toate unitatile de invatamant din judetul Constanta, miercuri. Exceptie fac gradinitele cu program prelungit din municipiul si judetul Constanta care raman deschise pentru a ajuta parintii.

11:20 - CFR Calatori anunta ca pe relatia Galati-Bucuresti circula o garnitura ce face legatura intre Capitala si sudul tarii. Potrivit unui comunicat remis Ziare.com, circula suplimentar un tren InterRegio cu destinatia Galati, cu plecare din Bucuresti Nord la ora 13:40. Trenul va avea opriri pentru preluarea pasagerilor in statiile: Ploiesti Sud, Mizil, Buzau, Faurei, Ianca, Braila si Barbosi.

De asemenea, pe ruta Galati - Bucuresti Nord, se va repune in circulatie trenul InterRegio 1572, cu plecare din Galati la ora 13.40 si opriri in statiile: Barbosi, Braila, Ianca, Faurei, Buzau, Mizil si Ploiesti Sud.

11:16 - Vicepremierul Liviu Dragnea, aflat la Buzau, unde a ajuns cu intarziere, a declarat ca "e nevoie de starea de alerta pentru asigurarea cadrului legal. Perdelele de protectie le vom incepe din primavara. Nu putem planta perdele de protectie intr-o zi. Se vor monta parazapezi pe toate drumurile nationale de care stim ca sunt afectate".

10:57 - In cursul noptii de luni companiile de deszapezire au strans 756 de basculante de zapada de pe strazile din Capitala. S-a actionat cu 327 utilaje si 526 de operatori pentru a evacua zapada de pe arterele orasului dar si curatarea statiilor RATB, zona trecerilor de pietoni si a trotuarelor.

10:43 - 1.286 de solicitari la Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov au fost inregistrate de luni dimineata de la ora 08:00 pana marti la 08:00.

728 de solicitari au reprezentat urgente, 25 cazuri de lipotimii, 33 suspiciuni de fracturi-luxatii, entorse, au fost inregistrate patru accidente rutiere, opt persoane cazute in strada. 30 de persoane fara adapost au fost duse in adaposturile primariei.

10:17 - La ora 12:00 are loc un nou comandament de iarna la Guvern.

10:15 - Administratia Nationala de Meteorologie a emis o avertizare cod portocaliu si cod galben de ninsori si viscol valabila de miercuri de la ora 06:00 pana joi la ora 10:00 in mai multe judete din tara.

Romania, sub zapada: Cod portocaliu de viscol in Bucuresti si 14 judete

De miercuri, ora 06:00, pana la 23:00, in Oltenia, nord-vestul Munteniei, sud-estul Transilvaniei si centrul Moldovei va ninge si se va depune strat nou de zapada. Vantul va avea intensificari, cu viteze ce vor depasi la rafala 50-55 km/h.

Viscolul va fi puternic in cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei si in Dobrogea, unde ninsorile vor fi abundente si viteza vantului la rafala va depasi temporar 60-70 km/h, iar in judetele Buzau, Braila, Ialomita, Calarasi, Vrancea, Galati, Constanta si Tulcea vor fi rafale de peste 70-80 km/h. Vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri.

De miercuri de la ora 23:00 pana joi la ora 10:00, local in jumatatea vestica a Munteniei si in sud-estul Transilvaniei, precum si in centrul Moldovei, va continua sa ninga, iar vantul va avea intensificari.

Viscolul puternic va continua in estul Munteniei, sudul Moldovei si in Dobrogea, unde viteza vantului la rafala va depasi temporar 60-70km/h.

Joi si vineri, vremea va deveni geroasa pe arii extinse in regiunile estice, sudice si centrale, cu precadere dimineata si noaptea.

10:10 - Patriarhia Romana a facut un apel pentru sprijinirea familiilor afectate de conditiile meteo din ultimele zile.

