Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

România, principalul exportator de COVID-19 în Spania. Ibericii au renunțat la toate restricțiile după ce au atins o rată a imunizării de aproape 80%

Miercuri, 20 Octombrie 2021, ora 22:30
4937 citiri
România, principalul exportator de COVID-19 în Spania. Ibericii au renunțat la toate restricțiile după ce au atins o rată a imunizării de aproape 80%
Pacienți internați pe scaune la Marius Nasta FOTO: Facebook/ Institutul Marius Nasta

Presa iberică scrie că Spania, țară în care nu mai există oficial restricții și în care mai mult de 70% din populație este vaccinată, nu mai are motive să se teamă de pandemie. În schimb, Spania importă în continuare cazuri, iar cele mai multe sunt aduse de românii.

Spania are de curând un nou „călcâi al lui Ahile” în lupta împotriva pandemiei: cazurile importate din țări ca România, unde valul 4 face ravagii. Presa iberică scrie că Spania reușise cu greu să reducă numărul cazurilor pozitive care sosesc din țări terțe în care exista deja un val 5 la sfârșitul lunii iulie. De altfel, Spania a ajuns în ultimele două luni, la cele mai scăzute rate de infecție de pe planetă, scrie La Vox de Galicia.

Cele mai recente statistici ale Ministerului Sănătății de la Madrid au aprins lumina roșie printre experții Centrului pentru Coordonarea Alertelor și Urgențelor Sanitare (CCAES). Datele arată că săptămâna trecută, Spania a notificat 229 de cazuri noi importate diagnosticate în ultimele șapte zile, doar cu 20% mai puțin pozitive decât miercuri, 27 iulie, când Spania a numărat 286 de pozitive.

Cei mai mulți străini infectați cu coronavirus vin din România

Numărul infecțiilor venite din exterior abia a fost redus, în ciuda faptului că pe 27 iulie al cincilea val a atins plafonul cu 701 cazuri la 100.000 de locuitori la fiecare 14 zile, o incidență cumulată de 17 ori mai mare decât cea actuală, care este în jur de 40 cazuri, notează sursa citată.

În cele 80 de zile care s-au scurs de la vârful celui de-al cincilea val până în prezent, în Spania au fost detectate 5.668 de cazuri de COVID-19 importate. Adică, o medie de 71 de cazuri zilnice, comparativ cu cele 32 de infecții importate, în medie zilnică, care au fost înregistrate începând cu 11 mai 2020 (data la care Sănătatea și-a restabilit sistemele de numărare) până astăzi.

E vorba de o dublă problemă, trag semnalul de alarmă experții din CCAES. Asta pentru că infecțiile provin tocmai din țările cu un nivel foarte ridicat de incidență cu care Spania nu numai că are legături foarte puternice, dar găzduiește și comunități uriașe de rezidenți, amenința unor fluxuri importante. de turiști.

Iar cifrele arată că cele mai multe noi cazuri de import provin din România. Datele oficiale arată că 196 de cetățeni români din Spania au fost detectați ca fiind pozitivi. În Spania, românii alcătuiesc în prezent cea mai mare comunitate de străini rezidenți. Oficial, 1.079.726 de români s-au stabilit în Spania, însă neoficial cifrele sunt mult mai mari. Problema este, spun jurnaliștii iberici, că România, cu peste 16.000 de cazuri zilnice, „este țara din UE și din întregul Occident cu cea mai mare incidență cumulată, cu aproximativ 850 de cazuri la 100.000 de locuitori, de peste 20 de ori mai mult decât Spania.”

Britanicii și marocanii ne secondează

Pe locul doi sunt cetățenii din Marea Britanie care au adus virusul în Spania. Este vorba de 163 de cazuri pozitive în ultima lună, care provin din Insulă. Marea Britanie, o țară cu 381.448 de rezidenți în Spania și cu câteva zeci de mii de turiști în fiecare lună, a raportat zilele acestea un procent de infectare comparabil cu cel din România și de 18 ori mai mare decât în Spania.

Marocul este în prezent al treilea exportator de infecții, deși marocanii nu vin ca turiști în Spania și nici ibericii nu obișnuiesc să se deplaseze acolo. În plus, granițele terestre Ceuta și Melilla rămân închise din cauza crizei diplomatice, însă chiar și așa, în ultimele patru săptămâni au fost depistate 104 cazuri din această țară.

Însă toate cele trei țări împreună abia depășesc cu puțin numărul de cazuri exportate în Spania de Portugalia, la finele lunii iulie, când 450 de portughezi infectați cu SARS-CoV-2 erau descoperiți în Spania. Concluzia spaniolilor este că numărul mare de cazuri importate din România, Regatul Unit și Maroc, unde Delta este deja predominantă, nu are efecte grave fiind compensat de rata ridicată de imunizare, explică cei din Comisia de Sănătate Publică.

Totuși, vârstnicii și cei cu comorbidități ar trebui să fie în continuare prudenți, chiar dacă în Spania nu mai există oficial nicio restricție, iar spaniolii trăiesc de câteva săptămâni la fel cum o făceau înainte de 2020.

Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#covid, #Romania, #Spania, #Marea Britanie, #infectii , #eveniment