Romania si SUA mai negociaza scutul antiracheta, la toamna

Marti, 27 Iulie 2010, ora 16:38
958 citiri
Romania si SUA mai negociaza scutul antiracheta, la toamna

A doua runda de negocieri pe tema participarii Romaniei la sistemul de aparare antiracheta a avut loc la Bucuresti, in perioada 26-27 iulie 2010.

Delegatia romana a fost condusa de Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice in MAE, iar cea a SUA de Frank Rose, adjunctul asistentului Secretarului de stat pentru controlul armamentelor, se arata intr-un comunicat remis de Ministerul de Externe Ziare.com.

Participantii la negocieri au dezbatut cadrul juridic care va reglementa amplasarea pe teritoriul Romaniei a unor componente ale sistemului american de aparare antiracheta in Europa. Conform comunicatului MAE, "au fost inregistrate progrese semnificative".

Programul negocierilor a inclus si discutarea relatiilor bilaterale, a aspectelor de securitate de interes reciproc, precum si a evolutiilor specifice pe plan international si in cadrul NATO.

Urmatoarea runda de negocieri este programata pentru toamna lui 2010.

La 4 februarie 2010, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat acceptarea invitatiei SUA, transmisa de presedintele Barack Obama, privind participarea Romaniei la dezvoltarea sistemului de aparare antiracheta din Europa.

Noua abordare garanteaza acoperirea integrala a teritoriului Romaniei impotriva posibilelor amenintari reprezentate de rachetele cu raza scurta sau medie de actiune.

Procesul de negociere a fost precedat de doua runde de consultari, la 4 februarie si 11 mai 2010, si a fost declansat oficial la 17 iunie 2010, odata cu vizita la Bucuresti a unei delegatii conduse de Ellen Tauscher, subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor si securitate internationala.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#scut antiracheta Romania, #negocieri Romania SUA scut, #scut american antiracheta , #antiracheta