"In aceste zile in care din cauza viscolului si a caderilor masive de zapada multe comunitati rurale au ramas izolate mai ales in sudul-estul tarii, Patriarhia Romana face un apel catre Centrele eparhiale, clerul si credinciosii de la parohiile din zonele afectate sa ofere sprijin familiilor si persoanelor singure care au nevoie urgenta de ajutor la deszapezirea gospodariilor", se precizeaza intr-un comunicat al Biroului de presa al Patriarhiei Romane, transmis, marti, Ziare.com.

09:55 - 300 de militari, jandarmi si lucratori ISU actioneaza in peste 20 de localitati ale judetului Buzau la deblocarea cailor de acces si degajarea zapezii din curtile persoanelor bolnave si a batranilor. Trei localitati cu aproape 300 de locuinte sunt, in continuare, fara curent electric, din cauza ruperii unor stalpi de medie tensiune.

09:40 - Autoritatile avertizeaza ca exista risc de avalansa pe Transfagarasan.

09:35 - Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania anunta utilizatorii retelei de drumuri nationale ca s-a deschis circulatia pe sectorul de drum national DN 2 intre Bucuresti si Urziceni, km 18+000 - km 68+000 pentru toate categoriile de vehicule.

09:20 - MAI anunta ca, marti dimineata, mai sunt doar 59 de localitati izolate in judetele afectate de caderile puternice de zapada.

09:17 - Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA anunta utilizatorii retelei de drumuri nationale ca incepand cu ora 09:00 se deschide circulatia pe Autostrada A3 intre Centura Bucuresti si Ploiesti, km 13+000 - km 68+793 pentru toate categoriile de vehicule.

08:59 - Traficul feroviar este deschis, marti, pe toate magistralele, dar pe zece linii sunt restrictii de circulatie, iar 105 trenuri sunt anulate, potrivit companiei CFR.

Potrivit situatiei centralizate pana la ora 06:20, circulatia este restrictionata, din cauza sulurilor de zapada, pe zece linii, respectiv Braila - Faurei-Buzau, Bucuresti Nord - Urziceni, Golesti - Chitila, Iasi - Buhaiesti, Marasesti - Tecuci-Barbosi, Ploiesti - Ramnicu Sarat-Adjud, Ploiesti Sud-Armasesti, Urziceni - Faurei, Urziceni - Slobozia si Veresti - Leorda. Pe aceste linii este interzisa circulatia trenurilor formate din automotoare, echipele de interventie actionand cu utilaje.

08:30 - CNADNR anunta ca incepand cu ora 08:30 se deschide circulatia pe Autostrada A2 Bucuresti - Lehliu pentru toate categoriile de vehicule.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale recomanda participantilor la trafic sa adapteze viteza la conditiile de drum si sa aiba autovehiculele echipate corespunzator pentru conditiile de iarna (anvelope de iarna, lanturi antiderapante, combustibil, paturi, saculet cu material antiderapant, alimente, apa, etc.).

08:19 - Peste 100 de trenuri au fost anulate pentru a permite CFR sa deszapezeasca calea ferata. Si timpii de intarziere s-au mai redus, in conditiile in care cea mai mare intarziere inregistrata marti a fost, pana la aceasta ora, de 70 de minute.

08:15 - Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania anunta utilizatorii retelei de drumuri nationale ca a fost deschisa circulatia rutiera pe drumul national DN 2C, km 0+000 - km 48+000, pentru categoriile de vehicule cu masa totala maxima autorizata mai mica de 7,5 tone.

08:05 - In cele trei judete care se afla in stare de alerta si au fost sub cod rosu, exista inca localitati unde nu se poate ajunge. In judetul Buzau mai sunt 58 de localitati izolate, iar trei au ramas fara curent. Intr-o situatie similara se afla 20 de localitati din Braila si sase sate din Vrancea.

08:00 - Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA informeaza ca traficul feroviar este deschis, marti dimineata, pe toate magistralele de cale ferata, circulatia trenurilor fiind insa adaptata la conditii meteo nefavorabile.

