România a încasat primii bani din PNRR: 1,8 miliarde de euro au intrat în cont de la Comisia Europeană

Joi, 02 Decembrie 2021, ora 14:37
3149 citiri
România a încasat primii bani din PNRR: 1,8 miliarde de euro au intrat în cont de la Comisia Europeană
Sumele din PNRR vor fi disponibilizate în zece rate FOTO Pixabay

Comisia Europeană a transferat joi, 2 decembrie, 1,8 miliarde de euro României, sub formă de prefinanțare, echivalentul a 13% din totalul de granturi alocate acestei țări în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență.

Se preconizează că România va primi, pe parcursul planului său, un total de 29,2 miliarde EUR, din care granturi în valoare de 14,2 miliarde EUR și împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde EUR.

„Plata de astăzi a fost efectuată ca urmare a succesului primelor operațiuni de împrumut derulate în cadrul instrumentului NextGenerationEU. Până la sfârșitul anului, Comisia intenționează să mobilizeze până la 80 de miliarde EUR sub formă de finanțare pe termen lung, care va fi completată cu titluri pe termen scurt („EU-Bills”), pentru a finanța primele plăți planificate în favoarea statelor membre în cadrul NextGenerationEU”, se arată într-un comunicat de presă.

Acordul de finanțare între România și Comisia Europeană, necesar pentru a primi această primă pre-finanțare a fost a semnat de fostul premier interimar Florin Cîțu, la 25 noiembrie.

Pentru această a doua tranșă, noul ministru de finanțe Adrian Câciu a semnat acordul de împrumut vineri, 26 noiembrie, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanțe.

Fondurile totale alocate prin PNRR, în total – 29,2 miliarde euro sunt alcătuite din granturi – de circa 14,2 miliarde euro și împrumuturi – de circa 14,9 miliarde euro.

Sumele din PNRR vor fi disponibilizate în zece rate.

Perioada de disponibilitate a împrumutului este 31 decembrie 2026, iar fiecare tragere, inclusiv prefinanţarea, va avea o maturitate de 30 de ani de la data disponibilizării, din care o perioadă de graţie de zece ani. Rambursarea se va face în rate egale pe perioada rămasă până la maturitate.

România beneficiază prin PNRR de aproximativ 29,18 miliarde de euro, dintre care 14,24 miliarde de euro grant şi restul împrumut.

1,8 miliarde de euro, echivalentul a 13% din totalul de granturi alocate

Comisia Europeană a transferat, joi, României, 1,8 miliarde de euro sub formă de prefinanţare, reprezentând echivalentul a 13 % din totalul de granturi alocate acestei ţări în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă. Se preconizează că România va primi, pe parcursul planului său, un total de 29,2 miliarde euro, din care granturi în valoare de 14,2 miliarde euro şi împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde euro.

Potrivit unui comunicat oficial, la data de 2 decembrie, Comisia Europeană a transferat României 1,8 miliarde EUR sub formă de prefinanţare, echivalentul a 13 % din totalul de granturi alocate acestei ţări în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR).

Plata de prefinanţare va sprijini demararea implementării măsurilor de investiţii şi de reformă cuprinse în Planul de redresare şi rezilienţă al României.

Se preconizează că România va primi, pe parcursul planului său, un total de 29,2 miliarde EUR, din care granturi în valoare de 14,2 miliarde EUR şi împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde EUR.

Anul viitor, ţara noastră va primi o finanţare de aproximativ 6,171 miliarde euro

Guvernul a transmis, joi, printr-un comunicat, că România primeşte, astăzi, prima tranşă din PNRR, în cuantum de 1,851 mld. euro din prefinanţarea totală de 3,793 mld. euro din valoarea contribuţiei financiare pe anul 2021. Pentru anul 2021 şi primul trimestru al anului 2022 sunt planificate 45 de ţinte sau jaloane din care 5 sunt deja îndeplinite, iar restul sunt în curs de realizare, precizează Executivul, iar anul viitor ţara noastră va primi o finanţare de aproximativ 6,171 miliarde euro.

Executivul anunţă în comunicatul de presă că până la finalul anului, ţara noastră va primi şi împrumutul de prefinanţare, în cuantum de 1,942 mld. euro. În plus, anul viitor ţara noastră va primi o finanţare de aproximativ 6,171 miliarde euro. Potrivit Guvernului, pentru anul 2021 şi primul trimestru al anului 2022 sunt planificate 45 de ţinte sau jaloane din care 5 sunt deja îndeplinite, iar restul sunt în curs de realizare. Cele cinci obiective atinse sunt:

•Intrarea în vigoare a Legii nr. 50/2021 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 55/2016 privind reorganizarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A. (CNAIR) şi înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere - S.A. (CNIR);

•Intrarea în vigoare a legii privind securitatea reţelelor 5G;

•Creşterea numărului de case de marcat conectate la sistemul IT al Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (466.288 de case deja conectate);

•Intrarea în vigoare a cadrului legal pentru înrolarea contribuabililor persoane juridice SPV (Spaţiul Privat Virtual);

•Intrarea în vigoare a modificării legislaţiei naţionale privind căile de atac (Legea nr. 101/2016).

Guvernul mai spune că în perioada următoare, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va semna acordurile de finanţare cu ministerele care au calitatea de coordonator de reforme şi investiţii, în baza ţintelor şi jaloanelor prevăzute a fi îndeplinite de aceste instituţii. Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este structurat pe cei 6 piloni prevăzuţi de Regulamentul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă şi împărţit în 15 componente, astfel încât să acopere nevoile României şi să urmărească concomitent priorităţile Comisiei Europene.

Cei şase piloni sunt: tranziţia verde, transformarea digitală, creştere inteligentă, coeziune socială şi teritorială, sănătate şi rezilienţă economică, socială şi instituţională, politici pentru generaţia următoare, copii şi tineri. Banii se vor acorda în tranşe, în funcţie de îndeplinirea unor obiective, numite jaloane şi ţinte. În total, sunt 507 de jaloane şi ţinte care trebuie realizate până la 31 august 2026.

În total, România va beneficia de o finanţare în sumă de 29,2 miliarde de euro din Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă pentru finanţarea reformelor şi investiţiilor incluse în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Mai exact, este vorba de un grant în valoare de 14,24 miliarde de euro şi de o finanţare în valoare de 14,942 miliarde de euro, acordată în condiţii avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene.

"Spălătorul de cadavre". Ce pensie lunară are omul de televiziune Mihai Tatulici, după 48 de ani de activitate
"Spălătorul de cadavre". Ce pensie lunară are omul de televiziune Mihai Tatulici, după 48 de ani de activitate
Mihai Tatulici (75 ani), unul dintre cei mai influenți oameni de televiziune după 1990, s-a retras definitiv acum 11 ani. El a refuzat să revină, în ciuda propunerilor pe care le-a avut,...
Diplomă unică pentru studenții din UE. Comisia Europeană vrea să utilizeze Erasmus+ pentru a simplifica actele din învățământul superior
Diplomă unică pentru studenții din UE. Comisia Europeană vrea să utilizeze Erasmus+ pentru a simplifica actele din învățământul superior
Comisia Europeană a anunțat miercuri, 27 martie, trei inițiative de cooperare între statele membre în domeniul învățământului superior. Scopul final este crearea unei diplome unice pentru...
#PNRR, #bani, #Comisia Europeana, #prima transa PNRR, #finantare pnrr , #PNRR