Romania pierde inca un proces la CEDO: Cat trebuie sa platim unor revolutionari

Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 07:37
3207 citiri
Romania pierde inca un proces la CEDO: Cat trebuie sa platim unor revolutionari
Foto: Encyclopaedia Britannica

Romania trebuie sa plateasca 45.900 de euro unui numar de 34 de revolutionari, conform unei decizii de marti a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), pentru nerespectarea dreptului la un proces echitabil.

Petentii au intre 40 si 90 de ani si sunt din Bucuresti, majoritatea, precum si Pitesti si Domnesti (Arges) si Prunaru (Teleorman).

Ei au participat la manifestarile impotriva regimului comunist care au avut loc intre 21 si 23 decembrie 1989, la Bucuresti si in alte orase din tara.

In 1990, Parchetul militar a deschis o ancheta privind reprimarea armata a manifestatiilor de la Bucuresti, Timisoara, Oradea, Constanta, Craiova, Bacau, Targu-Mures si Cluj. Potrivit documentelor din dosar, toti petentii au fost audiati ca martori. In continuare, ei au depus plangeri penale, constituindu-se parte civila, plangandu-se de cele suferite in timpul reprimarii manifestatiilor.

In ceea ce priveste reprimarea armata de la Timisoara, ancheta s-a incheiat cu o trimitere in judecata si condamnarea mai multor inalti reprezentanti ai autoritatilor comuniste, insa in ceea ce priveste evenimentele din celelalte orase, ancheta este inca in curs, noteaza CEDO.

Curtea a constatat in acest caz incalcarea articolului 6 - dreptul la un proces echitabil - din Conventia europeana a drepturilor omului si a hotarat ca statul roman sa plateasca fiecarui petent suma de 1.350 de euro (in total 45.900 de euro), cu titlul de prejudiciu moral.

Romania pierde proces dupa proces la CEDO

Decizia de marti a Curtii urmeaza altora prin care revolutionari au fost despagubiti, pentru modul de desfasurare a anchetei in "Dosarul Revolutiei".

CEDO: Romania trebuie sa dea revolutionarilor despagubiri de 350.000 de euro

In martie 2013, CEDO a decis ca Guvernul roman sa acorde despagubiri de aproximativ 350.000 de euro unui numar de 72 de victime ale Revolutiei din decembrie '89 de la Timisoara.

In mai 2011, CEDO a decis, in procesul intentat de Asociatia "21 Decembrie" si alte persoane pentru incalcarea dreptului la viata si la respectarea vietii private, legat de ancheta in "Dosarul Revolutiei", ca statul roman sa acorde despagubiri de 15.000 de euro catre Nicolae si Elena Vlase, precum si de 6.000 de euro presedintelui Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries.

Revolutionarii cer demiterea responsabilului cu trimiterea dosarului la CEDO

In martie 2011, cinci romani au castigat la CEDO procesul deschis statului roman in care reclamau ineficienta autoritatilor in investigarea reprimarii violente a demonstratiilor anticomuniste de la Cluj, din 1989, ancheta prelungindu-se pe o perioada de 12 ani. CEDO a decis ca Guvernul de la Bucuresti sa-i despagubeasca pe cei cinci cu peste 52.000 de euro.

Anterior, in 20 octombrie 2009, CEDO a condamnat Romania la plata a 25.000 de euro despagubiri catre familia maiorului de Militie, Aurel Agache, care a fost ucis in decembrie 1989 de manifestantii impotriva regimului condus de Nicolae Ceausescu.

In 8 decembrie 2009, CEDO a decis despagubirea timisorenilor Horia Teodor Sandru, Stefan Raducan, Silvia Benea si Daniela Grama cu cate 5.000 de euro, dupa ce acestia au reclamat incalcarea dreptului la un proces echitabil intr-un termen rezonabil.

Generalii condamnati

In ianuarie 1990, dupa executarea dictatorului Nicolae Ceausescu si caderea regimului comunist, biroul procurorului militar din Timisoara a deschis o ancheta privind reprimarea demonstratiilor.

Printr-un rechizitoriu din 30 decembrie 1997, procurorii militari i-au trimis in judecata pe generalii Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac, fiind inculpati ca principali responsabili de organizarea represiunii armate fata de demonstratiile anticomuniste de la Timisoara.

In 2000, generalii au fost condamnati la 15 ani de inchisoare, insa in 2001 procurorul general al Romaniei (Joita Tanase - n.red.) a facut un recurs in anulare, procesul s-a rejudecat, iar acuzatii au fost eliberati din arest.

In final, in 15 octombrie 2008, Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a condamnat pe cei doi generali la cate 15 ani de inchisoare pentru omor si tentativa de omor privind organizarea si coordonarea represiunii de la Timisoara.

Curtea a dispus, de asemenea, ca reclamantii sa plateasca in solidar cu Ministerul Apararii despagubiri, sume ce au fost achitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#CEDO condamna Romania revolutionari, #revolutionari castiga proces CEDO , #CEDO