Echipele de interventie patruleaza atat pe timp de zi, cat si in cursul noptii cu utilaje pentru deszapezire pe toate sectiile de cale ferata de pe raza judetelor afectate de viscol, astfel incat toate trenurile aflate in circulatie sa ajunga in siguranta la destinatie. Aceeasi operatiune de curatare a liniilor si a macazurilor este asigurata permanent de angajatii feroviari in gari si la intrarea in statii, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

07:48 - Era de asteptat ca Administratia Nationala de Meteorologie sa emita, marti, o noua avertizare meteorologica, valabila de miercuri dimineata pana joi la pranz, care vizeaza Cod galben de ninsori si viscol in Oltenia si Cod portocaliu de ninsori si viscol in mai multe judete din sud-est.

07:39 - Centrul INFOTRAFIC anunta restictii privind masa totala maxima autorizata a vehiculelor rutiere pe mai multe drumuri nationale: DN 1 Brasov - Ploiesti, peste 7,5 tone; DN 1B Ploiesti - Mizil, peste 7,5 tone; DN21 Baraganu- Drajna peste 7,5 tone; DN 10 Buzau - Siriu (Buzau), peste 7,5 tone; DN 22 Mihai Viteazul - Ovidiu (Constanta), peste 7,5 tone; DN 31 Oltenita -Calarasi, peste 7,5 tone; DN2B Buzau- Vizireni, peste 7,5 tone; DN2A Urziceni- Slobozia, peste 7,5 tone; DN3 Fundulea - Lehliu, peste 7,5 tone; DN3 Lehliu- Calarasi, peste 7,5 tone; DN3A Lehliu Gara - Fetesti, peste 7,5 tone; DN 4 Orasti - Curcani (Calarasi), peste 7,5 tone; DN 41 Oltenita (Calarasi) - Daia (Giurgiu), peste 7,5 tone; DN 71 tronsonul Baldana - Fieni, peste 7,5 tone si tronsonul Fieni - Moroieni - limita cu judetul Prahova, peste 3,5 tone; DN7 Bucuresti -Pitesti, peste 7,5 tone; DN Centura Bucuresti Bragadiru - Jilava (Ilfov), peste 7,5 tone.

07:04 - Este deschis traficul maritim si cel fluvial in porturile Constanta Sud, Constanta Nord, Midia si Mangalia (judetul Constanta).

07:00 - A2 Bucuresti - Fetesti si A3 Centura Bucuresti - Ploiesti sunt inchise.

06:44 - Traficul rutier este intrerupt, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, pe urmatoarele drumuri nationale: DN 21A Baraganu (judetul Braila) - Tandarei (judetul Ialomita) ; DN 22 Baia- Tulcea - Ovidiu - Constanta; DN 22 Ramnicu Sarat- Buzau- Smardan- Tulcea; DN22A Cataloi- Tulcea- Harsova- Constanta; DN 22D Macin - Atmagia (judetul Tulcea) ; DN 22E Garvan - I.C. Bratianu (judetul Tulcea) ; DN 22F Horia - Nalbant (judetul Tulcea) ; DN 23 Focsani - Maicanesti (judetul Vrancea) - Braila; DN 23B Maicanesti - Ciorasti (judetul Vrancea) ; DN 24D Balabanesti- Tulucesti (judetul Galati) ; DN 2C Costesti (judetul Buzau) - Padina - Slobozia (judetul Ialomita) ; DN 2N Bogza - Dumbraveni (judetul Vrancea) ; DN 3B Fetesti - Chirana (judetul Ialomita).

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#drumuri blocate zapada, #scoli inchise zapada, #cod rosu viscol, #stare alerta viscol , #zapada
Comentarii
P
Ponta Mahmoud Ahmadinejad
rank 1
Bună vreme de furat bani fără risc și de propagandă deșănțată!
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1