Romania, premiata pentru Legea antifumat

Marti, 31 Mai 2016, ora 09:09
3340 citiri
Romania, premiata pentru Legea antifumat
Foto: Pixabay

Coalitia Romania Respira, care a militat pentru adoptarea Legii antifumat, si deputatul Aurelia Cristea, initiatorul proiectului, au fost premiati de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Premierea a avut loc luni, in ajunul Zilei Mondiale fara Tutun, la Ministerul Sanatatii, in prezenta noului ministru Vlad Voiculescu, relateaza Adevarul.

Premiul de la OMS l-a primit, in numele celor peste 250 organizatii membre ale coalitiei, medicul Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie. Distinctia a revenit si deputatului Aurelia Cristea.

Acordarea distinctiei are loc in contextul in care in Senat este dezbatuta o alta propunere legislativa, de modificare a Legii antifumat, care ar readuce fumatul in locuri publice, dar in spatii special amenajate. Proiectul a fost inregistrat la Senat in 16 martie, cu o zi inainte sa fie pusa in aplicare Legea antifumat, de mai multi parlamentari printre care senatorul Cristiana Anghel si deputatul Daniel Fenechiu.

Prezenta luni la ceremonia de premiere, Ramona Bran, unul dintre militantii ferventi ai Coalitiei Romania Respira, spune ca nu va lasa ca amendamentele sa treaca de Parlament fara o opozitie ferma si cu argumente justificate pentru pastrarea Legii 15/2016 asa cum a fost votata si cum este aplicata din 17 martie.

Ea arata ca oamenii s-au conformat si ca in industria hoteliera si a restaurantelor nu s-a schimbat mai nimic in privinta clientelei, potrivit unei statistici a Asociatiei HORA. "Este o scadere de 10-15% doar la cafenelele din mall-uri, dar la hoteluri si restaurante - nicio diferenta", spune Bran.

La randul sau, ministrul Vlad Voiculescu si-a exprimat sustinerea pentru Legea antifumat in forma actuala.

"Am incredere ca Parlamentul Romaniei va lua decizia corecta si va face tot ce ii sta in putere pentru a sustine rolul preventiei pentru sanatatea tuturor", a declarat tanarul ministru al Sanatatii.

El a amintit ca fumatul pasiv ucide de trei ori mai multi oameni decat toate accidentele de circulatie si 40% dintre cei afectati de fumatul pasiv sunt tineri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Legea antifumat premiu OMS , #Legea antifumat